vineri

Arrhetonul- Lavinia Bârlogeanu

,,Nu există vise stupide, există oameni care nu le pot înțelege”



         Arrhetonul este una din cele mai apreciate și citite cărți ale Laviniei Bârlogeanu. Citind-o aproape dintr-o suflare, am rămas profund impresionată și bucuroasă,  în același timp, pentru că este prima dată când am făcut cunoștință cu opera aceastei fantastice autoare. Cărțile de acest gen te ajută să gândești complex, având darul de a-ți antrena emoțiile, bucuriile sau tristețile, temerile sau, poate, speranțele. Aceste stări au darul de a te face mai empatic, de a te sensibiliza și de a te face să comunici mai bine cu cei din jurul tău.
         Romanul Arrhetonul sparge orice fel de tipar a ceea ce numim ficțiune, prezentând, de fapt, povestea marelui Jung chiar din propria lui perspectivă. 
Aceast roman poate fi considerat o adevărată inițiere în lumea lui Carl Gustav Jung, prezentând lucruri neștiute până acum despre viața acestuia, un adevărat ghid excelent al vieții domnului Jung, folositor tuturor studenților de filozofie și psihologie dar și celor pasionați de operele marelui doctor de minți. Autoarea a dovedit în cele peste 256 de pagini ale cărții, o documentare laborioasă care și reușește să capteze cu destulă ușurință atenția cititorilor datorită informațiilor clare, concise, extrem de detaliate. Și atunci când frumusețea exterioară este dublată de o curiozitate științifică exemplară și efort intelectual permanent pentru autodepășire, ies lucruri deosebite precum activitatea acestui cadru didactic eminent- Lavinia Bârlogeanu. 
         Lectura Arrhetonului este o experiență deosebită- începând de la un stil literar calm, liniștir, cu inflexiuni melodice, continuând cu tema abordată și încheind cu bogăția de cunoștințe etelate în roman, Lavinia Bârlogeanu este cu adevărat un autor desăvârșit. Cred că Arrhetonul se referă, de fapt, la cea de-a doua natură a fiecărui individ, ca parte a ,,spiritului colectiv ai cărui ani pot fi numărați în secole”. Romanul este un suflu de eleganță și rafinament pe care Lavinia Bârlogeanu îl oferă literaturii române.
          Cartea merită să ocupe un loc aparte în orice bibliotecă și de aceea eu o voi recomanda de fiecare dată cu foarte mult drag, nu numai celor care vor să afle detalii despre viața intimă a marelui Carl Gustav Jung, ci și tuturor cititorilor inteligenți, după cum spunea și autoarea-prin vocea lui Carl Jung, încă de la început: ,,Această carte, cred că înțelegeți, nu le este destinată tuturor, și cititorii vor simți, treptat, intenția mea discriminatoare.” 
         Am luat cartea de pe Libris.ro la un preț foarte bun, prețul fiind invers proporțional cu valoarea cărții.

Niciun comentariu: