marți


Pe viață și moarte- Patrick Ness




Patrick Ness s-a născut în 1971 într-o bază militară unde tatăl său era sergent instructor. A locuit până la șase ani în Hawaii, apoi încă vreo zece ani în statul Washington. Ness a studiat literatura engleză la University of Southern California. În 1997 i-a apărut prima povestire în revista Genre și de atunci n-a mai renunțat la scris. ,,Măcar 1000 de cuvinte pe zi- orice s-ar întâmpla.” În anul 2008 publică ,,Vocea pumnalului”, prima carte pentru tineri care i-a adus faima internațională, urmată de celelalte două părți din trilogia ,,Pe tărâmul haosului” și de romanele ,,Chemarea monstrului” și ,,More Nothing”, ,,The Crane Wife”.

Volumul ,,Pe viață și pe moarte” este al doilea volum al trilogiei ,,Pe țărmul haosului”, o carte care se bucură de succes, fiind o lectură interesantă, foarte apreciată de tot mai mulți cititori. Un roman complex și, mai ales, complet. Temele pe care le abordează sunt imprevizibile, neașteptat de eterogene, acțiunea este uluitoare, povestea este amețitor de variată iar personajele, perfect conturate. În special personajele negative, aș zice eu. Primarul Prentiss, de exemplu, este punctul forte al seriei, dar, mai ales, al acestui volum. El este chiar mult mai interesant decât cei doi eroi principali: Viola și Todd. Un personaj extrem de puternic și ambițios, de o cruzime teribilă și scopuri incredibil de precise, Prentiss reușește să îi manipuleze cu destulă ușurință pe toți apropiații săi. Cel puțin așa se vede întreaga acțiune prin ochii celor două personaje principale: Todd și Viola. 

,,Pe viață și pe moarte” este un roman alert, care se citește aproape pe nerăsuflate, plin de acțiune, de emoție amestecată cu teamă, incertitudine, curiozitate și tensiune maximă, în care se remarcă la tot pasul o dorință aprigă de dragoste și mântuire. În niciun caz nu vei întâlni la Ness clișee sau previzibilitate, cartea este scrisă în stilul său inconfundabil- haotic și original, plin de suspans. Tratează o mulțime de subiecte serioase (terorismul, feminismul, genocidul, iubirea) într-un stil propriu: sofisticat dar totodată extrem de accesibil.

Dacă vrei să știi mai multe detalii despre carte sau despre colecția din care face parte, poți citi o scurtă prezentare și pe libris.ro, doar cât să-ți mărească curiozitatea despre această ediție, numărul de pagini, editura, formatul sau recenzii, fragmente din roman și alte informații utile, mai ales dacă vrei să o faci cadou. O astfel de carte ar putea fi cu adevărat un dar frumos pentru persoana potrivită.


Fragmente:

„Alegerile pot fi incredibil de grele, dar nu sunt niciodată imposibile. A spune că nu ai nicio opțiune înseamnă a te elibera de răspundere, iar o persoană cu integritate nu procedează astfel.”

,, Domnul Collins mă pocnește din nou, în partea opusă, cu duritatea unui bloc de lemn. 
- Todd, zice Primarul, eu nu sunt inamicul tău. Te rog, încetează să mă silești să mai fac asta.
Capul mă doare așa de rău, că nu spun nimic. Nu pot să spun nimic. Nu pot să spun cuvântul pe care-l dorește el. Nu pot să spun nimic care să nu ducă la bătaia mea până la pierderea cunoștinței.
Ăsta-i sfârșitul. Treb'e să fie sfârșitul. Ei n-o să mă lase să trăiesc. N-o s-o lase nici pe ea să trăiască.
Treb'e să fie sfârșitul.
- Sper să fie sfârșitul, rostește Primarul și vocea lui are întocmai sunetul adevărului. Sper că-mi vei spune ceea ce doresc să știu, ca să putem opri totul.
Și apoi el zice...
El zice:
- Te rog!
Ridic fruntea, clipind din ochii-n jurul cărora a-nceput să se umfle pielea.
Fața lui poartă o expresie de îngrijorare, o expresie aproape de implorare.
Ce naiba? Ce dracu' se-ntâmplă?
Și aud din nou zumzetul din mintea mea...
Diferit de simpla auzire a Vacarmului altcuiva...
TE ROG, ca și cum ar fi fost spus de propria mea voce...
TE ROG, ca și cum ar fi venit de la mine...
Apăsându-mă...
Dinăuntru...
Făcându-mă să mă simt de parcă aș dori s-o spun...
TE ROG!...”


9 comentarii:

Dincolo de nori spunea...

Probabil aș citi o asemenea carte cu plăcere.

Ioana spunea...

Nu pare genul de carte care sa captiveze. De obicei fug de drame. ��

Bratu Gabriela spunea...

M-am tot uitat la cărțile lui ness și nu le-am luat pana acum doar pentru ca nu știam mare lucru despre ele.

Lamiita Petre spunea...

E genul de carte pe care mi-as dori sa o citesc. Am vazut ca pe libris stocul este epuizat

Mihaela Nistor spunea...

Apreciez mult cărțilecare ne tin in suspans si care se citesc pe nerăsuflate.

Mikyangel spunea...

Sunt intru totul de acord cu acest citat:„Alegerile pot fi incredibil de grele, dar nu sunt niciodată imposibile. A spune că nu ai nicio opțiune înseamnă a te elibera de răspundere, iar o persoană cu integritate nu procedează astfel.” Insa suntem din ce in ce mai multi cei care folosim lipsa de optiuni drept scuza universal valabila.

Catalina Coman spunea...

Cartea asta pare sa fie un amalgam de emotii. Cred ca m-ar captiva.

Urban Story spunea...

Imi place recezia. Pare genul de carte care ma fascineaza

Rokolla spunea...

Este o carte interesanta cu o recenzie care mi-a starnit dorinta s-o citesc