vineri

Stăpânul inelelor - J.R.R. Tolkien




,,Stăpânul inelelor” (The Lord of the Rings) este un roman de fantezie înaltă scris de universitarul și filologul englez J.R.R. Tolkien. Acesta s-a născut în 3 ianuarie 1892, în Africa de Sud. A studiat literatura engleză și apoi a predat la Oxford acestă materie. Moartea prematură a părinților săi l-a afectat și inspirat în același timp. A primit o educație de catolic, asa cum și-a dorit mama sa și a ținut foarte mult la acestă religie până la sfârșitul vieții. 

Era pasionat de citit, de scris, de desenat și de natură, încă de când era copil. S-a înrolat în armată și a luptat în Primul Război Mondial, după care a devenit meditatorul unor copii din familii de aristocrați. A început să scrie, publicând primele volume din "Stăpânul Inelelor". A fost convocat de către armată, în Al Doilea Război Mondial, de data aceasta pentru a ajuta la descifrarea codurilor. După aceea a devenit profesor și a continuat să scrie, fiind inspirat atât de fapte și personaje reale, cât și din mitologia germanică veche. Cărțile sale au devenit atât de faimoase încât Tolkien a fost nevoit să se ascundă de fani și să își schimbe adresa și numerele de telefon. 
A avut o viață de familie foarte fericită alături de soția sa și cei patru copii. Operele sale au devenit ecranizări faimoase. Amintim câteva dintre ele "Hobbitul", "Stăpânul Inelelor" și "Copiii lui Hurin".

Acțiunea celebrei colecții ,,Stăpânul Inelelor” este, de fapt, o continuare a Hobbitului. Cartea a fost scrisă în anii 1937 - 1949, iar partea sa esențială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954 și 1955, această formă fiind cea mai populară. A fost retipărită de mai multe ori și tradusă în diferite limbi, devenind una dintre cele mai populare și influente lucrări ale literaturii secolului 20. Această colecție cuprinde:
Frăția Inelului ( Vol.1 Trilogia Stăpânul Inelelor ) - J.R.R. Tolkien.
Stăpânul inelelor: Cele doua turnuri - J.R.R. Tolkien (vol. II);
Stăpânul inelelor: Intoarcerea regelui - J.R.R. Tolkien (vol III);

Celebra trilogie a lui J.R.R. Tolkien, Stăpânul Inelelor, continuă, cum am mai spus, povestea începută de autor în cartea sa, Hobbitul. Sauron, seniorul Întunecimii, a reușit să adune toate inelele puterii, dorința lui fiind aceea de a stăpâni peste întregul Pământ de Mijloc. Dar pentru a-și îndeplini visul îi lipsește un inel special. Aici va începe odiseea tânărului hobbit Frodo, căruia i se încredințează o misiune ciudată, el nu trebuie să găsească, ci să ascundă o comoară. Să ascundă Inelul. Frodo trebuie să pornească la drum din îndrăgitul său Comitat până în întunecatul Mordor, ca să distrugă teribilul Inel și să-i zădărnicească Planurile lui Sauron. O sarcină uriașă pentru un hobbit atât de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentanții celor mai importante seminții vor fi alături de el.

În volumul II, Cele două turnuri, Frodo și prietenii săi își continuă călătoria presărată de primejdii în încercarea de a-și împlini misiunea și de a distruge Inelul în Hăul Destinului și a-l împiedica pe Sauron să cucerească Pământul de Mijloc. Acest volum este împărțit în două povești paralele, câte una în fiecare carte (III și IV). 
Cartea a III-a detaliază aventurile membrilor Frăției rămași în viață, care ajută regatul numit Rohan în lupta sa împotriva vrăjitorului Saruman. În începutul cărții, Frăția este atacată de către orci (unii aflați în slujba Lordului Întunecat Sauron și alții în slujba trădătorului Saruman), în luptă fiind ucis Boromir, iar Merry și Pippin sunt răpiți de către orci (cu ordine de la stăpânii lor să îi audcă pe hobbiți vii). Aragorn, Legolas și Gimli pornesc în căutarea hobbiților. Cei trei îl întâlnesc pe Gandalf, care s-a reîntors sub numele de Gandalf cel Alb. El a învins Balrogul cu prețul vieții sale, dar s-a întors pe Pământul de Mijloc din cauză că misiunea sa nu a fost îndeplinită încă. Cei patru ajută regatul Rohan sa învingă trupele lui Saruman, în lupta de la Cetatea Cornului. În acest timp, Merry și Pippin, eliberați din captivitate, îi ajută pe enți, făpturi asemănătoare copacilor dar care posedă abilități motorii, să distrugă fortăreața lui Saruman, Isengard. Cele două grupuri se întâlnesc după ce ambele lupte se încheie. Saruman refuză să renunțe la ideile sale nebunești și este izgonit de către Gandalf din Ordinul Vrăjitorilor, luându-i o mare parte din puterea magică.
Cartea a IV-a descrie călătoria lui Frodo și Sam spre Muntele Osândei. Aceștia reușesc să îl captureze pe Gollum și să îl convingă să îi conducă pe drumul spre Poarta Neagră, realizând după aceea că este impenetrabilă. Gollum le sugerează apoi un drum secret către Mordor, prin înfricoșătoarea vale Minas Morgul. În timp ce călătoresc prin această zonă, ei sunt capturați de către o mică armată a Gondorului, condusă de către fratele lui Boromir, Faramir, dar ei îl conving pe acesta că inelul trebuie să fie distrus cu orice preț. La finalul volumului, Gollum îl trădează pe Frodo și îl conduce la Shelob, un păianjen uriaș, sperând că odată ce acesta se va ospăta din hobbit el va putea lua inelul. Shelob îl înțeapă pe Frodo și îl paralizează, dar Sam se luptă cu păianjenul și îl învinge. Frodo este luat de către orci și dus în fortăreața Cirith Ungol. Sam crede că stăpânul său este mort și ia povara inelului asupra sa. El realizează mai târziu că adevăratul purtător trăiește și începe astfel o urmărire pentru a-i salva viața lui Frodo. În tot acest timp Sauron pornește războiul împotriva Gondorului, trimițând o armată numeroasă condusă de către liderul Nazgûlilor în lupta contra Gondorului.

,,Întoarcerea regelui” (volumul III) este, de fapt, bătălia finală împotriva lui Sauron, Seniorul întunecimii. Iar Frodo și Sam sunt singuri în Mordor, încercând să răzbească până la Hăul Destinului pentru a distruge Inelul Suprem. Lupta lor pare fără sorți de izbândă, însă micuții hobbiți sunt mai puternici decât ar fi crezut oricine. Din păcate, triumful binelui nu este absolut. Hobbiții se vor întoarce în Comitat, dar cel de-al Treilea Ev al Pământului de Mijloc ia sfârșit. Începe Evul Puterii Omului și nu se știe dacă oamenii vor avea înțelepciunea și curajul să-și distrugă propriul Inel al Puterii sau dacă vor fi ei cei distruși.

Cele trei volume le puteți găsi la prețuri foarte avantajoase și în librăria online libris.ro.


13 comentarii:

Cristina DRagomir spunea...

am vazut si eu unul din filmele din seria Stapanul Inelelor, dar recunosc ca nu m-a captivat asa de tare incat sa simt nevoia sa citesc si cartile. Dar tot fan Libris sunt si eu, numai ca eu caut thrillere.

Deya spunea...

Nu am citit cartile dar am vazut filmele, sunt sigura ca filmul e ” mic copil” pe langa aceste carti

Mikyangel spunea...

Eu nu am vazut filmele și nu am citit nici trilogia dar nu e timpul pierdut.

Mihaela Nistor spunea...

Eu am vazut doar o parte din serie, dar cred ca as prefera cartea, si nu filmul.

Bratu Gabriela spunea...

Am văzut doar filmul, nu știu dacă as avea răbdare sa mai citesc cartile. Dar sunt convinsa ca bat filmul!

Oana D. spunea...

Am cumparat cartea intr-un singur volum de peste 1000 de pagini chiar din UK, in 1995. Nu ma pot lauda ca am citit-o, este relativ greu de citit, cel putin mie cantecele sau ce or fi acelea, nu mi-au placut, fragmenteaza lectura. Dar filmele le-am savurat din plin :)

Georgiana Sabina spunea...

Spre rusinea mea n am citit cartile, am vazut doar filmele si mi place la nebunie.

Georgiana Sabina spunea...

*imi plac filmele, pardon.

Albu Steluta spunea...

O carte foarte faina! Am citit-o și eu și mi-a plăcut mult!

Catalina Coman spunea...

Eu n-am citit inca Stapanul inelelor. Nu stiu de ce nu m-a tentat pana acum.

Ioana Pavel spunea...

Mai, nu stiu de ce, insa nu m-a tentat deloc nici cartea, nici filmul... Pur si simplu cred ca nu e genul meu.

Rokolla spunea...

Din păcate nu am citit cărțile, dar nici la film nu m-am uitat. Am auzit ca sunt apreciate și totuși n-am avut acea atragere

Anonim spunea...

Vad in fiecare an trilogia la tv si imi plac filmele. Sunt convinsa ca actiunea din carti e mutl ami palpitanta.