sâmbătă

 Bacchus a adus Vinuri pe net!

Motto: Dacă lipsește vinul, lipsește tot- proverb latin

Bacchus, zeul strugurilor, al vinului și implicit al veseliei a fost unul din cei mai populari zei ai vechilor romani. Era reprezentat printr-un bărbat nud, cu o coroană din frunze de struguri.
Jumătate om, jumătate zeu, Bacchus se simțea mai apropiat de oameni. Lor le-a oferit în dar secretul fabricării vinului iar oamnenii îl cinsteau cum se cuvine - în lungi petreceri, mai ales la începutul toamnei, când zeul se întorcea pe pământ, pentru degustarea primului vin al anului. Se spune că întotdeauna zeul venea să petreacă alături de oameni dar ei trebuia să respecte o dorință a zeului - să bea doar din cupe de ametist, pentru că ametistul era un simbol al dragostei pentru Bacchus. O dragoste pierdută, de fapt, din vina excesului de vin. Bachus fusese îndrăgostit de o frumoasă nimfă, pe nume Ametyste, care, însă, nu-i împărtășea dragostea. Fiind respins, zeul, dornic de răzbunare și în același timp amețit de vin, o transformă pe iubită în stâncă. După ce și-a dat seama ce-a făcut, cuprins de regrete, a spart cupa de vin de stâncă, promițându-și că nu va mai bea niciodată până la uitarea de sine. În acel moment stânca a căpătat culoarea vinului, violet-rubinie, transformând totul în jur în ametiste (termenul grecesc amethystos -,,cel ce nu e beat”). A bea din cupe de ametist însemna, deci, că nu se bea peste măsură, doar de plăcere. 


Recunosc, și mie îmi place vinul, de fiecare dată când îl savurez parcă retrăiesc o experiență anterioară sau poate dintr-o altă viață. Mii de gusturi, de nuanțe de roșu, milioane de ambalaje, forme simple sau extrem de ciudate, arome ce te îndeamnă la amintiri, adevăruri, promisiuni... Îmi place vinul roșu, poate pentru că nu-l beau decât cu TINE, fiecare picătură din pahar îmi amplifică, de fiecare dată emoțiile, transformând orice moment simplu, în sărbătoare. Fie că este vorba despre o banală seară de luni, fie că este vorba despre o aniversare, vinul mă face să visez și-mi pune vorbe de duh, pline de înțelesuri, nuanțate pe buze. Vorbe despre noi...Vorbe dintr-un dicționar al sufletelor, al simțurilor, al pasiunii... 
Și toate astea, pesemne, pentru că nu am pahare din ametist. Dar, ca și Bachus, știu unde să caut vinuri de colecție, vechi, parfumate, vinuri care fac ca dorințele să se îndeplinească și cuvintele să fie rostite cu ușurință, cuvinte de iubire.

M-am gândit la o seară magică în doi, fără nimic pretențios, doar noi și un Merlot din 69, exact ca TINE ... și  25 de ani împreună.
E surpriza mea pentru tine, și, știi, nu?!
Dacă ar trebui să-i mulțumesc zilnic lui Dumnezeu pentru ceva, pentru TINE i-aș mulțumi.

Niciun comentariu: