miercuri

 Curiozități din lumea animalelor




Lumea animală este plină de curiozități și lucruri fascinante. Știați că o vidră de mare poate avea până la 800 de milioane de fie de păr, spre deosebire de oameni, care au numai cinci milioane, sau că un câine husky poate alerga cu viteze de aproximativ 31 de kilometri pe oră?Vă prezint mai jos câteva curiozități despre animale, vietățile necuvântătoare alături de care trăim pe această planetă.

1. În întreaga lume trăiesc peste 300 de milioane de câini. Aceștia sunt clasificați în nu mai puțin de 200 de rase diferite. Cel mai mic câine din lume a trăit în Franța și până la maturitate a fost crescut  într-o cutie de chibrituri căptușită cu vată. Când a împlinit un an și jumătate, devenind câine în toată puterea cuvântului, ajunsese de mărimea unui șoricel de casă. În schimb, specia de câini Iunne, care e pe cale de dispariție, se mai întâlnește doar în Norvegia și numără circa 400 de exemplare, e cea mai veche de pe glob. Acești câini sunt singurii care se hrănesc doar cu păsări. Prezența câinelui pe lângă casa omului este apreciată ca având o vechime de aproape 45.000 de ani.

2. O girafă are șapte oase în gât, precum oamenii, dar sunt mult mai mari.



3. Dacă o stea de mare este tăiată în cinci bucăți, atât timp cât fiecare piesă să conțină o parte a discului central, atunci cele cinci părți din steaua de mare vor supraviețui.

4. Uneori, resentimentele cămilei față de om se acumulează ca într-o adevărată oală de presiune, după care, capacul sare brusc și animalul își iese din minți. În Asia, când o cămilă atinge acest nivel de tensiune, cel ce o mână simte primejdia și imediat își ia măsuri de apărare. Pentru aceasta el se dezbracă de haină și o aruncă la picioarele animalului înfuriat. Atunci cămila, cu o furie nemaipomenită, face praf veșmântul- îl calcă în picioare, îl mușcă, îl rupe în bucăți. Când termină răfuiala și după ce și-a vărsat tot năduful, lucrurile intră în normal și atât animalul, cât și omul, pot trăi din nou în cea mai perfectă armonie, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.


5. Într-o pădure de 3000 km² din China centrală, în provincia Ubei, trăiesc peste 20 de specii de animale albe, care se află în atenția oamenilor de știință. În această pădure, denumită de experți ,,lumea animalelor albe” trăiesc multe specii albe de maimuțe, urși, lupi, melci, veverițe, ciori, broaște țestoase și păianjeni. aceste animale au apărut în zonă în anii 1950 și de atunci s-au înmulțit încontinuu. Animale albe se întâlnesc și în alte zone ale lumii, ca de pildă, ursul și vulpea polară în zona arctică, tigrul alb în India, leul alb în Africa, maimuțe albe în Taiwan etc., dar în nicio parte a lumii nu se întâlnesc atâtea specii diferite la un loc. Biologii chinezi vor să elucideze misterul și să stabilească dacă aceste animale sunt albinoși ori și-au schimbat culoarea datorită mediului înconjurător.



Lumea animalelor este misterioasă. Omenirea nu a cercetat-o încă în profunzime. Entomologii, fiziologii, scriitorii, filosofii au studiat unele particularități fiziologice și psihice ale necuvântătoarelor și au rămas profund surprinși de viața acestora. 
Totalitatea speciilor de animale de pe glob (fauna) este formată din circa 2 milioane de specii, dintre care 96% revin nevertebratelor și doar 4% cordatelor. Masa substanței vii pe Terra este permanentă pe parcursul a sute de milioane de ani și este de un cvadrilion de tone (1015 t). Multe specii de animale sunt pe cale de dispariție. Cel mai crud vânător de pe glob, omul, a contribuit în mod direct la această „realizare”. Consemnăm din istorie doar cazul marchizului Piponschi (1867–1923) care pe parcursul vieții a împușcat 15 556 813 animale. Woody Allen, regizor de film și comediant american, are o vorbă cu haz, ce reflectă realitățile om versus animale: „Câinele meu, când și-a dat seama că seamănă cu mine, s-a sinucis”.


Un comentariu:

Ionela spunea...

Mersi pentru articol. L-am citit cu interes implreuna cu copiii mei.