miercuri

Școala viITorului- proiectarea unui vis, a unui viitor mai bun pentru toți





Dacă nu există o cale, creează tu una!


Întreaga lume a fost surprinsă de pandemia COVID19, absolut toate domeniile importante fiind extrem de afectate. Dorințele și nevoile de bază pe care ne-am obișnuit să ni le satisfacem destul de ușor sunt acum tot mai greu de realizat. Nu știm ce ne va rezerva viitorul și cum se vor schimba lucrurile, aceasta fiind, practic, o situație fără precedent, pe care n-o putem controla în totalitate și la care nici nu prea știm cum să reacționăm. Și totuși, dintre toate marile pericole pentru specia noastră, acesta este unul lejer comparat cu un război nuclear sau cu impactul cu vreun asteroid ca și cel ce a făcut să dispară dinozaurii. Cu siguranță, vom trece peste toate fricile noastre în curând, dar pentru această trecere e nevoie să învățăm să navigăm prin efectul de demoni al acestei crize ce este deja în plină desfășurare. Trebuie să ne reanalizăm prioritățile și să încercăm să ne construim un altfel de viitor, cu locuințe și medii mai sigure pentru copiii noștri, chiar dacă pentru aceasta va trebui să învățăm să folosim metode inedite și chiar să căutăm soluții noi într-un dicționar de construcții.

Totodată, coronavirusul a determinat și sistemul de învățământ din România să se adapteze pentru continuarea procesului de învățare și să pună la dispoziția elevilor și studenților modalități de studiu de la distanță, singura alternativă recomandată în întreaga lume pentru a minimaliza răspândirea acestui virus. Cred că trebuie să fim responsabili cu toții și să continuăm învățarea de acasă, căci siguranța și sănătatea copiilor noștri sunt cele mai importante. 

Cursurile se mută din sala de curs, acasă


Cu un internet de bună calitate accesibil, practic, pe tot teritoriul țării, aplicarea metodei virtuale de studiu nu ar fi trebuit să pună nicio problemă sistemului nostru de învățământ. Totuși, această pandemie a prins procesul educațional românesc total nepregătit în fața învățării de acasă, destul de multe școli netestând, până acum, niciuna din metodele inovative de învățare. În multe școli din lume digitalizarea procesului de educație a început demult, iar transformarea procesului educațional și evoluția către o școală digitală au asigurat accesul la soluții administrative pentru conducere și profesori, transparență pentru părinți și instrumente digitale de studiu pentru elevi și personal didactic, într-un mediu inedit care a permis colaborarea și comunicarea eficientă între toate părțile implicate. Și în învățământul românesc, școala de acasă trebuie să devină o casă activă care să producă, cu ajutorul dascălilor și familiei, toată energia necesară pentru ca elevii să se poată bucura pe deplin de procesul de învățare.

Visul meu- creșterea gradului de digitalizare al procesului de educație în fiecare școală


Existența și manifestarea omului ca OM se datorează educației. Nimic din ce este sau devine o persoană n-ar fi posibil dacă nu au preexistat în subsidiar și un fundament sau o intenționalitate paideică. Omul este rezultatul determinărilor sau confluențelor unor medii educaționale, el învață să se comporte în modul lui specific din mai multe pricini (pentru el, pentru familie, pentru societate) și prin intermediul mai multor instanțe (familie, școală, biserică, prieteni, comunitate). Cel mai mult se achiziționează prin școală, de fapt, instituția abilitată de comunitate în acest sens. Școala, pe lângă aportul cognitiv, asigură dezvoltarea personală și socială a elevilor iar mediul înconjurător devine constant un șantier de aplicare a cunoștințelor. Cu toate acestea, ne-am obișnuit să vedem  mediul înconjurător ca pe-o arenă de descoperire a unor noi probleme a căror rezolvare se poate face numai în perimetrul sălii de clasă. Ne-am obișnuit ca ,,materia” de învățat să fie ,,turnată” în ,,forme” culturalicește instituite, să fie ,,răsfoită” doar sub supravegherea atentă a dascălilor, pentru a facilita fixarea cunoștințelor. Copiii aveau, însă, nevoie de mai mult și au găsit noi informații mult mai ușor, pe alte căi. Dascălii s-au adaptat repede noii tendințe, clădind un altfel de sistem de învățământ. Această nouă abordare privilegiază activismul metodic, spiritul de inițiativă și atitudinea întreprinzătoare, transdisciplinaritatea și integrativitatea dintre teorie și practică. Un profesor care se respectă, întotdeauna va recomanda elevului o serie de suplimente de învățare, tradiționale, dar mai ales localizate în universul digital.

De-a lungul timpului, mulți dascăli s-au întrebat dacă digitalizarea reprezintă un proiect viabil pentru educația românească, punând în cumpănă atât avantajele, cât și dezavantajele sale. Din păcate, acum ne-am convins cu toții că digitalizarea asigură calitate în educație printr‑un demers dinamic ce presupune implicare, responsabilizare, autocontrol și autoreglare și că ajută la parcurgerea materiei într-un mod extrem de  eficient. Pornită din dorința de a oferi elevilor condiții de învățare la standarde internaționale, digitalizarea își dovedește eficiența în aceste momente de criză, când observăm că nu doar predarea, ci și evaluarea, pot fi susținute online (conform calendarului național), în așa fel încât copiii pot beneficia de parcurgerea materiei în cele mai bune condiții. 

Casa activă- un nou concept pentru casele noastre


Vremea fricilor se va termina curând și, la orizont, va începe să răsară vremea curajului. Vreau să dăruiesc copiilor mei o lume mai bună și-i voi învăța, pe ei și pe elevii mei, să iubească mai mult natura și să aibă grijă de ea. Și pentru că întreaga lume nu are decât o singură ,,casă”, trebuie să învățăm cu toții să avem grijă de ea. Terra ne-a arătat acum că trebuie să ne schimbăm, altfel nu va exista pentru noi niciun viitor. 

Ce-ar fi să începem chiar de mâine să construim doar case eficiente din punct de vedere energetic, care să consume cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire!? 





Articol Spring Superblog 2020

Niciun comentariu: