marți

 Cea mai importantă lecție lipsește din școlile din România

 


        Cu educația începe totul. Dar în fiecare zi observăm că aceasta e baza care lipsește, în România, pentru prea multe lucruri. Și, la tot pasul putem vedea efectele. Unul dintre ele, cel mai copleșitor poate, este indiferența față de ceea ce ne înconjoară, gunoiul care se strânge în jur, infectează aerul și apa, sufocă viitorul. Gunoi care, în cantități importante, ar dispărea într-un mod foarte simplu: învățând să reciclăm. Și unde se învață cel mai bine? 

 

În școală. Reciclarea ar trebui să pornească din școală. 

 

    Într-adevăr, educația se face în primul rând în familie, însă și unitățile de învățământ trebuie să se implice în acest proces. La școală, cadre calificate le pot oferi celor mici o altfel de educație, diferită de ceea ce le oferă acasă, părinții. De cele mai multe ori, comoditatea îi împiedică pe mulți părinți să colecteze selectiv gunoiul, însă, dacă tot avem posibilitatea să facem acest lucru, putem face cu toții un efort în acest sens. Putem începe chiar de azi să ajutăm la colectarea selectivă a deșeurilor și, cu siguranță, exemplul nostru va fi urmat și de vecini, prieteni sau ceilalți membri ai familiei. 

 

    Printre lucrurile învățate în școală se află și educația de mediu. Copiii sunt învățați cum să respecte și să ajute mediul înconjurător. Ei învață zilnic despre importanța vietăților de pe pământ și a plantelor care ne înconjoară, despre păstrarea aerului și apelor curate, învață că fără păduri, calitatea aerului nu este deloc bună și, de aceea, ne putem îmbolnăvi. De asemenea, fără păduri, au loc mai multe inundații și alte multe lucruri grave ce ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața.

 

Tocmai de aceea, este esențial să învățăm să reciclăm! 

 

    Este timpul să schimbăm mentalități, să contribuim la protejarea naturii și de ce nu, să ieșim și în fața blocului/a curții să strângem frunzele uscate, să plantăm un pom și să nu mai tot așteptăm să o facă alții pentru noi. În multe localități există tomberoane, recipiente pentru depozitarea PET-urilor, dar pe lângă toate acestea ne mai trebuie și un pic de bun simț, ca să nu mai aruncăm sacii de gunoi la voia întâmplării și să depozităm gunoiul acolo unde trebuie. Reciclarea este un concept modern în gestiunea deșeurilor. Un prim pas în stoparea acestor lucruri îl reprezintă colectarea selectivă. Multe din deșeurile pe care le aruncăm conțin compuși de origine sintetică, ceea ce face ca degradarea lor să fie dificilă sau chiar imposibilă. De asemenea, deșeurile produse în mediul urban sunt adesea contaminate cu substanțe toxice cum ar fi anumiți coloranți, vopsele sau mercur. De aceea, trebuie să ne obișnuim să nu mai aruncăm gunoiul menajer alături de ceea ce se poate refolosi. 

 

    Căci reciclarea înseamnă, mai ales, protecția mediului și reprezintă reprocesarea materialelor în produse noi. În general, reciclarea previne pierderea unor materiale potențial folositoare, reduce consumul de materii prime și reduce consumul  de energie și astfel producerea de gaze cu efect de seră. 

 

    Față de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societății. Deșeurile menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deșeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc). Aproape 45% din deșeurile casnice sunt ambalaje și materiale reciclabile. Această cantitate a crescut alarmant în ultimii ani și va crește în continuare. Fiecare dintre noi, ca reprezentant al comunității, are puterea și obligația de a influența procesul de ecologizare a propriei localități sau a zonei unde își petrece vacanța. Soluția este la îndemâna noastră și un pas important în această direcție îl reprezintă depozitarea selectivă a deșeurilor, în vederea reciclării /revalorificării lor.

    Este important să reciclăm, deoarece :

– Se protejează natura și resursele naturale;

– Se reduce poluarea solului, apei, aerului;

– Se reduce poluarea mediului înconjurător;

– Se economisește energie.


Proiectul ,,Azi pentru Mâine în Comunitate” 


    Săptămâna trecută am avut plăcerea de a participa în Călărași la un eveniment organizat de Asociația CSR Nest, care în ultimii ani s-a axat pe problematica mediului și a protejării acestuia prin derularea unor proiecte relevante pentru comunitățile locale, cu un impact real pe termen lung. O altă direcție de intervenție este informarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la impactul organizațiilor neguvernamentale și ale companiilor responsabile social în comunitățile din care fac parte.

Proiectul ,,Azi pentru Mâine în Comunitate” își propune să le ofere atât cetățenilor, cât și ONG-urilor din regiunea de sud a României, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale și companii private pentru a conlucra în sectorul colectării selective a deșeurilor. Proiectul face parte din platforma de sustenabilitate AZI PENTRU, MÂINE, care mai cuprinde proiectele ,,Azi pentru Mâine pe Plajă” și ,,Azi pentru Mâine în Școală”. Proiectul va fi implementat în 22 de localități din cadrul a 7 județe din partea de sud a României: Argeș,Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Dolj, Călărași, Ilfov și Municipiul București, pe o perioadă de 16 luni.

Azi pentru Mâine în Comunitate este un proiect dezvoltat și implementat de Asociația CSR Nest, finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge.


Programele de educație pe mediu ajută reciclarea

 

    Reciclarea a devenit mult mai ușoară mulțumită inițiativelor guvernelor europene de stimulare a reciclării, a proiectelor și programelor ecologice inițiate de autoritățile locale, companiile private sau ONG-urilor. Un astfel de exemplu este proiectul ,,Baterel și Lumea Non-E”, un proiect Environ & SNRB care se derulează începând cu 2011 la nivel național, fiind implementat în peste 1200 de școli, grădinițe și licee și beneficiind de implicarea Ministerului Educației Naționale și Ministerului Mediului.

 

    În cadrul proiectului, întreaga comunitate de elevi și profesori se implică într-o serie de activități: cursuri de protecție a mediului, acțiuni de voluntariat, concursuri de colectare selectivă a echipamentelor electrice și a bateriilor uzate, dar și activități eco-creative prin realizarea de colaje, benzi desenate, scenete de teatru sau experimente științifice. De pe www.magazinbaterel.ro, elevii și profesorii din toate ciclurile de învățământ, pot descărca materiale informative, vizualiza filme tematice, accesa suportul de curs pentru susținerea orelor de educație ecologică și își pot selecta premiile dintr-o gamă bogată de produse atractive pentru școală, cărți și, pentru cei mai activi, tabere școlare.

    

    Anul trecut, Ministerul Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a lansat Concursul național de desen "Supereroii lui Picurici". Competiția a fost deschisă tuturor elevilor din învățământul primar și gimnazial, fiind premiate cele mai bune 10 desene realizate de copii, pe temele propuse de organizatori, cât și cele mai active 10 școli gimnaziale în efortul de educare a celor mici în direcția protejării apelor.


 


     Cei mici învață încă de pe acum cum se protejează planeta și cât de important este să facem asta. 

     Voi ce mai așteptați!? 

    Prin participarea la anumite proiecte sau programe puteți învăța noi modalități facile de a elimina deșeurile, precum și de a alege produse și ambalaje cu un impact redus asupra mediului.



Un comentariu:

Mikyangel spunea...

Colectarea selectiva a deseurilor este cel mai bun lucru pe care il putem face acum pentru natura si avem nevoie de cat mai multe proiecte care sa ne indemne sa facem asta.