joi

Vacanță în Egipt - Giza și Viza 





Gata! În sfârșit, am în mână biletele pentru cea mai grozavă experiență din viața mea: mult-râvnita vacanță în Egipt. De mică mi-am dorit să văd piramidele și misteriosul Sfinx, să merg pe urmele faraonilor și să vizitez marile orașe care adăpostesc una din cele mai vechi culturi din lume. Dar aveam parte, în fiecare vacanță de vară, doar de Olimp, Neptun, Eforie și, uneori, Nisipurile de Aur din Bulgaria. Egiptul a rămas în mintea mea de copil destinația perfectă pentru o vacanță perfectă. 


Enigmele Egiptului antic- vacanța mea de vis


Egiptul este una din acele țări care atrage, în primul rând, datorită istoriei și culturii incredibile care au făcut-o cunoscută în întreaga lume încă dinaintea erei noastre. Fiind una dintre cele mai vechi civilizații mediteraneene, Egiptul a fost model pentru nenumărate popoare (grecii, romanii) care erau fascinate de administrația, justiția, fiscalitatea, arta și cultura sa. Piramidele și obeliscurile, înțelepții (Thales, Pitagora, Herodot, Platon), faraonii cu toate misterele lor (Ramses al II-lea, Ramses, Keops, Tutankhamon, Ahmose, Amenhotep si Akhenaton), femeile lor cuceritoare (Hatshepsut, femeia-faraon din a XVIII-a dinastie, Nefertiti- regina egipteană care a domnit alături de soțul ei, faraonul Amenhotep al IV-lea, în jurul anului 1300 î.Hr. sau Cleopatra, considerată dintotdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume) sunt doar câteva din minunățiile Egiptului de care eram fascinată încă din copilărie. Și nu sunt singura, bineînțeles- anual, aproximativ 12 milioane de turiști vin să-i descopere frumusețile, curiozitățile și cele mai ascunse taine. Egiptul constituie o atracție permanentă pentru pasionații de istorie antică, fiind o sursă abundentă de enigme, legende și informații surprinzătoare.


Vacanță de vis


Și cum îmi împachetam eu, bucuroasă, lucrurile, cu ochii minții îmi stabileam deja itinerarul fascinant: Sfinxul, Valea Regilor, Templul Abu Simbel închinat lui Ramses al II-lea, Muzeul de Egiptologie din Cairo, marile piramide de la Giza, o croazieră pe cel mai lung fluviu din lume într-o ambarcațiune tradițională și de ce nu, parcă aș încerca și niște scufundări în Marea Roșie, renumită pentru cea mai bogată faună și floră submarină. 

Și, destul de ciudat, totuși, puteam să jur că auzeam deja valurile cum se sparg vesele la mal. Și chiar m-am speriat de-a binelea atunci când am simțit în nări aerul sărat al mării și am simțit cum cineva m-a bătut pe umăr:
- Doamna, vă dați un pic mai în față!? Că-mi luați tot soarele...

Am sărit ca arsă și-am privit în jur... Lume multă, prosoape uriașe întinse pe nisip, ,,sudate” unul de altul, mulți copii alergând veseli în jurul unui castel de nisip și undeva, în depărtare, Angela Similea se ruga, aproape plângând, să nu-i luăm iubirea... 

Am început să-mi caut telefonul, din instinct, să văd cât e ceasul... 

- Ați pierdut ceva!? mă întreabă domnul cu soarele, curios.
- Telefonul...
- Doamnă, eu v-am spus să nu adormiți pe plajă. N-aveți nici pălărie... Și soarele e puternic la amiază... Nu vreți să mergem pe terasă, să luați un Cico!?

M-am conformat, mai mult mecanic și, după câteva minute, ne oprim în fața unei cofetării. Am silabisit, în gând: MI-MO-ZA. Deci, mă aflam în Olimp- la vestita cofetărie Mimoza. Ne așezăm comod pe scaune și domnul îmi comandă, fără să mă întrebe nimic, un profiterol.
- E cel bun profiterol de pe litoral. Aici mănâncă toată protipendada comunistă. Au și telefon, aici. Vă pot ajuta eu cu niște fise. 

Privesc cabina telefonică și încă nu-mi vine să cred. Deci, există mașina timpului. Nu știu ce am făcut eu greșit, dar în loc de Egipt, am aterizat în Olimp. Nu cel al zeilor, ci Olimpul din vestita Epocă de Aur.

Iau o linguriță din profiterol (avea exact același gust din copilăriei), și-i povestesc noului meu prieten despre vacanțele mele. Și despre telefonul meu mobil fără de care mă simt, acum, incompletă. Cu ajutorul telefonului, îi spun, se pot găsi cele mai bune oferte și destinații turistice, atât interne, cât și externe. Mă ascultă fără să spună niciun cuvânt și doar mă aprobă, clătinând ușor din cap, să continui.

Îi vorbesc, apoi, despre diversitatea modalităților de rezervare și de plată, despre mijloacele de transport și mai ales despre multitudinea de oferte early booking sau last minute, despre absolut toate avantajele ofertelor lansate de agențiile de turism. 



I-am povestit și despre vacanța mea de vis pe care am rezervat-o din portofoliul Christian Tour prin programul Early Booking, program care prezintă o serie de avantaje deloc de neglijat pentru cei care au un buget limitat, ca mine. Nu m-am sfiit deloc să-i spun asta și chiar m-am lăudat cu faptul că am economisit până la 40% din valoarea sejurului, pentru că am făcut rezervarea cu cel puțin șase luni mai devreme decât perioada concediului. Acest program garantează și o disponibilitate maximă a camerelor la hotel, astfel că se poate alege cea mai bună unitate de cazare: all inclusive, aproape de plajă, aproape de centrul orașului, camere cu vedere la mare sau un hotel cu facilități pentru copii. Îi detaliez, spunându-i că, în general, la early booking se plătește un avans minim, iar restul fie în rate, fie cu o anumită perioadă de timp înainte de plecarea în vacanță, de obicei 3 săptămâni. În plus, prin early booking se poate alege orice loc în avion și în autocar. Folosind acest program, am avut suficient timp și pentru documentare și strângerea de informații despre locul de petrecere al concediului, despre atracții și locuri de vizitat.

Mă opresc, dând farfuria goală, de-o parte.
- Vreți și-un Pepsi-Cola? Sau un Cico?
Îi fac semn că mi-e indiferent și mă avânt într-o paralelă a vacanțelor dintre cele două perioade. 

În perioada regimului comunist, preferințele în materie de vacanțe se limitează la spațiul României- concedii prin BTT/ONT/sindicat- la munte, la mare sau „la băi”, după preferințe, în serii fixe de maximum 12 zile. Biletele sunt limitate numeric și diferite calitativ, așa încât o relație pe la oficiile turistice nu este deloc de lepădat, așa-i?, și-i fac cu ochiul, ștrengărește. Condițiile de trai sunt relativ bune, masa asigurată în restaurantul hotelului (cu meniu fix), curățenia acceptabilă, imediat ce cotizezi cu un pachet de Kent la femeia de serviciu sau la recepționer (îl surprind că se uită-n dreapta și-n stânga, vizibil afectat). Pe plajă, cearceaf lângă cearceaf, salvamarii autoritari, porumbul fiert și fotografii ambulanți (pe care-i vedem și azi, îmi zic în gând, mai puțin șezlongurile și baldachinele). Iar vacanțele în străinătate nu fac parte nici măcar din obiceiurile vârfului piramidei regimului, nu-i așa!?

- Avem o țară atât de minunată!!!- spune străinul de lângă mine.

Oferta de vacanțe 2019 (turui eu) de la Christian Tour, de exemplu, cel mai mare touroperator de vacanțe charter din Romania, include destinații apreciate de orice turist, de orice fel ar fi el- iubitor al stațiunilor litoralului românesc sau care preferă destinații turistice exotice sau escapade mai aproape de casă (Bulgaria, Grecia sau Turcia) sau, dimpotrivă, în afara granițelor continentului european (Emiratele Arabe Unite, SUA, Asia). 

Și i-am repetat și lui atracțiile pe care voiam să le bifez în vacanța din Egipt: piramidele și obeliscurile, Sfinxul, Valea Regilor, Templul Abu Simbel, marile piramide de la Giza ...

- Giza, Giza ...

- Hei, ce faci!? Dormeai!? Ai luat VIZA!?

- Articol SuperBlog 2019 -

6 comentarii:

Rokolla spunea...

Pana acum n-am ajuns in Egipt. Mi-as dori sa-l vizitez și cred ca ar fi tentant sa fac și eu scufundări. Mai exact, sa-mi înving frica de apa și s-o fac și pe asta

Mikyangel spunea...

Nu am ajuns in Egipt pana acum dar am vazut filme facute acolo si e intradevar impresionanta cultura si turismul focusat pe piramide.

Gabriela Alexandra Andrei spunea...

Nu am fost în Egipt încă, dar mi-aș dori foarte mult! Dar cel mai mult as vrea sa o duc acolo pe mama, e visul ei de o viata!

AleRogo spunea...

Eu nu am fost in Egipt pana acum, dar pare o locatie interesanta.

Georgiana Sabina spunea...

Egiptul e departe in visele mele, dar niciodata nu zic niciodata.

Adriana Ivan spunea...

Avem și noi în plan Egiptul, dar deocamdată e un plan nerealizabil.