vineri

Eficiența utilizării noilor tehnologii în educație





Între tehnologiile actuale și educație există o relație strânsă, de inter-determinare și potențare reciprocă; avansul tehnologic este o consecință (și) a forței și amplitudinii educației, dar și educația își subsumează într-un mod specific aceste beneficii. 

Relația dintre tehnologie și educație este din ce în ce mai dinamică. Pe de o parte, asistăm la o permanentă evoluție a suporturilor tehnice, la o înnoire de la o zi la alta, ceea ce obligă, din partea utilizatorilor la formarea de noi abilități, conduite, atitudini. Pe de altă parte, și gradul de absorbție sau de permisivitate a tehnicului în raport cu exigențele perimetrului educațional evoluează într-un ritm alert. Astfel încât, relația dintre cele două „dinamici” devine mult mai complexă. Tocmai de aceea, de multe ori se întâmplă ca unele inovații tehnice să intre ca atare în spațiul școlar, într-un mod „natural”, ingenuu (calculatorul, tableta, telefonul), iar alteori acestea să fie modelate încă de la bun început pentru o uzanță explicit didactică (tabla interactivă, platformele educative virtuale, etc.).

Atracția exercitată de noile tehnologii asupra tinerilor poate fi exploatată pentru a-i motiva să învețe mai mult și mai eficient



Integrarea noilor tehnologii în activitatea didactică va contribui decisiv la schimbarea tipului de predare, dintr-un un model static, în care elevul este un simplu “receptor” pentru ceea ce predă profesorul, într-unul dinamic, în care procesul de predare/învățare se ghidează după elev, iar acesta este atras să caute pe cont propriu noi surse de cunoaștere. În ceea ce privește implementarea activității proiectate, utilizarea tehnologiilor educaționale moderne reprezintă un mijloc de facilitare a lecției prin creșterea atractivității și prin realizarea unei comunicări mai fidele între cadrul didactic și elev. Iar profesorii care știu să folosească eficient noile tehnologii apreciază reducerea timpului necesar pregătirii lecțiilor și posibilitatea centrării pe nevoile elevului. 

Tehnologia din ziua de azi ajută copiii în a memora lucrurile mult mai repede decât o făceam noi la vârsta lor, ajutându-i să se perfecționeze într-un domeniu doar prin cercetare și urmărire. Noile tehnologii pot oferi informațiile atât de rapid încât nici măcar nu mai e nevoie să ținem minte sursele din care am învățat, pentru că le vom găsi în același loc și la următoarea căutare. Cu ajutorul tehnologiei putem ajuta copiii să învețe mult mai repede, mai ușor și mult mai eficient, iar acest lucru va avea un impact important în dezvoltarea acestuia ca adult.


Amprente educaționale cu ajutorul produselor revoluționare


Tehnologiile educaționale moderne sunt eficiente în activitatea didactică în etapele proiectării, implementării și evaluării, una dintre condițiile esențiale în reușita acestora fiind cunoașterea și dorința de utilizare a celor mai potrivite mijloace, chiar dacă aceasta presupune renunțarea la anumite obiceiuri care se dovedesc, uneori, mai costisitoare la capitolul resurse (timp, energie, financiar). Tot timpul elevii, mai ales cei mici, au nevoie de jocuri noi, de proiecte creative care să le stârnească imaginația și gândirea. Ștampilele pentru copii, cu forme diverse și extrem de haioase sunt ideale ca materiale didactice în școli și grădinițe. 


Cea mai îndrăgită de copii este ștampila cu text variabil, de la Colop, cu care ,,ne jucăm” de fiecare dată la începutul anului școlar. Ștampila are un set de litere de cauciuc, și o folosim la imprimarea rapidă și ușoară a hainelor (echipamentul sportiv), a cărților și a rechizitelor. De când o am, elevii mei nu și-au mai încurcat niciodată rechizitele. Dar ștampila este special concepută și pentru marcarea hainelor copiilor. Tușul special pentru textile asigură rezistență sporită, rezistând chiar la spălare la 90 grade. Părinții elevilor mei pot confirma cât este de utilă această metodă simplă și rapidă de imprimare.

e-mark, produsul revoluționar de la Colop


De curând am descoperit un dispozitiv electronic de marcare mobil, care permite crearea și modificarea amprentelor proprii prin intermediul unei aplicații pe un dispozitiv mobil sau pe PC și imprimarea acestora pe diverse suprafețe printr-o simplă mișcare laterală. E-mark, micul roboțel minune, este, de fapt, o ștampilă electronică, extrem de compactă și mobilă, în același timp, pe care o folosesc aproape zilnic, spre deliciul celor mici, nu numai în transmiterea noilor cunoștințe, ci și în consolidarea deprinderilor formate și în realizarea transferului de informații între diferitele domenii ale cunoașterii. Astfel, aparatul mă ajută la imprimarea pe caietele elevilor (și nu numai) a mesajelor importante cu data, locul și ora unor evenimente și activități extrașcolare (ședințe, lectorate, excursii, teme, proiecte, etc.), a unor mesaje motivaționale și, mai ales, aplicarea zilnică a unor fețe vesele în caietul cu recompense, pentru copiii silitori. Roboțelul meu nu este o doar simplă ștampilă, pentru că, spre deosebire de ștampilele uzuale, amprentele e-mark pot avea o lungime de până la 150 mm, iar funcția de marcare continuă oferă posibilitatea de a obține marcaje chiar mai lungi.


Aparatul - minune poate fi manevrat extrem de ușor: se conectează cu dispozitivul mobil preferat (smartphone, tabletă sau laptop) prin wifi sau prin USB, respectiv cu PC-ul; se creează propria amprentă (există și șabloane predefinite), se trimite amprenta către dispozitiv și... gata! Prin glisare, ștampilăm! Pare simplu!? Este foarte simplu!!!

Elevii mei sunt foarte atrași de performanțele micuțului roboțel și vin, deseori, cu noi provocări pentru acesta: marcarea pe diverse suprafețe (el este aplicabil direct pe toate suprafețele plane absorbante dar și pe foile de etichete e-mark care se pot lipi pe aproape orice material- plastic, sticlă sau metal) sau amprentarea multicoloră (are cartuș multicolor ce permite imprimarea siglelor, imaginilor și șabloanelor predefinite full color). Copiii sunt impresionați de fiecare dată de performanțele micuțului meu dispozitiv.

Despre e-mark aș putea vorbi ore întregi, pentru că este o ,,jucărie” extrem de eficientă, mai ales că poate fi ușor de utilizat și în mișcare, fără conectare la rețea, datorită bateriei încorporate (tocmai de aceea noi îl luăm și-n drumeții, de exemplu, pentru a ne lăsa amprenta în cartea de vizită a tuturor locurilor vizitate).


Educația poate fi și distractivă, bazată pe acțiune și pe activitate directă, cu efecte pozitive, ce demonstrează în fiecare zi că avem un potențial mult mai ridicat decât credem și că ne putem dezvolta mult mai mult în viitor cu ajutorul tehnologiei. Utilizarea eficientă a noilor tehnologii în educație este un proces de lungă durată, dar important pentru a ,,imprima” obiectivul principal al educației, care vizează formarea unor tineri autonomi și responsabili, capabili să se integreze social și profesional într-o lume în schimbare. 


- Articol SuperBlog 2019 -

8 comentarii:

Oana spunea...

Sunt absolut fascinata de felul cum evolueaza tehnologia.

Ioana Margineanu spunea...

Nici nu stiam ca exista asa ceva. Sa stii ca ma gandesc serios sa o introduc si eu in caseta mea pentru lucruri care ma ajuta sa ma organizez.

Mikyangel spunea...

Se pare ca am abordat aceeasi tema dar in stiluri total diferite semn ca ceva trebuie sa se schimbe in materie de educatie. :)

Luca Raluca spunea...

Cu siguranta utilizarea noilor tehnologii în educație si-a dovedit eficienta pe termen lung. Este important sa fim in pas cu noile schimbari tehnologice.

Mihaela Nistor spunea...

Educatia ar trebui sa fie mai mult pe baza tehnologiei pentru a-i ajuta sa se dezvolte mai bine si mai repede.

Rokolla spunea...

Eu chiar ma bucur când aud ca se folosesc in educații și tehnici moderne, adaptate la prezent. Sunt foarte utile

Bianca spunea...

Foarte interesant acest dispozitiv

Kmy50rynn spunea...

Mi se pare super WOW felul in care acea stampila poate scrie tot felul de etichete.