duminică

Ochelarii de soare - un moft sau o necesitate?!


        
        Ochelarii de soare au fost creați cu scopul de a ne proteja ochii de lumina soarelui chiar dacă, cu timpul, ei au devenit și accesorii la modă. Cu toții știm că ne oferă o mulțime de beneficii, în special când vine vorba de protecția ochilor împotriva radiațiilor dăunătoare și a razelor ultraviolete. Razele ultraviolete ale soarelui nu pot fi percepute, pot pătrunde chiar prin nori, prin urmare, impresia că suntem protejați de radiațiile UV atunci când este înnorat, este greșită. Radiațiile UV pot cauza organismului nostru o mulțime de probleme- în primul rând, sunt nocive pentru ochi și duc la daune permanente ale retinei și corneei. Lumina strălucitoare este deasemeni dăunătoare ochilor noștri iar noi ne apărăm în mod natural, mijind puternic ochii. Acest lucru nu poate stopa însă lumina strălucitoare, care încă mai pătrunde în ochii neprotejați. Acest reflex de a miji ochii contribuie la oboseala acestora și duce la apariția prematură a ridurilor din jurul ochilor. 

     Pentru prevenirea tuturor acestor neajunsuri, o simplă pereche de ochelari de soare este absolut necesară și este o soluție sigură și la îndemâna oricui, comparativ cu neplăcerile și daunele pe care le poate provoca lipsa lor. De aceea, ochelarii de soare ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pe timpul verii. O protecție bună se realizează, însă, numai cu ochelari de soare de calitate, de aceea este important să-i alegem pe aceia care ne oferă maximă protecție. Ochelarii de soare nu mai sunt de mult o fiță, ci o necesitate, mai ales că razele soarelui au devenit tot mai puternice. 
Ochii copiilor (încă de la vârsta de 2-3 ani) trebuie de asemenea protejați prin utilizarea ochelarilor de soare, deoarece structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate iar efectul este cumulativ (deteriorarea cristalinului- ceea ce va duce mai târziu la cataractă-începe încă din copilărie). Tocmai de aceea, la cei mici, e foarte importantă protejarea ochilor iar alegerea unor ochelari de soare copii trebuie făcută cu mare responsabilitate. Nu toți ochelarii sunt benefici- cei de la tarabe, cu un preț foarte mic, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea ochilor celor mici. Aceștia nu acționează ca un ecran protector ci doar țin umbră ochilor. După cum spuneam, lipsa ochelarilor poate dezvolta numeroase afecțiuni periculoase și la cei mici. Investește într-o pereche de ochelari de calitate, cu filtru UV puternic (lentilele ochelarilor de soare pentru copii trebuie să respingă în proporție de aproape 100% razele UVA).

Purtarea ochelarilor de soare este benefică și în alte situații. De exemplu, putem fi distrași cu ușurință atunci când nu vedem bine din cauza soarelui și a strălucirii sale orbitoare cauzate de reflexia pe sufrafețe plane (lumina polarizată). Acest lucru poate fi întâlnit în multe situații: când ne afăm la volan într-o intersecție aglomerată sau când vrem să urmărim cu atenție ceva anume. Ochelarii de soare polarizați au lentile diferite de cele standard. O astfel de lentilă are aplicat un strat special care este localizat între două lentile mai subțiri. Aceste lentile speciale au rolul de a reduce strălucirea soarelui cu o eficiență de zece ori mai mare decât cea oferită de ochelarii de soare normali, rezultând o îmbunătățire a vederii iar obiectul vizualizat va avea forme și culori mai clare. Astfel, ochelarii de soare nu ne oferă doar protecție împotriva radiațiilor nocive, dar îmbunătățește și vederea în zilele însorite, prevenind în același timp riscurile de accidente. Acest tip de ochelari este util și pentru cei care merg la pescuit, șofează, schiază, pentru sportivii amatori (alergători) sau pentru bicicliști, etc.

Și pentru că lentilele polarizate sunt foarte utile și în zonele montane, acoperite cu zăpadă, pentru că reduc efectul de orbire, intenționez să achiziționez o pereche de ochelari Pedro, comercializați de magazinul online BestWatch (au o variată gamă de modele, la prețuri foarte avantajoase) pentru fratele meu care își va petrece concediul la Riksgransen, în Suedia și una pentru soțul meu, care este un împătimit pescar. 

Tu cum îți protejezi ochii pe timpul verii!?

Niciun comentariu: