vineri


Bucură-te de vara aceasta fără teamă de țânțari sau alte insecte în casă




E vară și peste tot vezi numai muşte, ţânţari, furnici, gândaci şi molii. Și se pare că toate vor să ne invadeze casa în timpul verii. Țânțarii încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie. Deși sunt minusculi și par atât de fragili, ei pot deveni ușor foarte deranjanți. Sunt răspândiți în toată lumea, în Romania existând peste 50 de specii de țânțari. Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urma lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă de cele mai multe ori prurit (mâncărimi). Aceste reacții depind, însă, în mare măsură, și de sensibilitatea fiecărei persoane în parte la pișcătura acestei insecte.  Cea mai la îndemână soluţie este să apelăm la produsele universale care abundă pe piaţă, în felul acesta pe lângă deranjanții țânțari, scăpăm și de alte insecte deranjante de prin casă: muște, furnici, molii sau ... câh!!! gândaci. 

Nesuferiţii gândaci de bucătărie vă pot invada şi ei vara. Gândacii de bucătărie sunt printre cei mai dezgustători dăunători casnici şi cei mai enervanţi. Motivele pentru care ei se "cazează" fără a fi poftiţi în apartamentele noastre sunt variate, de la neglijenţa de a lăsa mâncare pe masă sau în diferite colţuri accesibile ale bucătăriei, până la ghenele de resturi menajere care există în interiorul blocului, reprezentând o adevărată invitaţie pentru gândacii de bucătărie şi alţi paraziţi, cum ar fi rozătoarele.

Există mai multe spray-uri insecticide disponibile pe piaţă care conţin ciflutrin, un element foarte eficient în eliminarea completă a gândacilor, cel mai bun mi se pare a fi, totuși, insecticidul universal de la Sano. Pulverizaţi insecticidul în locurile unde se ascund gândacii, cum ar fi crăpături în perete, guri de aerisire, zona de drenaj, în coşul de gunoi etc. Nu uitaţi, gândacii stau în zonele calde şi umede. Este important să urmaţi toate instrucţiunile de siguranţă atunci când pulverizaţi insecticidul. Ţineţi copiii şi animalele de companie departe de insecticid.

Alte metode pentru a scăpa de insectele dăunătoare din locuința ta

Puteţi încerca şi metode mai puţin toxice pentru dvs. Uleiul de lavandă acţionează împotriva gândacilor, cât şi a altor insecte pe care nu le doriţi în casă (țânțarii, moliile). Picuraţi pe bucăţi de vată 6 picături de ulei esenţial de lavandă. Plasaţi-le peste tot, mai ales în dulapuri, şi reînnoiţi-le zilnic. Pentru a scăpa de molii eu folosesc cu succes tabletele parfumate de la Sano. Acestea sunt prevăzute cu agățătoare pentru o poziționare ușoară în dulap. Are o aromă plăcută, fără miros de naftalină. Aceste tablete protejează hainele din dulap împotriva moliilor timp îndelungat (o agățătoare are termen de acțiune de până la 6 luni).

Puteţi să le veniţi de hac gândacilor și cu o soluţie formată din 100 de ml. de apă cu o lingură de acid boric. Acestă soluţie se pune pe bucăţi de pâine în locurile preferate de gândaci. 
Vă mai spun că aceştia nu suportă nici mirosul de dafin. Acesta este un remediu ieftin şi uşor pentru a scăpa permanent de gândaci. Frunze de dafin sunt frunze parfumate care au o aromă iute, dar plăcută. Puteţi împrăştia pulbere din frunze de dafin în apropierea cuibului şi în alte zone în care apar gândacii şi mirosul îi va face să se mute din casa dvs. (puteți face săculeţi din cârpă cu dafin mărunţit înăuntru, ca să-i ţineţi la distanţă). Veţi scăpa de ei fără să fie nevoie să-i omorâţi.

Țânțarii și gândacii de bucătărie pot constitui un adevărat pericol pentru sănătatea dvs. şi a familiei dvs., ei fiind purtători ai unor bacterii ce pot cauza diverse afecţiuni. De aceea, este bine să luaţi măsuri şi să rezolvaţi problema cât mai repede cu putinţă. 

Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai multi indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni. Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalita virală, filarioza limfatică, infectia cu virusul Zika. 
Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile. În afară de răspândirea unor afecțiuni, țântarii pot provoca și reacții alergice. Ele sunt minore, dar asta nu le face mai puțin deranjante. Dacă în cazul unor persoane mușcătura de țânțar se transformă doar într-un punct înroșit, în cazul altora, în zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens. În cazul copiilor, care suportă cu dificultate mâncărimile, există posibilitatea ca locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens.

Unul dintre cei mai importanţi paşi în eradicarea acestei probleme contra insectelor dăunătoare din apartamente este cel al curăţeniei. * Nu mai ţineţi vasele nespălate în chiuvetă până se fac cât un munte. Nici gunoiul nu trebuie lăsat mai mult de 48 de ore. 
* Utilizaţi aspiratoare cu saci de unică folosinţă şi aruncaţi-i imediat cum aţi terminat curăţenia. 
* Nu folosiţi niciodată mătura, deoarece veţi ajuta la răspândirea ouălor în întreaga casă.
* Furnicile și gândacii de bucătărie se înmulţesc şi se dezvoltă rapid. Un gândac este suficient pentru a infesta întreaga locuință într-o perioadă scurtă de timp. Gândacii de bucătărie trăiesc circa 6 luni şi se hrănesc cu resturile menajere. Se refugiază în zonele calde şi umede, în spatele mobilierului, frigiderului, în jurul ţevăriei şi în fantele zidurilor. Sunt mari avizi de umiditate, deci verificaţi orice sursă umedă.
* Trebuie făcută constant o curăţenie generală, însoţită de mişcat mobila şi uitat prin toate ungherele. Un lucru cunoscut este că focarele de înmulţire sunt bucătăria şi baia. O soluţie este şi punerea de gresie şi faianţă.
* Pe de altă parte, apartamentul trebuie izolat cât se poate de bine. Până şi la aerisirea de la baie ar fi bună o plasă de ţânţari. Foarte important de acoperit sunt găurile din jurul ţevilor şi până la urmă orice alte zone prin care comunicaţi cu vecinii sau cu exteriorul. Dacă după izolare urmează o exterminare bine făcută, teoretic, insectele dăunătoare nu mai au de unde să apară.


Niciun comentariu: