miercuri


Întărirea sistemului imunitar la începutul toamnei




Odată cu scăderea temperaturilor, metabolismul organismului se schimbă, iar imunitatea noastră scade brusc. Scăderea imunității apare în principal toamna și primăvara, atunci când organismul nostru încearcă să se adapteze la aceste schimbări de temperatură. Încheierea sezonului cald aduce cu sine începerea școlii, apropierea sărbatorilor, dar și neplăcutul sezon de gripă. Toamna își intră ușor în drepturi iar noi toți încercăm să profităm din plin de ultimele raze ale soarelui. Aerul devine mai aspru, mai uscat, vântul este mai rece și zilele sunt tot mai scurte, temperaturile scad gradual și pot apărea chiar schimbări drastice de temperatură. Toate aceste modificări, deși normale, pot avea consecințe negative asupra sănătății și stării de spirit. Aerul uscat este o problemă comună în sezonul de toamnă și poate cauza constipație, uscăciunea gâtului, a pielii, ochilor și părului. Iar pe fondul unei imunități scăzute, pot apărea foarte ușor și virozele. În acest articol vă voi prezenta câteva sfaturi utile pentru a vă putea menține starea de sănătate în lunile ce urmează. 

Cuvântul ,,imunitate” se vehiculează în mai toate anotimpurile, însă rămân încă multe semne de întrebare în ceea ce privește modul cum aceasta funcționează. În acest articol voi vorbi despre cele mai accesibile metode de creștere a capacității de apărare a organismului și vă voi prezenta câteva sfaturi utile ce vă vor ajuta să vă mențineți starea de sănătate în lunile ce urmează. 

Cauze care determină slăbirea organismului și a imunității


Imunitatea este formată dintr-un sistem de celule care au rolul de a lupta împotriva microbilor care pătrund în organismul nostru. Microbii sunt foarte variați astfel că și aceste celule luptă împotriva organismului. Și tot aici există și acea parte de anticorpi care luptă împotriva organismului nostru și care dă așa-numitele boli auto-imune, adică creează anticorpi care luptă împotriva unor organe din corpul nostru. Pe scurt, putem spune că imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a face față agresiunilor infecțioase sau toxice, sau, altfel spus, de a-și păstra energia și sănătatea. 
Cele mai semnificative cauze ale scăderii imunității sunt: oboseala cronică, stresul, lipsa somnului, carența de vitamine, fumatul, obezitatea, dietele dezechilibrate (sărace în vitamine și minerale, dar bogate în lipide și carbohidrați). De asemenea, expunerea prelungită la temperaturi extreme și la factori climatici nefavorabili, poluarea, deshidratarea, chimicalele din alimentație și, nu în ultimul rând, sedentarismul. Deasemeni, automedicația, prin administrarea antibioticelor fără acordul medicului, este un factor care duce la scăderea imunității imune. 

Semne și simptome ale unei imunități scăzute


Afecțiunile virale se caracterizează printr-o simptomatologie destul de neplacută: dureri de cap, înfundarea nasului, hipersecreție nazală, stare febrilă până la 38° C, durere în gât, răgușeală, lipsa poftei de mâncare și tuse predominant seacă. Nu toate afecțiunile virale sunt însoțite în mod obligatoriu de toate aceste simptome. Pot apărea doar unul sau două dintre ele, dar care provoacă mult disconfort. 

Cum creștem imunitatea organismului

Respectarea anumitor reguli este esențială pentru creșterea imunității organismului. Metodele prin care ajutăm organismul să-și recapete vigoarea țin de dorința fiecăruia de a-și păstra sănătatea. De aceea, este importantă hotărârea de a schimba un mod de viață sedentar cu unul activ, prin practicarea unui sport sau a mersului pe jos, de a respecta programul de odihnă, de a avea o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, de a evita mâncărurile de tip fast-food sau cele bogate în conservanți, de a nu fuma și a nu consuma alcool în exces. Deasemenea, foarte folositoare sunt și alimentele bogate în vitamina A, C, E, precum și microelementele seleniu, zinc și magneziu. Acestea se regăsesc sub forma naturală în usturoi, rădăcina-dulce, lămâie, polen de flori, propolis, lapte de matcă, miere. 

Mierea întărește imunitatea

Mierea este considerată unul dintre cele mai eficiente antibiotice din natură, având un puternic efect expectorant, emolient, antibacterien, imunostimulator, remineralizant (favorizează absorbţia calciului), antioxidant. Mierea este recunoscută pentru efectele sale minune asupra organismului. Conţine vitamine, minerale şi aminoacizi ce ajută la funcţionarea sistemului imunitar. Poate fi folosită pentru tratarea simptomelor imunităţii scăzute, cum ar fi: oboseala, infecţiile repetate, alergiile şi răceala. Mierea ajută bacteriile prietenoase din stomac la digestie şi este bună pentru cei care suferă de sindrom de colon iritabil. De asemenea, pentru cei bolnavi de ulcer gastric, se recomandă o cantitate de două linguriţe de miere de trei ori pe zi. Ajută şi la reducerea inflamaţiilor în toate zonele corpului. O cantitate mică de miere - câteva linguriţe - administrată zilnic înainte de culcare ajută la creşterea calităţii somnului, lucru care ajută iarăşi sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte funcţiile creierului.
Așa cum se știe, un sistem imunitar slăbit lasă organismul vulnerabil la aproape orice tip de boală și în mod deosebit la cele infecțioase. Din fericire, tot mai multi oameni se îndreaptă către metodele naturale de imunizare față de infecțiile căilor respiratorii. Unul dintre cele mai versatile produse apicole pentru imunitate, mierea, ajută la expectorație în cazul răcelilor, fortifică sistemul imunitar și ne protejează împotriva bacteriilor dăunătoare. Polenul combate stările de oboseală, redă vitalitatea și tonusul și are efect vitaminizant, antianemic și remineralizant. Lăptișorul de matcă este cea mai prețioasă substanță pe care o produc albinele. În gama de produse apicole pentru imunitate, propolisul are un loc aparte. Este folosit chiar de albine pentru a-și apăra stupul de dăunători, ceea ce-l recomandă drept un stimulent puternic al sistemului imunitar.

* O linguriță de miere, amestecată cu una de scorțișoară, luată de două ori pe zi va ameliora durerile în gât și îți va calma tusea.
* În plus, o cură de o lună în care iei zilnic trei lingurițe de miere, îți va întări sistemul imunitar și te ajuta să treci mai ușor peste răceli. 

De asemenea, propolisul este văzut ca cel mai puternic “medicament” natural antiinfecţios. Specialiștii spun că propolisul are o compoziţie biochimică ce-i conferă atât proprietăţi profilactice, cât şi curative. Intern, el este folosit sub formă de tinctură, miere propolizată, apă de propolis sau tablete; este recomandat atât în prevenirea infecţiilor de diferite etiologii - potenţează sistemul imunitar, cât şi terapeutic, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antivirale. Tinctura se administrează câte 30-40 picături, de 2-3 ori/zi, în funcţie de vârsta şi de greutatea corporală. Sub formă de tablete se recomandă 1 capsulă, de 3-4 ori/zi. Înainte de începerea unei diete cu propolis este recomandată efectuarea unui simplu test prin aplicarea pe piele a câtorva picături de tinctură - dacă pielea se înroşeşte, atunci tratamentul trebuie evitat. 

Ca o concluzie, încurajarea unui stil de viață sănătos, modificarea comportamentului alimentar în sensul alimentatiei bio, limitarea consumului de chimicale (începand de la cele utilizate în gospodarie până la cele folosite în igiena proprie), alături de vaccinarea specifică sezonului rece sunt metode suficiente pentru ca organismul să poată face față cu succes tuturor provocărilor externe.


Niciun comentariu: