vineri


BIBLIOTECARA DE LA AUSCHWITZ, DE ANTONIO G. ITURBE





Cărțile pot fi considerate averea noastră supremă. 


O demonstrează cu prisosință ,,Bibliotecara de la Auschwitz”, carte țesută pe baza unui caz real, ceea ce o face și mai cutremurătoare. Cartea e scrisă de un ziarist în stil caracteristic, la timpul prezent, cu ritmul și vigoarea pe care stilul jurnalistic îl imprimă oricărei povești. Este, practic, o carte impresionantă despre cărți, despre cum cărțile au posibilitatea de a aduce o rază de lumină și de magie în viețile unor oameni care trăiesc sub un cer întunecat, lipsit de speranță, oameni care respiră zilnic aerul îmbâcsit de mirosul de carne arsă. E o poveste extrem de tristă care te zguduie din temelii: o poveste despre viață și moarte și despre linia atât de fină dintre acestea, o poveste tristă, chiar dacă Edita Kraus, protagonista cărții, a supraviețuit și a putut, astfel, să spună lumii întregi povestea ei, dar și pe a acelora ce i-au fost alături în acea perioadă. Pentru că în jurul ei au fost milioane de oameni care nu au avut norocul de a supraviețui acestui infern: au murit de foame, de boală, de extenuare, împușcați, spânzurați, gazați, otrăviți, torturați. 

,,Bibliotecara de la Auschwitz” o are, deci, în prim plan de Dita, la 14 ani, prinsă în teribilul lagăr de concentrare de la Auschwitz. Copila trebuie să țină ascunse 8 cărți uzate pe care le împarte deținuților, încercând să păstreze o oază de liniște și cunoaștere, o sursă de libertate într-o lume în care moartea este la ordinea zilei. Autorul creionează cu deplină măiestrie încercările fetei de a salva, cu prețul propriei vieți, cele opt cărți care constituiau biblioteca blocului 31- cea mai mică bibliotecă din istorie, dar una dintre cele mai valoroase, întrucât fetița și-a riscat viața pentru a-i ajuta pe ceilalți ca, prin lectură, să poată evada din dura realitate. În buzunarele ponosite ale copilei, bine ascunse, au stat, printre altele, „Scurtă istorie a omenirii”, de H.G. Wells, o gramatică de limba rusă, un manual de geometrie analitică și „Contele de Monte Cristo”, în franceză.

Blocul 31 era o mică oază de liniște în interiorul lagărului de concentrare, întrucât aici Fredy Hirsch, prizonierul- supraveghetor al blocului, a căpătat permisiunea să creeze un spațiu rezervat copiilor, pe care l-a transformat în școală. Fredy devine confidentul Ditei, îndrumând-o și ajutând-o să aibă grijă de cărți. Bătălia Ditei cu viața la Auschwitz începe exact în momentul când Fredy, alături de alți profesori, sunt nevoiți să se mute în alt lagăr.

”E adevărat: cultura nu este necesară pentru supraviețuirea omului, necesare sunt doar pâinea și apa. Este adevărat că omul supraviețuiește dacă are pâine să mănânce și apă să bea, dar mulțumindu-se doar cu atât moare întreaga omenire. Dacă omul nu se emoționează în fața frumuseții, dacă nu închide ochii și nu-și pune în funcțiune mecanismele imaginației, dacă nu este în stare să-și pună întrebări și să întrezărească limitele ignoranței sale, fie că este bărbat sau femeie, atunci înseamnă că nu este o persoană; înseamnă că nimic nu-l distinge de un somon, de o zebră, sau de un bou.” (Antonio G.Iturbe, Bibliotecara de la Auschwitz, pagina 398)




Este, practic, imposibil să citești așa ceva și să nu fi copleșit de emoții, de un amalgam de emoții, de fapt. Fie că ești interesat de perioada istorică în care se desfășoară acțiunea, fie că vrei doar să citești o carte ce creionează caracterul unui personaj deosebit, în ,,Bibliotecara de la Auschwitz” le găsești pe amândouă din abundență. 

Cartea poate fi cumpărată online, cu reducere, de la Libris.


6 comentarii:

Oana D. spunea...

Pare sa fie o carte cu un subiect interesant pentru mine, ma atrage tot ceea ce are legatura cu istoria, chiar daca e vorba de un caz romantat sau modificat pe ici pe colo de autor.

Georgiana Sabina spunea...

Am tot vazut cartea dar n am apucat sa o iau sa o citesc .

Unique by MM spunea...

Cred că această carte este o carete "eveniment", în sensul de îmbogățire. Mi-ar plăcea să citesc cartea acesta despre care cred că mă va ajuta șa înțeleg multe lucruri legate de acel loc si acea perioadă.
Mulțumesc pentru recomandare!

Deya spunea...

Demult imi doresc sa citesc si eu ceva pe acest subiect dar mereu aman, parca e prea dur subiectul ,insa sutn atat de curioasa de toate amanuntele

Camelia spunea...

Pare o carte cu un subiect delicat, care te pune față în față cu realitatea cruntă. Mulțumim pentru recomandare!

Rokolla spunea...

Imi place tare mult subiectul abordat si chiar imi doresc s-o citesc si eu