marți

Alimentația corectă a școlarului





Obezitatea la copii este o problemă foarte serioasă. Kilogramele în plus favorizează apariția unor afecțiuni grave – diabet, hipertensiune arterială, colesterol mărit, precum și tulburări psihologice, care vin la pachet cu lipsa încrederii în forțele proprii și depresie. Pentru a reduce excesul ponderal și afecțiunile asociate, dar și pentru a preveni instalarea obezității, părinții trebuie să ofere copilului un regim alimentar adecvat, însoțit de modificări privind stilul de viață. O alimentație echilibrată este esențială pentru bunăstarea copilului și joacă un rol-cheie în creșterea, dezvoltarea psihomotorie și obținerea performanțelor școlare. Ce ar trebui să faci pentru a păzi copilul de pericolul obezității, cum îl poți ajuta să aibă energia necesară pentru a crește, a învăța și a se juca, poți afla citind următoarele rânduri.

Alimentația școlarului este deosebit de importantă pentru că în această perioadă copilul se află într-o etapă de creștere și dezvoltare și tocmai de aceea copilul are nevoie de o alimentație cât mai sănătoasă pentru a se putea dezvolta armonios. Alimentația școlarului trebuie să fie cât mai variată: multe fructe și legume, lapte și derivate, pește și carne slabă de pui, curcan, vită, grăsimi animale și vegetale, carbohidrați (paste integrale, orez integral, pâine integrală, cartofi- de preferat roșii, zahăr (atenție, nu dulciurile extrem de rafinate din comerț, chipsuri, croissante cu multă cremă). Este esențial ca acesta să mănânce cât mai variat: legume, fructe, lapte, peste și carne slabă, cereale integrale, orez, pâine integrală, fără zahăr în exces și, de preferat, cât mai puține dulciuri din comerț. Și pe cât posibil zahărul este indicat să fie înlocuit de miere

Înlocuitorul perfect al zahărului - mierea la pliculeț de la Apidava


Spre deosebire de zahăr, mierea este un dulce sănătos, o adevărată sursă de vitamine și enzime. Eu folosesc în special mierea la pliculeț de la Apidava pentru îndulcirea cafelei, a ceaiului sau a lăpticului pentru cei mici, pentru că are un ambalaj ușor de folosit, iar doza e perfectă pentru îndulcirea unei singure cești. Copiii mei adoră mierea la pliculeț de la Apidava și, de aceea, le fac deseori surpriza de a le pune în pachețelul de la școală și câte un pliculeț de miere astfel încât să poată beneficia de o doză naturală de energie care să-i ajute să facă față mai bine unei zile de studiu intens. Apidava este un brand romanesc ale cărui produse apicole vi le recomand cu mare drag!

Iar dacă ne gândim la necesarul de calorii, trebuie să știți că nevoile copilului sunt mult mai mari decât ale adultului, acestea scăzând odată cu înaintarea în vârstă. Practic, un copil de 6- 8 ani are nevoie de aproximativ 1800-2000 de calorii pe zi din care, 60-65 grame de proteine, 60-65 grame de lipide, 200 - 250 grame glucide, aceste valori fiind orientative, ele depinzând foarte mult de sexul copilului, greutate, înălțime sau efortul fizic depus. 

Concret, școlarul are nevoie de o nutriție bogată, variată, echilibrată, care să fie adaptată vârstei. El trebuie să mănânce de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multă energie pentru a crește, a învăța și a se juca sau pentru diverse activități fizice. Nu trebuie uitat că și performanțele școlare sunt influențate de alimentație, mai exact de structura și distribuția meselor. În plus, nu trebuie uitat faptul că alimentația incorectă alături de viața sedentară va duce, inevitabil, la mărirea numărului de copii care suferă de obezitate infantilă.


9 comentarii:

Mikyangel spunea...

Si eu incerc sa-i dau baietelului meu un meniu cat mai variat compus din: lapte, cereale, carne, oua, legume, supe, fructe, dar mai mananca si mancare nesanatoasa.

Lamiita Petre spunea...

Este inevitabil ca un copil sa nu guste si mancare nesanatoasa, dar daca asta se intampla doar ocazional, nu cred ca e o mare problema. Partea cea mai rea este ca toate aceste fast food-uri, bauturi sau dulciuri nesanatoase, cam creaza dependenta.

Mihaela Nistor spunea...

Trebuie sa avem grija cat sunt mici sa ii educam sa aiba o alimentatie corecta, e spre binele lor.

Georgiana Sabina spunea...

Eu nu obisnuiesc sa pun nici zahar in ceai, dar pentru cei care o fac e o alternativa.mai sanatoasa.

Anonim spunea...

Mierea de la Apidava e nelipsita din casa noastra iar varianta la pliculet pentru ceai, cafea sau lapte este extrem de ptrivita.

Catalina Coman spunea...

Si eu obisnuiesc sa le dau miere il loc de zahar. Este mult mai sanatoasa.

Albu Steluta spunea...

Noi cumparam destul de rar zahar pentru ca folosim zilnic mierea :)

Rokolla spunea...

Este foarte greu pe piața sa distingi produsele bube. Nici măcar cele scumpe nu sunt extrem de sănătoase. In privința mierii îți dau perfecta dreptate

Ioana Pavel spunea...

Si pe mine ma preocupa obezitatea infantila, asa ca voi avea in vedere acest aspect atunci cand voi avea copii.