vineri


Băiatul cu pijamele în dungi - John Boyne






,,... Nimic asemănător nu mai trebuie să se întâmple vreodată. Nici acum și niciodată!”


An aparitie: 2016

Autor: John Boyne


Știu că ați auzit de această carte sau cel puțin, de film. Eu am citit cartea acum vreo câțiva ani, dar acum, cu COVID29, ne-am propus să citim o carte pe zi, în familie. Și-amulțumit iar lui Dumnezeu că îi am sănătoși, lângă mine.

Azi a fost rândul meu să iau o carte din bibliotecă și am ales ,,Băiatul cu pijamale în dungi”, a lui John Boyne- o lectură scurtă, simplă, pentru zile ca acestea, o lectură care te ,,obligă” să o trăiești și care, cu siguranță, a schimbat ceva în viața fiecăruia din noi. 

,,Băiatul cu pijamale în dungi” este o carte, cu adevărat, impresionantă. E singurul cuvânt care descrie pentru mine experiența pe care am trăit-o recitind cartea împreună cu copiii mei. Cred cu tărie că cele aproximativ 4 ore petrecute citind împreună din carte, au fost printre cele mai bune și mai folositoare din viața mea. Sper că aceste gânduri să vă motiveze să citiți cartea și, mai ales, să vă gândiți cum ar fi viața noastră trăită prin această experiența: vom mai fi egoiști; vom mai discrimina; ne vom mai judeca semenii? Cum ne vom purta de-acum înainte cu cei pe care îi iubim? Mărturisindu-le mereu sentimentele noastre și, mai ales, neascunzându-le nimic, căci adevărul e cea mai bună și sigură cale spre viitor. 

Recunosc că am ales cartea aceasta și pentru se potrivește un pic cu situația de azi (și Bruno se simte ,,prizonier” în Out-With) dar, mai ales, pentru că ,,Băiatul cu pijamale în dungi” a fost scrisă din perspectiva unui copil. Cartea fiind construită pe capitole ne-a dat posibilitatea să ne bucurăm, pe rând, de lectură.

Am citit cartea gâtuiți de emoție, cu lacrimi în ochi, teamă-n suflet și cu mâinile tremurânde; se citește foarte ușor, chiar și de către copii, chiar dacă e o carte răscolitoare chiar și pentru un adult. Copiii mi-au cerut lămuriri din când în când și am întrerupt lectura, căutând împreună date despre eveniment, pe internet. M-a surprins plăcut interesul lor pentru acea perioadă.

L-am îndrăgit cu toții pe Bruno de la început, copiii fiind chiar un pic invidioși pe el, datorită casei cu cinci nivele, cu scară interioară și balustradă pe care îi plăcea așa de mult să alunece de la ultimul etaj până la parter. Cu toate acestea, când au citit că băiatul a fost obligat să renunțe la acea viață și să se mute, au suferit alături de el.


Out-With (Auschwitz), noua casă a băiatului i-a îngrozit pe cei mici de la început, dar cel mai mult i-a întristat că familia și chiar noul său prieten, Shmuel i-au ascuns băiatului adevărul despre acel loc. Din păcate pentru Bruno, toate aceste minciuni l-au făcut să-și închipuie că locul înconjurat de sârmă ghimpată este unul plin de mister și aștepta cu nerăbdare momentul potrivit să-l poată explora. Frustrarea băiețelului este, de altfel, destul de mare: un gard, un simplu gard cum să îl despartă de atâtea aventuri miraculoase dar și de o mulțime de posibili prieteni. Fiind decis să-și ducă planul până la capăt, micul “explorator”, reușește să se strecoare pe sub gard și, cu ajutorul lui Shmuel, face rost de propria pijama în dungi și așa începe marea explorare ... 



Vă las pe voi să aflați cum se va sfârși povestea celor doi prieteni. 

Nu vă mai spun decât că puteți cumpăra și online cartea pe libris.ro, alături de alte povești fascinante despre Holocaust. Noi ne-am comandat deja ,,Hoțul de cărți” și ,,Bibliotecara de la Auschwitz”.

Aveți grijă de voi!



Niciun comentariu: