sâmbătă


IMPLICAREA SALVEAZĂ DEMOCRAȚIA!








Democrația - puterea poporului


Esența democrației o constituie participarea cetățenilor la viața publică. Aceasta înseamnă preocuparea cetățenilor pentru problemele comunității, responsabilitate, interes pentru evenimente sociale majore dezbătute de mass-media și chiar angajarea politică. Democrația reprezintă o provocare importantă pentru întreaga Europă, în condițiile în care apatia cetățenilor în special față de politică se manifestă tot mai puternic și în Occident, actuala criză economică fiind, mai degrabă, o "criză la nivelul mentalităților". Totuși, în ciuda tuturor problemelor, cred că democrația în sine nu poate să dispară de pe bătrânul continent.

Astăzi există o mulțime de căi prin care oamenii pot dezbate aceste probleme și, totodată, să ajute la transformarea lumii în care trăiesc în lumea pe care și-o doresc. Petiția online este una din acestea, având marele avantaj că poate fi împărtășită imediat cu foarte mulți oameni și o regulă foarte simplă: mai mulți cititori = mai multe semnături. 

Cum ideile bune sunt contagioase s-au creat platforme de petiții cu miez de schimbare, adevărate apeluri la acțiune și activism online. Democracy Mania este una din acestea, o platformă  în permanentă perfecționare și dezvoltare, ce militează pentru implicarea cetățenilor în viața comunității. Ei pot lua atitudine prin semnarea petițiilor menite să dezbată probleme de actualitate, să voteze în cadrul referendum-urilor sau să dezbată pe forum teme de real interes; încurajând, totodată, și acțiuni caritabile, evenimente umanitare, donații, dar și alte inițiative ale organizațiilor non-profit care au drept scop întrajutorarea semenilor și îmbunătățirea calității vieții celor aflați în nevoie și în suferință. 

Despre democrație, în România


Democrația, în înțelesul modern al cuvântului, are o istorie relativ scurtă în Europa, astfel că, nu trebuie să ne așteptăm ca în țara noastră să descoperim tradiții sau o perioadă lungă de exercițiu al acesteia. 

Și totuși, România a început ca unul dintre cele mai moderne și mai democrate state ale Europei. Chiar Principatele Unite, încă de la începutul lor, puteau fi considerate a fi democrate, deși Al. I. Cuza domnea deplin, doar că sensul autorității sale era al modernizării statului și al unei echități sociale. Iar dacă acceptăm meritele guvernării sale, putem accepta și ideea că autoritarismul său a avut o primă și eficientă formă a unei dictaturi de dezvoltare. 

Perioada regală a României a fost, din punct de vedere al exercițiului democratic nu o continuă luptă pentru aplicarea Constituțiilor, ci o lungă înfruntare pentru schimbarea ori încălcarea acestora. Rotativa guvernamentală inventată și aplicată de Carol I a fost singura perioadă, se pare, în care ignorarea regulilor democratice a dus la democratizarea reală a societății și la o creștere instituțională și economică a țării. Și, probabil, cea mai serioasă și convingătoare probă a naturii democratice a conducerii statului român la acea vreme, a fost decizia de intrare în război alături de puterile Antantei. Perioada interbelică a fost pentru România cea mai prosperă din punct de vedere al progreselor făcute pentru democratizarea țării, în această perioadă fiind în vigoare o constituție foarte asemănătoare cu cea a statelor democratice din vestul Europei.

Pauza de la democrație a avut loc doar datorită preluării puterii de către comuniști, care, în anii 1945-1989, au reușit să distrugă tot ceea ce înaintașii lor reușiseră să construiască pentru atingerea unui guvernământ democratic, implementând în România un regim totalitar, fără respectarea principiilor democratice. 




După decembrie 1989 s-a izbutit, nu fără greutăți, însă, ,,reînvățarea” democrației în România și a tuturor conceptelor democratice: separația puterilor în stat, egalitatea cetățenilor, suveranitatea poporului, garantarea drepturilor fundamentale ale omului, existența unui cadru legislativ, pluralism social, respectarea procedurilor legale, limitarea constituțională a puterii guvernanților, alegeri libere și echitabile, etc. Deși nu se poate afirma că în România există o democrație ideală, putem spune, cu certitudine, că sunt respectate drepturile fundamentale ale omului și statul de drept, și că suntem, cu siguranță, pe drumul cel bun spre bunăstarea atât de râvnită de toate popoarele democratice.


Implicarea individuală schimbă în bine societatea


Democrația presupune existenta unor valori precum libertatea, dreptatea și egalitatea. Acestea reprezintă idealuri pentru care oamenii au luptat dintotdeauna și, în același timp, repere pe baza cărora s-au creat normele ce reglementează viața în societate. Într-un stat democratic, oamenilor le sunt recunoscute și respectate drepturile, iar autoritățile intervin atunci când se comit nedreptăți. Ideea este că cetățenii de rând ar trebui să participe mai mult în a lua decizii colective, pentru că, atât autoritățile locale, cât și cetățenii, joacă un rol important în comunitate în calitate de parteneri. Iar acest parteneriat implică diviziunea muncii, resurse de sprijin reciproc și obligații comune.



Într-o societate democratică, implicarea cetățenilor în comunitate este parte a procesului de politici publice, rolul-cheie al cetățenilor într-o democrație fiind acela de a participa la viața publică. Prin urmare, cu cât mai mulți cetățeni sunt activi într-o comunitate, cu atât mai mult democrația va fi consolidată într-o societate în care cetățenii contează și opiniile lor sunt luate în considerare. A fi activ în comunitate implică diferite activități, în funcție de specificul local, dar metodele de implicare ale cetățenilor sunt aceleași.


Democrația participativă 



Cea mai mare parte a timpului nostru liber o petrecem în comunitatea locală. Pentru ca cetățenii să simtă, într-adevăr, că aparțin comunității, au nevoie de activități comune pentru a soluționa niște probleme comune. În definitiv, esența democrației o constituie chiar participarea cetățenilor la viața publică, aceasta însemnând preocuparea lor pentru problemele comunității, responsabilitate, interes pentru evenimentele sociale majore dezbătute de mass-media și chiar angajarea politică.



Cetățenii au obligația de a se informa cu privire la problemele de interes public, pentru a urmări cu atenție modul prin care liderii politici care îi reprezintă și reprezentanții administrației publice își folosesc puterea și își exprimă propriile opinii și interese. Votul la alegeri este o altă datorie civică importantă a tuturor cetățenilor. Participarea poate implica, de asemenea, implicarea în campania electorală al unui partid politic sau candidat, organizarea unor dezbateri pe probleme publice, participarea la întruniri comunitare, chiar și participarea la protest. 



Democrația participativă este un proces cu accent pe participarea cetățenilor în direcția și funcționarea sistemelor politice. De fapt, toate tipurile de democrație depind de participarea cetățenilor la momentul alegerilor, numai că democrația participativă tinde să susțină forme mult mai implicate de participarea cetățenească decât democrația reprezentativă tradițională. Acest tip de democrație crează oportunități pentru toți membrii societății de a contribui semnificativ la luarea deciziilor, și caută să extindă și gama de persoane care să aibă acces la astfel de oportunități. Democrația participativă se referă tocmai la participarea individuală a cetățenilor în deciziile și politicile care afectează viețile lor, mai ales în mod direct, mai degrabă decât prin intermediul reprezentanților aleși.


Dacă-ți dorești cu adevărat să schimbi ceva în societate, poți reuși și tu, cu resurse puține. Tot ce contează este să te implici!




- Articol SuperBlog 2019 -


10 comentarii:

carmen alea spunea...

Chiar ma bucur ca mai gasesc astfel de articol in mediul online. Mai avem nevoie si de asa ceva. DE comunicare si impartasirea informatiilor intr-un mod inedit.

Adriana Ivan spunea...

Fo art fain articolul tău. Sper să ajungă la cât mai multă lume. Eu încerc să mă implic cât de mult.

Mihaela Nistor spunea...

Singurul mod prin care pot sa ma implic este sa votez de fiecare data si sa particip la manifestatii.

Anonim spunea...

Ce bine ar fi daca fiecare dintre noi s-ar implica cate putin, am schimba multe.

Unknown spunea...

Ma bucur ca vad si acest tip de articole si sa mergem la vot!

Elena Chedică Mateică spunea...

Acest articol ar trebui sa-l citeasca mai multa lume. Schimbarea incepe cu noi, trebuie doar sa ne implicam mai mult.

Albu Steluta spunea...

Cred ca este pentru prima data cand chiar nu stiu cu cine sa votez...asa-s dezamagita de toti...pfuai!

Mikyangel spunea...

Eu incerc sa ma implic ori de cate ori pot prin diverse actiuni cum ar fi: votul, semnarea petitiilor online, participarea la diverse activitati cu impact local, etc.

Camelia spunea...

Asa este, daca fiecare s-ar implica putin, ar fi un pas urias in fata pentru toata lumea!

Raluca Brezniceanu spunea...

Dialogul social este un exemplu excelent de punere în practică a principiului democrației participative