duminică

 Fără greutate în abdomen * Cum să scapi rapid de balonare








Senzația de stomac umflat apare de cele mai multe ori din cauza unei alimentații necorespunzătoare. Însă aceasta poate fi produsă și de retenția de lichide din organism. În unele cazuri, poate avea și alte motive, de aceea este important să consulți medicul când aceasta persistă.

Senzația de balonare (distensie abdominală sau meteorism) este o condiție în care abdomenul superior se simte plin și întărit și arată umflat (destins). Apare când există gaze în exces în stomac sau intestin. Totuși, unii pacienți pot avea o percepție crescută și pot resimți această senzație când au o cantitate normală de gaze în stomac (hipersensibilitate intestinală). Poți avea durere abdominală sau doar o senzație de plenitudine. Balonarea poate fi inconfortabilă. Când produce distensie abdominala și afectează modul în care îți vin hainele, poate fi frustrant. Indiferent care sunt cauzele pentru care te confrunți cu această neplăcere, este bine să iei măsuri. Pentru că este neplăcut mai ales în momentul în care vrei să îmbraci perechea preferată de jeansi sau rochia care îți avantajează silueta. Senzația de balonare îți provoacă un disconfort care îți poate afecta complet starea. Îți poate strica ziua și în mod sigur nu este deloc plăcut să te confrunți cu această problemă.

Alimente care provoacă balonare
Balonarea poate apărea ca urmare a incapacității pe care o are organismul de a digera anumite alimente, ca urmare a unor intoleranțe alimentare, iar cele mai des incriminate alimente care provoacă balonare sunt cele care conțin gluten, adică pâinea, pastele și cerealele, cele care conțin lactoză, regăsită în produsele lactate, cele care conțin fructoză, componentă a fructelor, și cruciferele, categorie din care fac parte conopida, broccoli, varza, gulia, sparanghelul. De asemenea, leguminoasele, în special fasolea și mazărea, sunt responsabile de apariția balonării, dar și alte alimente ca ceapa, usturoiul, băuturile acidulate și dulciurile care au în compoziție sorbitol, cel mai bun exemplu fiind bomboanele. Prin corectarea obiceiurilor alimentare nesănătoase putem preveni apariția balonării.

Cum prevenim balonarea după masă
Pentru a preveni balonarea după masă este foarte important să se consume cantități mai mici de hrană și să se mestece bine, până ce devin pastă. Punctăm că persoanele care mănâncă în grabă înghit mult aer și ulterior se pot balona, asemenea persoanelor care consumă băuturi acidulate în timpul mesei. Este important de observat care sunt alimentele care provoacă balonare pentru a fi scoase din meniu sau consumate în cantități mai mici. În unele cazuri, alimentele în sine nu provoacă balonare, ci combinația lor. Legumele pot fi responsabile de balonare dacă sunt consumate crude, motiv pentru care este de preferat ca acestea să fie gătite la abur, la cuptor sau prin fierbere.

Afecțiuni care pot provoca balonare
În categoria afecțiunilor care pot provoca balonare, cel mai des se regăsesc indigestia, refluxul gastrointestinal și intoleranțele alimentare. De asemenea, cancerul ovarian (dacă balonarea este însoțită de durere abdominală), obstrucția intestinală, sindromul premenstrual, boala celiacă, boala hepatică, insuficiența pancreatică, gastroenterita virală, hernia hiatală, sindromul colonului iritabil, chisturile ovariene, endometrioza, boala Crohn și infectia cu E. Coli pot provoca balonare, iar în aceste cazuri consultul medicului de specialitate devine obligatoriu.

Balonarea în sarcină
Femeile însărcinate sunt mai predispuse apariției balonării atât din cauza schimbărilor hormonale care apar în sarcină, cât și din cauza faptului că pofta de mâncare crește și astfel determină viitoarele mămici să mănânce mai mult și mai des. Încercați OptiXpress- un suc obținut din prune uscate cu acțiune imediată. Are un gust excelent și este potrivit și pentru copiii cu vârsta peste 3 ani. 




Reguli esențiale contra balonării - soluții pe termen lung pentru balonare
Este important ca mesele să fie regulate, de preferat a se mânca puțin și des, minim trei mese pe zi și maxim cinci mese pe zi, iar ultima masă, cina, să fie luată cu aproximativ trei ore înainte de culcare. Totodată, este recomandat ca alimentele să fie mestecate lent și să se evite consumul băuturilor, inclusiv al apei, în timpul și imediat după masă. Punctăm că lichidele reci pot fi responsabile de apariția balonării pentru că stomacul depune efort suplimentar pentru a le aduce la temperatura corpului, fapt ce poate îngreuna digestia. Pe de altă parte, mișcarea fizică este deosebit de importantă în combaterea balonării și reglarea tranzitului intestinal. Se recomandă minim 30 de minute de sport pe zi sau, cel puțin, de plimbare ușoară în natură. Plimbările după masă sunt extrem de eficiente în prevenirea acumulării de gaze în stomac și, în plus, stimulează procesul de digestie. Medicii și nutriționiștii atrag atenția că guma de mestecat poate fi vinovată în unele cazuri de balonare pentru că favorizează înghițirea aerului.

Dieta contra balonării
Balonarea poate fi combătută prin adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase. Astfel, este indicat a se elimina din meniu alimentele care provoacă balonare (și care pot diferi de la persoană la persoană) și creșterea consumului de proteine (carne slabă, legume, orez) și de fibre, însă nu fibre obținute din legume bogate în amidon. De asemenea, introducerea în meniu a grăsimilor sănătoase, obținute din nuci, ulei de pește, ulei de cocos sau ulei de măsline, și consumul de cereale fără gluten (orez, mei, quinoa, tapioca) au efect benefic asupra digestiei. De evitat grâul, laptele de vacă, porumbul, drojdia și citricele. 

Un comentariu:

Cristiana spunea...

Foarte bun articolul, multumesc pentru recomandari!