marți


Lumea ar fi mai tristă și mai săracă fără publicitate




„Să faci afaceri fără publicitate este ca și cum ai face cu ochiul unei fete pe întuneric. Tu știi ce faci, dar nimeni altcineva nu știe.” - e un citat de Steuart Henderson Britt care exprimă excelent cât de mult contează să fii vizibil.


Astăzi nu ne putem închipui lumea înconjurătoare sau cea virtuală fără omniprezentele reclame comerciale. Sunt peste tot, la televizor, pe Internet, în ziare, pe zidurile clădirilor, în spațiile special amenajate, etc. Și totuși, unde au apărut pentru prima oară reclamele la diferite produse sau servicii?

Publicitatea a fost cunoscută din vremuri străvechi. Primele forme de reclamă de tip advertising din istorie au fost dezvoltate de vechii egipteni care au tipărit anunțuri de vânzări pe foile de papirus pe care le atașau de pereții și stâlpii clădirilor. Cele mai vechi astfel de semne (erau anunțuri comerciale dar și de natură politică) au fost descoperite în ruinele Babilonului, Romei Antice și ale orașului Pompei. Comercianții egipteni, cu aproximativ 500 de ani mai târziu, amplasau de-a lungul drumurilor publice bucăți de stâncă în care erau sculptate diverse mesaje în scopul informării călătorilor în legătură cu produsele sau serviciile oferite de aceștia. Apoi, în perioada anilor 500 î.e.n., în vechea Romă, mesajele pictate pe pereți aveau scopul de a promova jocurile publice, afacerile locale sau pentru chemarea alegătorilor la vot. Anunțurile de tip pierderi și găsiri erau frecvente în Grecia și Roma Antică. Perioada medievală s-a caracterizat prin apariția unor noi forme de publicitate, simple, dar extrem de eficiente: folosirea așa-numiților „strigători”. Aceștia erau cetățeni angajați de către anumiți comercianți, care lăudau prin strigăte calitățile mărfurilor acestora. În China, cea mai veche formă de reclamă datează din secolele 11-7 î.e.n., sub forma unor poezii și melodii cântate și recitate de vânzătorii diverselor produse alimentare.

În secolul al XVIII-lea apar primele reclame în ziarele din Anglia. Pe atunci reclamele promovau cărți și jurnale care deveneau tot mai accesibile odată cu dezvoltarea și perfecționarea tipografiilor, precum și medicamente, care erau foarte căutate în urma epidemiilor care devastau Europa.

Secolul al XIX-lea aduce cu sine și nașterea lui Thomas J. Barrat din Londra, părintele advertising-ului modern. Angajat al companiei Pears Soap, Thomas J. Barrat a conceput și lansat prima campanie de avertising din lume, o campanie deosebit de eficientă pentru vânzarea produselor companiei. În această campanie publicitară, Thomas J. Barrat a folosit în premieră slogane specifice, imagini și fraze de impact pentru potențialii cumpărători. Sub conducerea lui Barrat, Pears Soap, o companie producătoare de săpunuri și cosmetice, a devenit primul brand înregistrat legal din lume.

De toate pentru toți - mica publicitate în presa românească la început de secol XX


„La belle époque” (sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX) a reprezentat o perioadă de prosperitate și de îmbunătățire generală a traiului, fapt pentru care, la nivelul societății, se și declanșează un proces amplu de emancipare și modernizare. Bucureștiul se transformă într-un adevărat oraș european, fiind cunoscut și ca ,,Micul Paris” de la porțile Orientului. Elita, care vorbea fluent limbi străine, era îmbrăcată după ultimele jurnale de modă, călătorea în țară și în străinătate și își construia locuințe impozante. Tinerii erau trimiși să își completeze studiile la școli renumite din Occident, la întoarcere punând în practică cunoștințele dobândite și experiența acumulată în domeniile în care se specializaseră. Dar, în această perioadă, la toate nivelurile societății noastre se manifesta o nepotolită sete de cunoaștere. Această dorință de informare a dus și la mărirea interesului cititorilor de gazete (publicații cu informații concise, ușor de însușit). 

Înainte de apariția televiziunii, a radioului și a internetului, presa a fost cea care a jucat rolul cel mai important în informarea și educarea  oamenilor. Punctul de cotitură în presa scrisă de la noi a reprezentat apariția unor cotidiene ca Universul sau Adevĕrul, bazate pe tiraje mari, care vizau cititori din toate categoriile sociale și în care se evidențiau, în primul rând, cantitatea articolelor cu caracter particular și nu neapărat a calității - un amalgam de fapte diverse, corespondențe, sfaturi practice, etc., de fapt, orice informație cu impact la public. 

Cititorul de ieri (ca și cel de azi, aș zice eu), era interesat de ultima pagină a ziarelor, unde se afla în general rubrica de mică publicitate. Redacțiile se luptau ideologic dar și negustorește să atragă cât mai mulți cititori. Ideologic, Adevĕrul și Dimineața făceau cu greu față asaltului ,,dreptei”- reprezentată, în special, de Universul și Curentul (de fapt, cele mai populare și cele mai citite pentru că se inspirau din dinamica și novatoarea presă occidentală). Într-o epocă în care societatea românească era într-o continuă efervescență, rubrica de mică publicitate tipărea anunțuri de vânzări și închirieri de case, de apartamente și camere mobilate, de hoteluri și restaurante, de vânzări de terenuri pentru diverse utilizări, de arendare de moșii pentru care erau necesare noi cunoștințe în domeniile agriculturii și economiei, pentru o folosire cât mai eficientă a tuturor resurselor. O diversitate de subiecte pe un spațiu minim! Redactate într-un de limbaj care astăzi pare mai degrabă desuet și amuzant, conținutul acestor anunțuri ar putea constitui un reper în cunoașterea preocupărilor oamenilor din societatea românească antebelică.

Publicitatea- sufletul comerțului


În perioada comunistă a Bucureștiului, ca să publici un anunț aveai de ales între două ziare: ,,Romania Liberă” sau ,,Informația Bucureștiului”. Numărul de pagini dedicate acestei rubrici era limitat, statul la coada era inevitabil, iar anunțurile erau cenzurate. Nu prea aveai ce să vinzi, deci nici ce să cumperi. Domeniul publicității în perioada comunistă a fost, de altfel, marcat de rigorile economiei de tip socialist, iar legăturile cu tendințele internaționale în publicitate, întrerupte definitiv. Anii ’50 au venit odată cu eliminarea anunțurilor și panourilor publicitare, în timp  ce războiul a dus la dispariția bruscă a reclamelor luminoase ce alcătuiau odată un peisaj atât de spectaculos din viața de noapte a Bucureștiului. Produsele românești rămân singurele produse la care se face publicitate în această perioadă, iar mărcile atât de cunoscute în percepția consumatorului român ajung să desemneze categoria de produse din care făceau parte, de exemplu “Aragaz” pentru orice fel de dispozitiv de gătit, “Carmol” pentru orice substanță folosită pentru frecție, “Nivea” pentru orice fel de cremă cosmetică pentru față și mâini, etc. 

Reclama trece, anunțurile online rămân. 


Majoritatea analiștilor și practicienilor de publicitate apreciază că publicitatea în România începe odată cu anul 1990 deoarece, înainte de această perioadă, publicitatea autohtonă a fost văzută doar ca o imitație a celei europene, în special a celei franceze, considerând că în perioada comunistă nu au existat decât forme primare ale publicității și a lipsit cu desăvârșire reclama comercială. La începutul anilor ’90 au apărut și primele agenții de publicitate și odată cu ele o reconectare a publicității românești la cea internațională. Dezvoltarea publicității în România după 1990 este explozivă în încercarea de a acoperi zeci de ani printr-un efort susținut de recuperare a timpului pierdut în perioada comunistă. 

Chiar în iunie 1990, de exemplu, apare ,,Anunțul Telefonic”- cea mai veche gazetă specializată de anunțuri din România care continuă să se arate și astăzi în ediție tipărită (o performanță în sine). În cei 29 de ani de existență, ziarul a fost o oglindă fidelă a societății românești, care și-a etalat interesele, dorințele și extravaganțele în rubricile variate de anunțuri: imobiliare, auto, locuri de muncă, servicii, matrimoniale, etc. De-a lungul timpului, pe lângă ziar s-a adăugat în 1996 varianta online, site-ul www.anunțul.ro și din 2001, varianta de mobil. În prezent ,,Anunțul Telefonic” este singurul instrument de marketing la dispoziția persoanelor fizice și juridice, care continuă să apară atât în format fizic, ca ziar, cât și virtual. 


Marea mică publicitate


Astăzi putem spune că mica publicitate este adesea haina pe care o îmbracă realitatea. Dincolo de aparențe, lumea din micile anunțuri e mai spectaculoasă decât cea a publicității de anvergură. Astfel, anunțurile de mică publicitate ce par a fi soluția perfectă pentru cumpărarea sau vinderea unei locuințe, a unei mașini, angajarea unei menajere, etc., reprezintă, într-un fel sau altul, oglinda realității românești.

Și pentru că avem cu toții nevoie să cumpărăm, să vindem sau să închiriem ceva rapid, la costuri reduse și fără bătaie de cap, tot mai mulți dintre noi se îndreaptă către anunțurile online, cea mai simplă și avantajoasă metodă prin care se pot încheia afaceri din care ambele părți au de câștigat. Dacă de ceva timp cauți să vinzi online un produs simplu și rapid sau îți dorești să direcționezi trafic de calitate către site-ul tău fără costuri prea mari, atunci cea mai la îndemână soluție e să postezi anunțuri gratuite pe site-uri de mică publicitate, dar de mare încredere. Toate site-urile de anunțuri oferă o gamă largă de categorii de cerere și ofertă, de la vânzări și închirieri de apartamente la vânzări de mașini agricole, mobilier și articole de sport, pescuit sau vânătoare, etc. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri înainte de publicare că anunțul este relevant pentru categoria pe care ai ales-o. 

Și atunci când ne confruntăm cu o defecțiune prin casă, ne este mult mai ușor să căutăm o soluție pe internet sau printre cunoscuți decât să așteptăm să apară, ca prin minune, o reclamă cu instalatori la televizor, pe Youtube sau la radio. Și este mult mai simplu și mai ieftin să colaborezi cu meșteri care lucrează independent decât să contractezi o firmă de construcții, caz în care chiar și costul unei banale zugrăveli s-ar putea dubla. Un anunț postat pe un site de profil e ușor de găsit și, dacă e accesat sau optimizat pentru motoarele de căutare, poate apărea chiar în listările de pe prima pagină. 

Dacă, de exemplu, ești în căutarea unui bucătar, barman sau ospătar pentru restaurantul tău, sau dacă dorești un nou loc de muncă în domeniul alimentației publice, Gastromedia oferă tuturor șansa de a-și atinge scopul. Prin serviciul de mică publicitate, peste 10.000 de abonați la newsletter-ul Gastromedia și mii de alți vizitatori ai paginii www.gastromedia.ro pot citi anunțul tău. Funcționarea eficientă a unui restaurant sau a unei cantine depinde în mare măsură de pregătirea, talentul și atitudinea personalului. Putem spune astfel, că Gastromedia este puntea de legătură dintre operatori și specialiștii ce activează în acest sector, motiv pentru care la rubrica JOBS sunt mediatizate și o mulțime de anunțuri de angajare în domeniul gastronomic.


Importanța și necesitatea publicității


Toată lumea afacerilor de astăzi este dependentă de publicitate și de promovare și putem spune că trăim într-o lume care se află într-o continuă competiție și rivalitate. Prin publicitate și promovare, fabricantul unui anumit produs sau serviciu își introduce creația pe piață. Bineînțeles că fără această publicitate, consumatorii nu ar ști și nu ar fi conștienți de multitudinea de produse din care ar putea alege și care le sunt accesibile. Publicitatea și-a câștigat o valoare foarte mare în era modernă, ajutând la stabilirea unei legături între imaginea unui produs și semnificațiile acestuia în contextul social al consumatorului sau chiar în contextul și mai larg al culturii din care acesta provine. Iar marele avantaj al anunțurilor online este faptul că pe platformele specializate poți găsi anunțuri din toată lumea, indiferent de oraș. Avem la dispoziție o gamă variată de produse și servicii de calitate, într-un timp relativ scurt. Anunțurile sunt validate și verificate de orice platformă online. 

Publicitatea, fie că ne place, fie că nu, susține modul de viață pe care îl ducem acum. Mare parte din inovații s-au produs pentru că unii au vrut să fie mai buni decât alții și să se poată promova ca atare. Cine oare și-ar mai dori acum o viață fără publicitate!?


Articol Spring SuperBlog 2019

12 comentarii:

Emilia Oana spunea...

Un brand nu poate progresa fara publicitate in zilele noastre. Este cel mai usor mod de a te face cunoscut si a-ti promova afacerea.

Mihaela Nistor spunea...

Fara publicitate, nicio firma nu poate rezista pe piata!

Georgiana Sabina spunea...

Mi am pus si eu aceasta intrebare si mi se pare fascinant cum a aparut publicitatea.

Ioana spunea...

Si eu le consider indispensabile, e o varianta de promovare foarte utila la care apeleaza mai ales persoanele care nu sunt experte in folosirea calculatorului.

Bratu Gabriela spunea...

mica publicitate e o mare afacere! dar fara ea, nu am reusi sa vedem ofertele disponibile. noroc cu anunturile, ca asa gasesti exact ce ai nevoie!

Anonim spunea...

Fara publicitare nicio afacere nu cred ca ar merge atat de bine. Publicitatea ne ajuta pe toti, indiferent de ocupatie.

Unique by MM spunea...

Mica-mare publicitate este oxigen pentru omenire.
Mie mi-a schimbat viața. În bine!
Succes!

Raluca Brezniceanu spunea...

Publicitatea nu mai e mica de ceva vreme. Nu numai ca a sfarsit gradinita, dar si-a luat si bacalaureatul.

Albu Steluta spunea...

Se spune ca jumatate din profitul unei firme se datoreaza publicitatii ..

Catalina Coman spunea...

Fara publicitate, mi se pare ca nimic nu merge. Afacerile cu atat mai mult...

Andraxela spunea...

Si eu cred asta! Chiar daca uneori publicitatea pare prea deranjanta (din cauza volumuli exagerat de reclameÂ), uneori iti da inspiratie, te relaxeaza, te distreaza :)

Rokolla spunea...

Nu concep ca un business sa functioneze fara pubglicitate. In acest fel businesul este mult mai vizibil si ofertele ajung mult mai usor la urechile tuturor