sâmbătă

Sănătate maximă într-un bol cu supă



Deși botanic vorbind roșiile sunt fructe, ele nu au totuși calitatea și nu sunt apreciate ca desert precum o fac alte fructe și de aceea, de obicei, ne referim la ele ca și cum ar face parte din categoria legumelor. Suculente și cu gustul dulce, roșiile sunt vedetele acestui sezon și e indicat să le introduci în dieta ta zilnică pentru a avea o sănătate de fier. Sunt benefice atăt pentru sistemul cardiovascular, cât și pentru piele, prin acțiunea protectivă a substanței numită ,,licopen”. Această substanță-minune neutralizează radicalii liberi produși de razele UV, protejând astfel împotriva arsurilor solare.

Cum preparăm supa-cremă de roșii

Dacă ai poftă de o supă răcoritoare și sățioasă, în aceste zile caniculare trebuie să-ți îndrepți atenția spre o variantă extrem de rapidă, delicioasă și plină de nutrienți. Mai ales că nu e preparată termic! Supa-cremă de roșii este una din rețetele mele preferate în perioada verii și o mănânc în special rece, neapărat cu un pic de busuioc sau cimbru (proaspăt, ar fi ideal).
Această supă raw sau supă crudă este foarte ușor de preparat (ai nevoie doar de 5 minute din timpul tău prețios pentru a o prepara), plină de vitamine și minerale și este foarte ușor de transportat și la serviciu.
Ingrediente pentru 4 porții de supă cremă de roșii: 6 roșii mari, 3 ardei capia (merge și ardei gras roșu sau galben), 1 ceapă roșie, 2-3 fire de busuioc/ cimbru (depinde de poftă), 3 căței de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, sare și piper după gust. Mie-mi place un pic mai condimentată și adaug, de fiecare dată, și puțin chilli.
Modul de preparare este foarte simplu: legumele se spală în jet de apă rece și se mărunțesc cu mâna. Se amestecă toate ingredientele în blender. Se poate adăuga puțină apă (supa cremă nu trebuie să arate ca un piure sau dressing pentru salate) care va atenua puțin aromele, pentru ca ele să nu fie foarte concentrate. Mai putem adauga zeamă de la citrice (lămâi, portocale, lime) pentru o accentuare a aromelor și un gust plăcut ușor acrișor.


Varianta de iarnă a supei-creme de roșii (cu fierbere)

Ingrediente: roșii (din conservă), morcovi, țelină, praz, cartofi, varză, ardei gras/capia, ceapă roșie, verdeață în cantitățile dorite. 
Modul de preparare: Toate legumele (mai puțin usturoiul și roșiile) se pun la fiert tăiate grosier sau chiar întregi, ceapa o crestez în patru sau o tai în jumătate, în funcție de mărime. Când sunt aproape fierte adaug un cubuleț magic, pentru un gust desăvârșit.
Legumele se lasă la răcit înainte de a le pune în blender, tot acum le puteți și selecta- eu, de exemplu, nu folosesc ceapa. Amestecăm legumele cu roșiile din conservă și le punem în blender. Adăugăm puțin câte puțin din zeama în care au fiert legumele în funcție de consistența dorită a supei. (eu o pun cam pe toată pentru că fierb legumele în relativ puțină zeamă). Se adaugă condimentele și uleiul și se păstrează vasul acoperit până la servire. 

Niciun comentariu: