marți


Continuăm cu Bursa Binelui



Motto: Grăbește-te să faci bine cât poți, 
că nu ai putința să-l faci oricând!



Sub egida Centenarului am demarat încă din luna septembrie, în cadrul școlii noastre, proiectul ,,Suntem români, citim românește!”. Acest proiect s-a dorit a fi o punte culturală între copiii din țara noastră și copiii din Diaspora, copii cu cetățenie română, dar născuți într-o țară străină, sau copii care s-au mutat de curând împreună cu familia în străinătate. În contextul în care din ce în ce mai mulți români aleg să muncească în străinătate, copiii acestora, din păcate, pierd treptat contactul cu limba și cultura românească. Școala noastră și-a propus să contracareze acest fenomen punând la dispoziția acestora, în mod gratuit, cărți scrise în limba maternă. Acei copii care trăiesc și învață în diasporă pentru că familiile lor muncesc acolo, trebuie să-l cunoască pe Eminescu, pe Caragiale, Creangă, pe Bogza și Topârceanu... 

Tocmai de aceea, i-am îndemnat pe toți cei care știu cât de importantă este cartea pentru păstrarea ființei naționale a unui popor, să nu uite de o vorbă veche care spune: ,,Nu vă debarasați de cărți, ci oferiți-le și altora care au nevoie de cărțile care v-au ajutat să fiți mai buni și mai înțelepți.” Am declanșat în școală și grădinițe o amplă campanie de strângere de cărți ce vor fi distribuite până de sărbători, în biblioteci special amenajate, în diaspora. Cărțile colectate în cadrul acestui proiect vor contribui la însușirea cunoștințelor legate de limbă și civilizația românească și la consolidarea rolului educației în păstrarea unității de limbă și cultură în rândul copiilor români din străinătate, care sunt integrați în sistemele educaționale locale. Le-am sugerat elevilor noștri să pună în cartea donată o scrisoare adresată celui la care va ajunge volumul; scrisoarea să fie scrisă de mână, să cuprindă și adresa destinatarului, astfel încât, dacă se dorește, să se înfiripe un dialog concret, bazat pe limbajul scris, între elevii din România și micii români plecați departe de țară.

Școala noastră a fost implicată în mai multe proiecte de voluntariat și știm de câtă muncă este nevoie. Dar mai știm și că mult mai mulți oameni așteaptă ajutor și se bucură enorm atunci când îl primesc. Totuși, pentru a duce la bun sfârșit aceste proiecte, este nevoie de multă energie pozitivă, de mobilizare dar, mai ales, de intermediari ai binelui. Datorită unor astfel de intermediari, în școala noastră va funcționa permanent un centru de colectare de cărți iar oricine dorește să sprijine acest proiect poate să depună aici cărțile pe care vrea să le doneze. Aceste cărți îi vor ajuta pe copiii și tinerii români din străinătate să păstreze legătura cu limba și cultura română. 

Sunteți curioși și vreți să aflați cine se ascunde în spatele acestui intermediar!? Cu siguranță ați auzit și voi despre  Bursa Binelui - o platformă care aduce împreună organizațiile care au nevoie de sprijin pentru a-și desfășura activitatea (aici am găsit noi un ONG care se pliază perfect scopului nostru) și oamenii care vor să investească în faptele bune (adică, noi).  Crowdfundingul este o sursă de finanțare destul de nouă pentru țara noastră (dar destul de veche în țările dezvoltate) de finanțare cu ajutorul comunității. Concret, pe Bursa Binelui, organizațiile non-profit, neguvernamentale își pot crea pagini de profil în care să își prezinte activitatea și pot înregistra proiecte, iar persoanele fizice pot alege să devină voluntari în cadrul organizațiilor și/sau să facă donații pentru susținerea acestora. Tuturor acestor donații realizate pe Bursa Binelui nu li se percepe niciun fel de comision, încurajând astfel donatorii să participe cu sume mici (5, 10 lei) pentru susținerea cauzelor în care ei cred cu adevărat. Bursa Binelui este un proiect susținut de BCR, în parteneriat cu EuPlătesc.ro, care încurajează organizațiile neguvernamentale să stabilească o relație constantă, pe termen lung, cu publicul larg, donațiile individuale reprezentând în acest moment instrumentul de fundraising social cu cel mai mare potențial de creștere în România. 

EuPlătesc.ro este unicul operator de donații online al platformei Bursa Binelui și asigură infrastructura și securitatea pentru toate plățile online. Tocmai de aceea, ai siguranța că toate tranzacțiile sunt 100% securizate.

Pe harta Bursei Binelui vei găsi o mulțime de proiecte din diverse categorii, care așteaptă să devină realitate cât mai repede. Astfel, poți dona pentru educație, pentru cultură, pentru sănătate, pentru drepturile omului, pentru sport, antreprenoriat social și multe, foarte multe proiecte sociale. Vei observa, cu siguranță, că nu sunt niște simple proiecte, ci sunt vise nespus de frumoase ale semenilor noștri. Chiar acum te afli la un pas distanță de o faptă bună. Donează și tu! Și bucură-te că poți s-o faci!


#23 SuperBlog 2018

Niciun comentariu: