duminică


Viitorul începe acum!


Motto: “Logica te va duce de la A la B. 
Imaginația te va purta dincolo de limite.” 
Albert Einstein


Cum arată orașul viitorului?


Proiectul ecologic ,,Orașul viitorului” a luat naștere de la o întrebare aparent simplă a unuia din elevii mei: „Cum văd eu lumea în viitorul îndepărtat?” la care am răspuns simplu: zero waste (zero deșeuri). Le-am explicat că acesta este un concept revoluționar menit să ghideze omenirea în schimbarea stilului de viață și care încurajează regândirea ciclului de viață al resurselor, astfel încât să imite modul în care natura refolosește resursele, așa încât volumul gunoaielor să scadă, poluarea să fie mult diminuată iar amenințarea pentru sănătatea oamenilor, plantelor și animalelor să dispară. În același timp, i-am încurajat să petreacă mai mult timp în aer liber, să învețe să protejeze natura, să refuze articolele de unică folosință, să refolosească deșeurile și să colecteze selectiv, pentru a forma o generație de tineri responsabili față de mediul înconjurător. 

Apoi le-am spus că aș fi curioasă să văd cum își imaginează ei orașul în viitor și așa a luat naștere cel mai recent proiect al nostru. Elevii au fost îndemnați să cerceteze, să-și imagineze și să proiecteze orașe ale viitorului care întruchipează viziunea lor despre evoluția urbană. Tematica a fost una foarte incitantă atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice implicate în proiect, făcând referire, în special, la potențialul regiunii noastre de a utiliza în viitor resurse de energie alternative, regenerabile și, implicit, de a avea un viitor definit de e-mobility. I-am îndemnat să caute soluții pentru protejarea mediului, să le aplice și, mai mult, să-i determine și pe ceilalți din comunitate să le urmeze exemplul. Proiectul a avut ca scop creșterea cunoștințelor și încrederii în legătura cu e-mobility, rezolvarea problemelor schimbărilor climatice din ce în ce mai accentuate, apărarea mediul și salvarea resurselor și a energiei, căci numai așa, oamenii pot trăi în armonie cu mediul înconjurător, formând o economie bazată pe sustenabilitate. Actualmente, proiectele de urbanism care își propun să contureze o imagine a orașului viitorului sunt marcate de viziuni realiste, dar și de viziuni care imprimă acestui demers o coloratură mai mult sau mai puțin utopică. Proiectând un oraș al viitorului este, într-un fel, echivalent cu a ne recompune existența și personalitatea creatoare și în cele din urmă cu a ne trasa profilul unui nou tip uman chemat să-și reconsidere raporturile cu propria civilizație.

Orașul viitorului - zero poluare, clădiri inteligente și mașini ce se vor conduce singure


În filmele științifico-fantastice ale anilor '80 - '90 (anii copilăriei mele), toate metropolele futuriste se bazau pe înălțime, mașinile fiind zburătoare, cu sau fără aripi sau elice. Am fost plăcut surprinsă să observ că viitorii  mei arhitecți/designeri privesc puțin altfel viitorul. Exploatarea resurselor neconvenționale, funcționalitatea economică și ecologia au jucat roluri decisive în realizarea proiectelor alese - care, până la urmă, au ilustrat structura orașelor în construcție sau transformare.

Astfel, zgârie norii mei nu au dispărut chiar de tot din peisajele arhitecturale, dar au devenit și multifuncționali: aveau păduri întregi între birouri, laboratoare de cercetare, ansambluri rezidențiale, spitale și centre comerciale. În imaginația lor, orașele viitorului erau complet autonome: nu depindeau de sistemul energetic existent, nu existau linii electrice sau centrale obișnuite. Orașele se încălzeau, se iluminau și se răcoreau de la centralele solare, care acumulau energia soarelui și o transformau în electricitate pentru locuințe. Pentru zilele reci aveau prevăzute mori de vânt care, de asemenea, produceau electricitate din energie eoliană.

Toate clădirile aveau viață proprie, fiind capabile să controleze aproape singure căldura din interior, iluminatul și securitatea. Micuții mei arhitecți au susținut ca locuințele vor deveni mai sustenabile și vor fi capabile să-și producă singure electricitatea de care au nevoie și chiar să valorifice apa de ploaie. Aceasta, la fel ca apa mării (după ce va fi desalinizată) va fi folosită pentru consum. Întreaga funcționare a orașului va fi bazată pe o serie de concepte create tocmai pentru a salva mediul de la distrugere: eficiență energetică, clădiri ecologice, transport ecologic, eliminarea corectă a reziduurilor menajere, folosirea apei cu chibzuință, economie înfloritoare, armonie socială, conservarea patrimoniului istoricÎn plus, au susținut ei, toți locuitorii vor fi educați pentru a se adapta noilor reguli ale orașului. (mda, așa mă gândeam și eu!☺)

Orașele viitorului vor pluti și vor fi imune în fața cataclismelor 


O fetiță și-a imaginat că omenirea ar putea să opteze în viitorul apropiat pentru "colonizarea" oceanelor cu ajutorul unor "orașe-plutitoare". Oamenii vor putea să trăiască și să lucreze într-un fel de "Atlantidă modernă", o sferă cu diametrul de sute de metri care ar conține grădini, cinematografe, hoteluri, ansambluri rezidențiale, birouri, școli, laboratoare de cercetare și centre comerciale, cu lifturi speciale pentru deplasarea rapidă pe verticală, precum și cu străzi rulante pentru pietoni. Aceste globuri din beton și materiale transparente vor pluti în ocean, însă sferele plutitoare ar putea fi complet acoperite cu apă în zilele cu vreme rea, coborând de-a lungul unui ax central, o uriașă structură elicoidală care ar putea coborî până la o adâncime de mii de metri. Dar cel mai important aspect este acela că metropolele plutitoare propuse de micuța arhitectă pentru viitor ar putea, totuși, reprezenta soluția împotriva efectelor devastatoare ale catastrofelor naturale.

Un alt elev a mers chiar mai departe imaginându-și că întregul lui oraș va fi acoperit de o cupolă, astfel încât să nu existe niciun fel de risipire a energiei pentru încălzire. Casele lui nu vor costa prea mult și vor fi construite astfel încât să poată fi folosite fără probleme de cei în vârstă sau cu diverse grade de handicap. În magazine vor exista imprimante 3D care să le permită oamenilor să creeze produsele la comandă. Asistenții care-i vor ajuta vor fi robotizați și capabili să analizeze. În oraș vor circula doar taxiuri-robot (care se conduc singure). Tocmai de aceea, semafoarele nu vor mai fi necesare iar în locul stâlpilor de iluminat de pe marginea drumului, copacii ce străjuiesc străzile își vor putea produce propria energie și vor lumina. 

Un viitor definit de e-mobility


În toate proiectele, mașina ocupa un loc de frunte. Cu toate acestea, problemele de pe stradă și avansul tehnologiei i-au făcut pe unii dintre elevi să viseze la mașini zburătoare și autonome, astfel încât să nu mai fie nevoie de autostrăzi, poduri sau tunele. Sunt convinsă că așa va fi pentru că tehnologia avansează de la an la an iar puterea de procesare în tehnologii Cloud, Big Data, Inteligență Artificială, etc. are, deasemenea, o viteză amețitoare. Elevii și-au dat seama că, în comparație cu omul, un computer analizează mai rapid toate opțiunile pe care le are și poate lua decizia cea mai bună în situații dificile. Industria auto, ca orice altă industrie, nu va dispărea, ci se va transforma în timp. Cu siguranță vom vedea în viitor diverse tehnologii noi de transport. 

Cum va arăta, însă, cu siguranță, mașina viitorului, ne-a spus tatăl unuia dintre elevi, prezentându-ne noul SUV electric Mercedes-Benz EQC care redefinește noțiunile de calitate, siguranță și confort, ridicând luxul la rang de Mercedes-Benz în segmentul de mașini electrice. Elevii, alături de profesori și părinți, au aflat despre modul în care funcționează o mașină electrică, cât de mult poate contribui la reducerea poluării atmosferei și a poluării fonice și de ce este acest lucru important. Cu toții am avut ocazia de a vedea de aproape o mașină electrică, dar și o stație de încărcare. Pe teritoriul României există peste 2.000 de stații de încărcare electrică în acest moment. De exemplu, dealerul Auto Schunn Romania, partener autorizat Mercedes-Benz, deține două stații de încărcare electrică în fiecare dintre centrele sale de vânzări auto din Arad, Deva, Suceava, Sibiu și Timișoara.

S-au mai dezbătut subiecte precum avantajele utilizării unei mașini electrice din punct de vedere al experienței de condus, al cheltuielilor de folosință, al subvențiilor acordate de stat la cumpărarea unei mașini eco, dar și al relației cu mediul și alte aspecte conexe. Elevii au aflat și informații legate de situația globală îngrijorătoare în care se află omenirea, din cauza emisiilor de gaze nocive și a efectului de seră generat de acestea. 

Viitorul începe acum! Ești liber să alegi! Lumea are un nou ritm, reinventează fiecare zi și ia cu tine un partener de drum valoros și experimentat. Te va duce oriunde vrei să ajungi, în siguranță!




Articol Spring SuperBlog 2019

6 comentarii:

Bratu Gabriela spunea...

chiar sper din tot sufletul sa ne trezim la realitate si ca viitorul imaginat de tine sa fie chiar asa! masinile electrice sunt abia la inceput, dar sunt convinsa ca vor evolua mult!

Mikyangel spunea...

Imi doresc ca acest proiect sa devina realitate pentru copii nostri si ei sa nu mai fie nevoiti sa traiasca intr-o lume poluata.

Mihaela Nistor spunea...

mai multe masini electrice ar insemna un mediu mai curat si mai bun. Sper sa ajungem acolo cat mai curand.

Anonim spunea...

Din pacate poluarea a atins cote alarmante. Masinile aelectrice ar de mare ajutor pentru protejarea mediului.

Kamy Journey spunea...

Poluarea a atins cote alarmante si am inteles ca treptat vom fi obligati sa ne indreptam atentia spre masinile electrice

Albu Steluta spunea...

Sper si eu intr-un viitor mai bun pentru copilul meu in ceea ce priveste emisia de noxe. astfel de masini ar reduce mult poluarea!