duminică

 City-break în Istanbul la sfârșit de an


    Un city break în Istanbul, metropola cu 15 milioane de locuitori, care leagă Europa de Asia, este o idee din ce în ce mai populară pentru o vacanță de câteva zile. Poate fi o opțiune excelentă, în special pentru cei care nu își permit o vacanță mai lungă și doresc să experimenteze o cultură diferită de cea europeană. Istanbulul este un amestec de tradiții din sudul Europei, Orientul Mijlociu și Caucaz. O combinație interesantă între bucătăria aromată, ambiţia manifestată în artă și arhitectură, precum și obiceiuri extrem de colorate, specifice mentalității turcești.

    ISTANBUL- farmec, tradiție și istorie, trei substantive ce întruchipează Istanbulul de astăzi, Constantinopolul de ieri, sau mai bine zis, cel mai mare punct economic, financiar și cultural al Turciei. De-a lungul timpului, Istanbul a fost, pe rând, capitala mai multor Imperii ceea ce face ca aceasta concentrare urbană a Turciei, să preia denumirea de capitală istorică a acesteia, ajungând ca în zilele noastre sa devină o metropolă declarată ca una din cele trei Capitale Europene ale Culturii.

    Câteva zile în Istanbul reprezintă o bună ocazie de a vedea cele mai interesante atracții ale celui mai mare oraș din Turcia. 

1. Strâmtoarea Bosfor - Istanbulul este singurul megalopolis al lumii ce se întinde pe două continente, Europa și Asia, acestea fiind legate una de cealaltă, prin strâmtoarea Bosfor.  Acest canal de tranziție dintre cele două continente este locul în care găsești tancuri petroliere, vase, pescari, case vechi din lemn ale otomanilor (denumite și “Yali” în turcă), însă vei putea admira și malurile înalte, cu ruine și grădini, ce conturează tabloul superb al Istanbulului. Dacă îți dorești o croazieră de neuitat, strâmtoarea Bosfor este locul ideal în care vei descoperi Turcia înfățișată prin cele mai frumoase priveliști ale sale.


2. Moscheea Ayasofya (Sfânta Sofia) - un monument emblematic al Istanbulului situat în cartierul Sultanahmet, este una dintre cele mai mari opere arhitecturale din lume, un martor tăcut al istoriei Imperiului Roman, Bizanțului și epocii otomane și a fost inclusă pe lista celor opt minuni ale lumii. Timp de aproape un mileniu a fost considerată ca fiind cea mai mare biserică a lumii creștine, devenind mai apoi moschee și din 1935, muzeu. Astfel, biserica Sfânta Sofia sau “biserica Înțelepciunii Divine” cum e denumită în greacă, s-a făcut remarcată de-a lungul istoriei prin frumusețea sa și totodată prin aerul impunător și grandios pe care îl prezintă. Acest monument ce împletește cultura orientală cu cea europeană, a fost construit la ordinul împăratului Iustinian I, pereții interiori fiind decorati cu aur, argint și marmură.
    Dintre secretele Sfintei Sofii se remarcă unul care este de-a dreptul incredibil. Se spune că atunci când otomanii au intrat în Biserică,  în data de marţi 29 mai 1453, preoţii se aflau în timpul Sfintei Liturghii. Pentru ca păgânii să nu ajungă la Sfintele Daruri, aceştia au luat Sfântul Potir şi Sfântul Disc şi s-au îndreptat către un zid, care deschizându-se i-a făcut dispăruţi. Legenda mai spune că atunci când se va oficia din nou Sfânta Liturghie în Sfânta Sofia zidurile îi vor elibera pe acei preoţi.
    Acest mit, păstrat prin tradiţie orală, a înviat odată cu descoperirea notiţelor arhitectului elveţian Gaspare Fossati, omul care în anul 1847, la porunca sultanului Abdul Medjit, a restaurat locaşul. Se pare că el a descoperit cripta, însă a preferat să ţină secretul pentru sine. În timp ce însemnările sale legate de lucrările pe care le-a făcut în cei doi ani de restaurare sunt generale, într-o scrisoare adresată unui prieten vorbeşte despre o cameră secretă pe care a folosit-o ca birou şi pe care, în anul 1849 când a plecat de acolo, ar fi sigilat-o la loc.
    Camera „secretă”a Sfintei Sofia, a fost depistată în anul 2005 când noua directoare a Muzeului, Jale Dedeoglou, a cercetat dacă există vreun spaţiu care să nu fi fost deschis. Atunci s-a descoperit biroul ascuns al lui Fossati. Lucrurile au devenit mai incitante când profesorii de arheologie de la Universitatea din Istanbul, au depistat în anul 2009 două intrări care conduceau la tunelurile existente în subsolul construcţiei. Prima intrare a fost găsită în pronaos, acoperită de un capac metalic. La câţiva metri în interiorul naosului a fost depistată o alta, acoperită de o placă de marmură, care era sigilată din vechime cu mai multe cruci ceramice.


3. Moscheea Albastră - un alt obiectiv de neratat, a fost construită în secolul al XVII-lea și considerată una dintre cele mai frumoase moschei și monumente nu numai din Istanbul, ci din ȋntreaga lume. Datorită dimensiunii extraordinare și a caracterului maiestuos, a fost sursă de inspirație pentru multe alte temple musulmane de acest tip, de exemplu pentru cel mai mare din Asia Centrală, măreața Moschee Gypjak din Turkmenistan. Moscheea Albastră fost, la ȋnceput, singura moschee din lume cu șase minarete. Moscheea Imperială a sultanului Ahmed este cel mai cunoscut lăcaș, fiind moscheea națională a Turciei și totodata, simbolul acestei țări. A fost ridicată la dorința sultanului Ahmed I, denumirea acesteia provenind din decorul interior ce este realizat din panouri de faianță în nuanțe de bleu. Moscheea ce se face cunoscută și prin mărimea sa, adăpostește astazi o școală religioasă, un caravanserai, un spital și o cantină gratuită.


4. Turnul Galata - construit de genovezi în secolul al XIV-lea, se află în partea de nord a portului Cornul de Aur și este una din cele mai mari atracții ale Istanbulului, datorită panoramei de 360 de grade asupra orașului. Urcușul prin cartierul Galata până la turn este anevoios, din cauza pantelor foarte înclinate. 
    Turiştii cu ȋnclinaţii artistice vor adora acest turn, care este punctul central al cartierului cu același nume. Turnul Galata, cu acoperişul său distinctiv, este unul dintre cele mai impresionante și mai cunoscute repere din Istanbul. Datând din secolul al XIV-lea, structura reprezintă un vechi turn genovez cu o priveliște uimitoare asupra Peninsulei, Golfului Cornul de Aur și a Insulelor Prinților, toate  ȋnconjurate de Bosfor.


5. Marele Bazar (Grand Bazaar) - Ar fi păcat să pleci din Istanbul fără să simți atmosfera unei piețe turcești şi mai ales a Marelui Bazar, una dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume, cu 61 de străzi acoperite și peste 4.000 de magazine pe o suprafață totală de 30.700 m², atrăgând zilnic între 250.000 și 400.000 de vizitatori. Piaţa originală datează din vremea Bizanţului, iar ȋn prezent este un punct de vânzare pentru orice ți-ai putea dori, inclusiv ceramică, condimente, covoare și bijuterii. 


6. Palatul Dolmabahçe- situat în cartierul Beșiktaș din Istanbul, Turcia, pe coasta europeană a strâmtorii Bosfor, a servit ca principal centru administrativ al Imperiului Otoman din 1856 până în 1887 și din 1909 până în 1922 (în perioada interimară a fost folosit Palatul Yıldız). Dolmabahçe este cel mai mare palat al Turciei, se întinde pe 45,000 de metri pătrați (11.1 acri) și are 285 de birouri, 46 de săli, 6 hamam-uri și 68 de toalete. Palatul a fost casa a șase sultani: ultimul rege care a locuit aici a fost califul Abdülmecid Efendi. Proprietatea palatului a fost trecută în patrimoniul național al Republicii Turce printr-un statut care a intrat în vigoare la 3 martie 1924. În timpul verilor, Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, a folosit palatul ca reședință prezidențială și a făcut unele dintre cele mai semnificative lucrări ale sale. Atatürk a murit la 10 noiembrie 1938 în acest palat, unde și-a petrecut ultimele zile sub îngrijire medicală. Acum Direcția Palatelor Naționale gestionează palatul.


7. Palatul Topkapî - este un muzeu din Istanbul, fostă reședință a sultanilor otomani timp de aproximativ 400 de ani. Este o atracție turistică majoră a orașului, alături de Hagia Sofia, fiind cel mai vizitat muzeu din țară. În anul 1985 a intrat în Patrimoniul mondial UNESCO. Construit în 1470, după capturarea Constantinopolului de către Mahomed Cuceritorul, a fost fosta reședință a suveranului, care a locuit acolo până la moartea sa: nu a fost singurul, aici au trăit 26 dintre cei 36 de sultani ai Imperiului Otoman. Ocupă o suprafață de 700.000 metri pătrați; printre colecțiile din interior există loc pentru bijuterii, armuri, porțelan, portrete și îmbrăcăminte, care au aparținut sultanilor.
    Printre cele mai importante artefacte din muzeul Topkapî, în sala de arme, se află o spadă moldovenească: simplă, cu două tăișuri, de obicei folosită cu ambele mâini și pentru mânuirea căreia era necesară o forță fizică extraordinară, care atrage atenția prin heraldica mânerului și prin dimensiuni (125 cm lungime, cu o greutate de 2,5 kg). Este spada lui Ștefan cel Mare, o armă încărcată de legendă, temută de turci, realizată din oțel special. Mânerul sabiei, în formă de cruce, este împodobit cu stema Moldovei, capul de bour și inscripția în slavonă pe discul mânerului „Eu Ștefan Voievod domn al Țării Moldovei”. Istoria spadei este controversată, cu ipoteze diferite despre originea sa, cu privire la utilizarea armei, asupra materialului, din care a fost realizată, dar mai ales asupra modului, în care a ajuns într-un muzeu turcesc. Se spune că sabia a fost oferită în dar lui Ștefan cel Mare, după „bătălia de la Vaslui”, de către Papa Sixtus al IV-lea, în semn de recunoștință, pentru rolului său decisiv în apărarea creștinismului.


    Tot aici se mai pot vedea și alte relicve. Se spune că la catedrala Hagia Sofia din Istanbul  a fost găsit un document care spune că toiagul lui Moise se găsește azi la Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia. În acest palat mai sunt păstrate și alte relicve religioase, cum ar fi arcul, sabia și chiar un dinte al profetului Muhamed. Din anul 1962 a fost expusă publicului și ceea ce se pretinde a fi toiagul lui Moise, care a a fost adus împreună cu celelalte relicve de către sultanul Selim I după cucerirea Egiptului in anul 1517. Nu există însă dovezi că acesta ar fi anume toiagul lui Moise.




8. Cartierul Taksim- este un cartier comercial cu viață de noapte vibrantă și cu restaurante. Tramvaiele de epocă șerpuiesc pe lângă Istiklal Caddes, principalul bulevard pietonal al orașului, străjuit de clădiri din secolul XIX, în care se află lanțuri de magazine internaționale, cinematografe și cafenele. Rețeaua densă de străduțe adiacente este plină de baruri, de magazine de antichități și de restaurante pe acoperișuri cu vedere la Bosfor. Pornind din Piața Taksim și continuând până la Tunelul Karaköy, strada Istiklal, care este deschisă doar pietonilor, este una dintre cele mai populare străzi din Istanbul. Nostalgicul tramvai aflat aici a devenit simbolul străzii.


9. Madame Tussauds Istanbul este un muzeu de ceară și o atracție turistică situată pe bulevardul Istiklal din Istanbul. Este prima locație pentru familia Tussaud, care a fost înființată de sculptorul Marie Tussaud. Madame Tussauds este deținut și operat de Merlin Entertainments. Asezat in inima Istanbulului, muzeul reprezinta un obiectiv perfect pentru o vizita in cartier.
     Muzeul de Ceara Madame Tussauds din incinta Grand Pera AVM s-a deschis in 2016. Este impartit in cinci sectiuni: lideri politici; personalitati stiintifice si culturale; celebritati din domeniul muzicii; mari sportivi; VIP Party. Toate figurinele sunt realizate dupa un studiu indelungat care include o multime de imagini si fapte istorice. Sunt copii unu-la-unu ale celebritatilor sau aproape de inregistrarile istorice. Pe scurt, toate sunt figuri de ceara in marime naturala. Este uimitor ca te poti aseza foarte aproape de figurine si chiar sa faci fotografii cu ele. Daca iti place sa fii inconjurat de personalitati celebre, vei adora Madame Tussauds Museum. Te face sa te simti ca o vedeta atunci cand intri pe covorul rosu. O vizita la muzeu este o experienta grozava care dureaza doar o ora si jumatate. Recomand sa vizitati acest obiectiv daca va aflati in Istanbul pentru ca nu aveti cum sa pierdeti o astfel de experienta atragatoare.


10. Restaurantul WAMA'S Istanbul - Ignoră alte locuri și poți descoperi meniul indonezian și turcesc la WAMA'S! Acest loc vă oferă o pizza bine gătită, paste cu fructe de mare și fructe de mare în orice combinație. Comandați cu încredere un suc grozav, milkshake -uri sau cafea- sunt delicioase! Atmosfera intimă a acestui loc permite vizitatorilor să se relaxeze după o zi grea de muncă sau de vizitat. Mulți recenzenți au observat că personalul este bine pregătit la acest restaurant. Prețurile bune și porțiile generoase sunt, deasemena, de lăudat, pentru o masă perfect de gustoasă și sățioasă. Decorul frumos de aici atrage mulți vizitatori. WAMA'S a obținut 4,5 în sistemul de rating Google.

                                                        

    Istanbul este o destinație perfectă destul de apropiată, ieftină și cu mâncare bună, este un oraș complet din punct de vedere turistic, cu o istorie milenară, un loc de întâlnire și acceptare între civilizații și un loc care pe lângă toată agitația pe care o poartă, la doi pași de orice colț agitat găsești imediat liniștea pisicilor și câinilor grași tolăniți pe peste tot sau a cafenelelor liniștite în care servești cafeaua alături de o prăjiturică specific turcească.

2 comentarii:

Anonim spunea...

❤️

Anonim spunea...

Super!!!!♥️