luni


Acasă, în grădină, fă-ți un colț de rai!




Orice casă cu grădină înseamnă un spațiu intim și de relaxare, unde întreaga familie se poate destinde și poate simți cu adevarat ce înseamnă avantajul de a locui la casă – acela de a se bucura de natură mai mult și mai practic. O curte poate răspunde nevoilor diverse ale unei familii, indiferent de componenta acesteia. Poate avea și rol practic, dar și unul estetic, de unde și importanta acesteia asociata construcției unei case. Spațiul exterior este, de regulă, zonă de relaxare, cu piscină, foișor etc., dar poate deveni și zonă de grădinărit, cu fructe, legume etc. 

Beneficiile plantelor ar trebui să ne facă pe fiecare dintre noi să avem ceva verde și viu în jurul casei. Rolul plantelor este în primul rând cel decorativ, dar beneficiile plantelor nu se opresc la asta. Există o mulțime de alte motive pentru care trebuie să avem plante în jurul nostru. Printre beneficiile plantelor se numără curățarea aerului, controlul radiațiilor solare și controlul zgomotului. Studiile au arătat ca plantele pot accelera timpul de recuperare pentru anumite afecțiuni și pot reduce efectele stresului. Este dovedit că unul din beneficiile plantelor este acela de a anihila bacterii și viruși astfel că într-o locuință sau grădină în care sunt plante, afecțiunile virale sunt mai rare. Printre beneficiile plantelor se numără și cele vizuale. Plantele și florile lor au un puternic impact vizual. Florile aduc culoare, iar plantele verzi simple pot face o curte să arate mai curată și mai îngrijită .

Ceea ce trebuie să facem pentru a profita de toate beneficiile plantelor este să asigurăm pentru fiecare în parte, condițiile de care are nevoie. Găsiți locul ideal pentru fiecare plantă în parte! Plantele pot acoperi locurile inestetice sau pot completa decorul în fiecare colț al curții. Iar dacă aveți o curte spațioasă, aveți posibilitatea să vă amenajați propriul colț de relaxare sau de întâlnire cu prietenii, așa cum ați visat dintotdeauna. Astfel, dacă spațiul permite, veți putea opta și pentru amenajarea unui spațiu de joacă pentru cei mici sau chiar o piscină.

În zilele caniculare de vară vă veți bucura și de mult confort termic. Astfel, zilele de vară petrecute în grădină vor deveni o încântare, iar serile petrecute în curte sau pe terasă pot deveni plăcerea voastră de vară. Căci bucuria de a avea propria curte este de neegalat! Indiferent de dimensiunea acesteia, vă puteți relaxa în aer liber practicând activitățile dorite seara după serviciu sau în weekend-uri; fie că vorbim despre grădinărit, despre cultivarea florilor sau doar despre a bea o cafea aromată sau a petrece câteva ore în aer liber, împreuna cu prietenii și familia.

Grădinăritul îi ajută pe copii să-și dezvolte anumite abilități de viață


Pentru mulți dintre noi, dragostea pentru grădinărit a început în copilărie, cu un moment hotărâtor, cum ar fi plantarea câtorva semințe de flori sau legume, alături de mama sau bunica. Printr-un astfel de act simplu, orice copil face cunoștință cu lumea plină de culoare și frumusețe a grădinăritului, dezvoltând, în același timp, dragostea față de plante. Grădinile pot fi un mediu foarte plăcut în care copilul să aibă parte de experiențe distractive și pline de învățături. Există chiar o potrivire perfectă între nevoile unui copil și activitățile ce se dezvoltă într-o grădină pentru că, prin intermediul grădinăritului, copilul va înțelege ciclul vieții precum și ideea de responsabilitate, îngrijire, independență și grija față de mediu. Introducerea lui în acest mediu extraordinar va produce o avalanșă de reacții pozitive pentru că el va conștientiza sursa mâncării precum și importanța mediului  pentru viața de zi cu zi. 



Ocupându-vă de grădină împreună cu cel mic puteți să sfârșiți prin a o transforma într-un loc creativ. Copiii iubesc culoarea, iar grădinile pot fi locuri foarte colorate prin intermediul cărora poți să pui bazele unor proiecte educaționale la care cel mic va participa cu mult entuziasm. Plantele care redau culorile curcubeului pot reprezenta punctul de plecare pentru învățarea culorilor. O altă temă interesantă ar putea fi crearea unei grădini-pizza. Organizați o grădiniță în formă circulară și fiecare felie plantați-o cu un ingredient ce va sfârși pe o delicioasă pizza. Cu siguranță, pizza făcută din această recoltă va reprezenta încununarea succesului și efortului prichindelului tău. 

În funcție de vârsta copilului s-ar putea sa fie nevoie să trișați putin și să interveniți la nevoie, fără ca cel mic să știe. Nu toate treburile din gradină sunt plăcute, iar smulgerea unei mici buruieni sau mutarea sprinkler-ului din când în când nu trebuie aduse la cunoștința celui mic de fiecare dată când apare nevoia de a întreprinde acesta acțiune.

Cel mai bun moment pentru a-l angaja în acțiunea de grădinărit este atunci când el manifestă interes pentru așa ceva. De exemplu, după ce-l urmărește la Cartoon Network pe Craig explorând sălbăticia suburbană și transformând orele după-amiezii în adevărate expediții palpitante prin joacă și imaginație. În fiecare episod, copiii se antrenează, fie în zone neexplorate din Dumbravă, unde întâlnesc noi copii, fie se confruntă cu probleme în timpul petrecerii lor. ,,Craig și Dumbrava este un serial ancorat în realitate, dar cred că știți deja, – nu există monștri sau forțe supernaturale în lumea Dumbrăvii. Magia vine din creativitatea de care copiii dau dovadă atunci când își folosesc imaginația pentru a-și făuri propriul regat în pădure. Noile episoade din ,,Craig și Dumbrava” sunt difuzate de luni până vineri, de la 12:40, la Cartoon Network, din 8 iulie.



De ce să nu-i ajutăm și noi pe cei mici să-și construiască propria lor Dumbrăvioară!? E atât de ușor și, în același timp, extrem de distractiv! Dacă, totuși, piciul își pierde interesul pe drum puteți, oricând, să considerați necesară construirea unei „sperietori de ciori” ceea ce îi va reaminti, cu siguranță, și despre importanța recoltei.

Lăudați întotdeauna grădina celor mici și nu uitați să faceți poze pentru a le trimite bunicilor sau altor rude apropiate. Atenția acordată muncii lor este cea mai bună modalitate de a le păstra devotamentul pentru acest proiect.


Spor la grădinărit! Dacă vă gândiți să începeți un astfel de proiect, abia aștept să aflu cum decurge și dacă cei mici sunt încântați!




8 comentarii:

Mikyangel spunea...

Nu stiu daca al meu va fi incantat de gradinarit pentru ca nu prea ii place sa se murdareasca dar o sa incepem usor cu cateva ghivece in care sa planteze flori si lavanda.

Urban Story spunea...

Mi-ar placea si mie sa gradinaresc. As avea nevoie de o casa cu o curte. Cred ca asta ar fi inceputul

ALBU GEORGIANA spunea...

Serialul preferat al fetitei mele :)

Cătălina Lungu spunea...

Soțul și fiică-mea își doresc o casă la curte, grădină cu flori, iarbă pe care să alergi...
Și eu îmi doresc, dar există un „dar”.

Unique by MM spunea...

Este minunat să poți face diverse activități cu piticul/piticii în grădină. Dacă nu ai grădină proprie, apelează la bunici, părinți, prieteni sau păduri, parcuri etc.
Noi suntem fericiți să mergem cu piticul în grădină și să-l învățăm să îngrijească, hrănnească păsări, animale.

Mihaela Nistor spunea...

Nepotica mea este mare fan gradinarit pentru ca asta a invatat de la parinti.

Catalina Coman spunea...

Picilor mei sigur le-ar placea mult sa gradinareasca. E visul lor sa stam la casa.

Rokolla spunea...

Toata saptamana fetita mea a avut ca tema gradinaritul si tare imi este teama ca dupa aceasta experienta va veni cu fel si fel de idei