sâmbătă


Cum scăpăm de picioarele umflate!?









Studiile arată că bărbații se uită prima dată la ochii unei femei, apoi la picioare. Pentru ochi ai machiaj, dar pentru picioare... tu ce folosești!?



Picioarele umflate sunt cauzate de retenția de lichide, ceea ce înseamnă că apa în exces se acumulează la nivelul țesuturilor. Această tulburare poate să apară brusc, dar, de regulă, se instalează subtil. Primele semne sunt reprezentate de creșterea în greutate sau de ochii umflați pe care îi observați când vă treziți. 

Zilnic, pierdem între 700 și 1000 ml. de apă prin ventilarea bronhiilor și a plămânilor, în cursul mișcărilor respiratorii. La această cantitate, se adaugă pierderile prin transpirație, urină, scaun, totalul ridicându-se la aproximativ 1800-2200 ml. de apă eliminată în 24 de ore, în verile caniculare chiar mai mult. De aceea, prezența ei în organism în cantități corespunzătoare este asigurată de mecanisme biologice de o mare complexitate.



Din ce cauze reținem apa!?


Există mai multe cauze ale retenției de apă și ale picioarelor umflate. Printre acestea, amintim:
* Cheagurile de sânge- Orice blocaj, precum prezența unui cheag de sânge la nivelul venelor, poate împiedica circulația sângelui. Acesta cauzează creșterea presiunii la acest nivel, ce duce la invadarea țesuturilor înconjurătoare, fenomen ce determină umflarea picioarelor.
*Varicele- De obicei, varicele acompaniază simptomele retenției de apă. Acestea apar atunci când valvele venelor se degradează, când crește presiunea statică, stagnarea și acumularea sângelui.
*Infecția și inflația- Nodulii limfatici se pot umfla, ca răspuns la infecție sau inflamație. 
*Limfedemul- Sistemul limfatic ajută la eliminarea fluidului în exces din țesuturi. Dacă nu funcționează corect, atunci este favorizată retenția de lichide.
*Retenția premenstruală de apă- ceasta apare din cauza schimbărilor hormonale intervenite în timpul menstruației. Deficitele nutriționale determinate de consumul alimentelor nesănătoase o pot agrava.
*Consumul excesiv de sare- Una din principalele surse ale retenției de apă este reprezentată de consumul excesiv de sare. Determină apariția senzației de sete, iar corpul va reține excesul de apă.


Cum poate fi prevenită retenția de apă!?


Din fericire, există mai multe moduri prin care puteți evita acumularea apei în exces în organism și umflarea picioarelor. Iată cum puteți face acest lucru:
*Evitați statul prelungit pe scaun!
Dacă obișnuiți să stați pre mult pe scaun, este indicat să vă ridicați și să faceți câțiva pași, din când în când. Repetați acest lucru de trei ori pe zi, timp de zece minute. 
*Faceți exerciții fizice! 
Acestea stimulează circulația sangvină și previn acumularea sângelui la nivelul picioarelor. Dacă vă dor picioarele sau dacă sunt inflamate, înotul poate fi soluția ideală. În plus, puteți opta și pentru exercițiile de tip yoga, în special pentru cele care vă determină să ridicați picioarele mai sus decât nivelul inimii. Acestea favorizează întoarcerea venoasă și împiedică acumularea  sângelui la nivelul venelor picioarelor.
*Ridicați-vă picioarele!
Dacă nu vă atrag exercițiile de tip yoga sau sunteți mai comozi, puteți ridica picioarele când stați în pat. Regula este să fie mai sus de nivelul inimii. Faceți acest lucru timp de treizeci de minute, de trei ori pe zi, și veți observa diferența. Atunci când stați în pat, puneți o pernă sub glezne. Această manevră ajută la drenarea fluidelor în exces.
*Purtași ciorapi compresivi când călătoriți!
Ciorapii cu compresie ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge și evită, astfel, acumularea sângelui. În plus, acest tip de ciorapi previne apariția varicelor. Apelați la ei în special dacă sunteți nevoit să stați prea mult în picioare sau când călătoriți cu mașina sau cu avionul pentru o perioadă mai lungă.
*Mâncați sănătos și evitați consumul de sare!
O cantitate pre mare de sare poate cauza retenția apei și, de aceea, trebuie evitată. Dacă aveți kilograme în plus, scăpați de ele, pentru a preveni presiunea exercitată la nivelul mușchilor, oaselor și articulațiilor.
*Beți multă apă!
Este indicat să beți cel puțin opt pahare de apă zilnic, pentru a evita retenția de apă și picioarele umflate.




10 comentarii:

Mihaela Nistor spunea...

Apa multa, masajul si o alimentatie, multa miscare, si cateva produse pentru picioare ajuta sa avem niste picioare frumoase si odihnite.

Luca Raluca spunea...

Foarte utile informatiile! Chiar imi sunt de un real ajutor! Sa ai o zi cat mai frumoasa, draga mea!

Ruxandra spunea...

Bune informații și utile pentru toată lumea.
Oamenii se uită ciudat la mine când spun "beți și voi mai multă apă" și vin cu replici "dar cafeaua se face cu apă". Ei bine, nu e destul și cafeaua te deshidratează. Ai nevoie de apă, multă apă.
Mă bucur că ai abordat acest subiect.

Rokolla spunea...

Foarte utile sfaturile oferite. Chiar am invatat o gramada de lucruri noi

Mikyangel spunea...

Si eu am retentie de apa din cauza alimentatiei nesanatoase. Imi place sarea si fast-food-ul si nu prea sunt prietena cu apa.

Georgiana spunea...

Din pacate apa consum rar, miscare am inceput sa nu mai fac iar vara asta ma termina fizic. La mine retentia de apa se vede la maini. Nu mai pot sa imi scot inelele.

Paula Ion spunea...

Multumesc pentru sfaturi, chiar imi sunt de folos.

Catalina Coman spunea...

Si eu am mereu picioarele umflate si grele. Multumesc de sfaturi, sigur imi vor prinde bine!

Claudia's Choice spunea...

La mine apare problema aceasta cand consum zahar.

Gabriela spunea...

Am patit ultima oara cand am mers la o drumetie la padurea garboavele, si ma dureau destul de tare. Mie imi place sa calatoresc si sa merg in aventuri prin paduri trasee... mai toate destinatiile mi le aleg de pe https://www.romanian-journeys.com/ ,sunt tot felul de destinatii turistice din romania pe site, il recomand!