duminică


Alege să trăiești sănătos!





Relaxare... 


Prima zi de vacanță! Fără lecții, planificări, proiecte, fără ,,Doamna!, Doamnaaa!, Doamnaaaa!” ... 
E șapte și încă n-am de gând să mă dau jos din pat, vreau să simt vacanța asta în tot corpul. 

Pe noptieră, mă îmbie telecomanda și smartphone-ul. Câștigă telefonul, că are face-book; verific notificările, răsfoiesc mesajele și aleg să citesc articolul unui coleg, cu metode prin care pot preveni răceala, căci, de vreo doi-trei ani încoace, știe că-mi petrec vacanța de toamnă în pat, cu patruzeci de grade și nas înfundat. Exact așa:



Citesc, cică am deficit de vitamina D (cu D, de la ,,doamnaaa”, desigur) și de-aia-s predispusă la răceli și anumite infecții. Știam că vitamina D este sintetizată de organism în momentul expunerii la soare, și-acum e toamnă, de!, dar mai știu că poate fi procurată și din alimentație, în special din pește gras, gălbenuș, lapte sau brânză. Și cum eu nu sunt, tocmai, fan al acestor alimente, mi se recomandă aici să-mi procur D-ul din suplimente alimentare. Cum de unde!? Farmacia La Preț Mic este raiul suplimentelor alimentare, asta o știe oricine.

Închid ochii, pun telefonul deoparte și, pipăind pe noptieră, răsucesc butonul radioului, să ascult știrile, dând de-o parte telecomanda îmbufnată, care se aruncă-n gol, pe parchet, unde pică, zbătându-se, distructiv, de vreo două-trei ori. Treaba ei, geloasa! O s-o resuscitez mai târziu.

La radio, ghinion! (vorba unui coleg de-al meu)☺ Nu știu cum e la voi, dar eu când deschid radio-ul sau televizorul, 99,9% din cazuri, dau de-un calup publicitar. N-am niciun chef să schimb postul, așa că ascult cu ochii-nchiși, și notez, în gând:

Dacă am dureri musculare sau articulare, trebuie să mă conving singură cu gel.
Dacă mă regăsesc frecvent în situația de a avea respirație urât mirositoare, să stabilizez compușii sulfuroși cu ... Na! C-am și  uitat!
Dacă am o bilă leneșă, trebuie s-o pun la lucru cu Bilo- nu știu cum; da' medicamente pentru copii leneși, mai ales la mate, de ce nu s-or face!? - mă întreb în gând.
Pata galbenă din ochi e mai bine colorată dacă iau Vexidin (nu știu dacă am auzit bine, tocmai căscam).
Dacă avem mese copioase, cu alcool, să luăm Sano-hepatic, care face bine și la stomac, și la ficat, și vom avea, apoi, un festin fără chin! URA!!!- strig, tot în gând.
Cică, peste jumătate din populația României suferă de deficit de vitamina D, fapt pentru care toți ar trebui să ia Detrical! Ei, uite, ceva ce mă interesează și pe mine!

Exact când o voce-mi spunea răspicat că somnul ușor se induce cu valeriană, sună mama să-mi amintească că trebuie să ne întâlnim după-masă la un suc (ea nu bea cafea decât dimineață). Nu uitasem, că-mi amintea asta de fiecare dată când vorbeam la telefon! Îmi dau seama că acum e dimineață și mi se face brusc poftă de cafea... Și cum nu aveam clopoțel să-mi sun angajații să mi-o aducă (ei, bine, nici angajați n-am), mă ridic frumușel din pat să-mi prepar singură elixirul fermecat. Dar gândul meu era tot la deficitul de D. Până la urmă, nu trebuie să fii alchimist să-ți alegi suplimentele alimentare, nu-i așa!? Era momentul, deci, să umplu golurile din dieta mea modernă, să aleg strategic niște suplimente alimentare și să inițiez operațiunea:


Lupta aprigă pentru sănătate


Știu că alimentația echilibrată este una dintre cele mai importante investiții în propria sănătate, și că, alături de mișcare și de odihnă, reprezintă cheia menținerii stării de bine pe termen lung. Cu toate acestea, din cauza stilului meu de viață din ce în ce mai stresant, nu dau prea mare importanță felului în care mă hrănesc, iar fructele și legumele care ar trebui să predomine în orice dietă, au pierdut teren în fața alimentelor semipreparate, sărace în nutrienți. Și totuși, mă gândesc în timp ce sorb din cafeaua fierbinte, chiar dacă aș reuși să am o dietă echilibrată, fructele și legumele din supermarket-uri sunt tratate cu diverse substanțe chimice care le ajută să-și păstreze timp îndelungat prospețimea, deci... 




Inevitabil, suplimentele alimentare devin singurul mijloc prin care-mi pot completa dieta și acoperi eventualele carențe, astfel că, ele nu mai reprezintă o sugestie pentru mine, ci o reală necesitate. 


De azi, eu aleg să trăiesc sănătos!






- Articol SuperBlog 2019 -


13 comentarii:

Oana spunea...

Cred ca toti ne straduim pe cat putem sa traim sanatos.

Claudia spunea...

Si eu iau des suplimente ca altfel nu se poate :)

Luiza spunea...

Pentru cine spune ca mananca prostii pentru ca nu stie ce altceva sa manance... nu trebuie peste noapte sa mancati doar brocoli si salta! Faceti trecerea mai incet.. nu mai mancati pizza zilnic, incercati niste paste cu un ingredient sanatos.. treptat ajungeti si la o salata cu ton dar nu din prima. Sau mai ales ca "nu stiu sa gatesc"... ca "dureaza". Insirati-va de aici https://www.pastebaneasa.ro/ sunt multe retete simple si sanatoase! Mult succes tututror!

Bianca spunea...

Mi-a plăcut mult!! Mai ales asta cu să trăim santos

Anonim spunea...

Desi inidcat ar fi sa ne luam toti nutrientii necesari din alimente sanatoase, uneori suplimentele sunt de mare ajutor si ne ajuta organismul sa functioneze normal.

Albu Steluta spunea...

Din pacate deficitul de vitamina D este mult mai mare decat se mediatizeaza...

hindidevi spunea...

Abia cand sanatatea ne joaca feste realizam cat de pretioasa este. Important este sa mergem din timp la medic si sa urmam cu strictete tratamentul primit. Din pacate multi nu acordam importanta vitaminei D. Sunt persoane care nici nu ies din casa prea des ca sa o o ia direct de la Soare asa ca un supliment este foarte important pentru sanatate

Deya spunea...

Si mie imi place sa traiesc sanatos. dar cui nu-i place oare? Problema la mine e ca nu imi place sa iau pastile si le evit cat pot demult, totusi cand e nevoie am conformez

Mikyangel spunea...

Eu m-am regasit in articolul tau asa ca am si eu nevoie de ceva schimbari si de o cura cu vitamine. :)

Mihaela Nistor spunea...

Trebuie sa avem grija de sanatatea noastra cu produsele potrivite.

Camelia spunea...

Si eu iau suplimente de tot felul. Ajuta mult, mai ales in acest anotimp.

Gabriela Alexandra Andrei spunea...

Mulțumim de recomandare! Și noi luam suplimente în perioadele reci și chiar ne ajuta!

carmen alexa spunea...

Recent am aflat si eu ca Vitamina D este mult mai importanta pentru adult decat ma asteptam. Si totusi omisa de majoritatea.

Foarte interesanta abordarea ta... mi-a placut!