miercuri

Cum să petreci o seară minunată alături de familie în timpul pandemiei




Evenimentele recente care au avut loc ca rezultat al pandemiei de coronavirus au schimbat rutina zilnică a copiilor și părinților. Întrucât tot mai multe familii se confruntă cu distanțarea socială, izolarea, închiderea școlilor și a locurilor de muncă, este posibil ca acestea să se simtă tot mai stresate. În această perioadă, stresul survine nu doar din cauza preocupărilor legate de sănătate, dar și din cauza faptului că familiile trebuie să facă față unei noi realități, când brusc s-au pomenit acasă pentru mai multe zile cu copii a căror rutină zilnică a fost grav afectată. 

Copiii se confruntă cu schimbări semnificative (de ex., închiderea școlilor și a grădinițelor, distanțarea socială, izolarea la domiciliu), care ar putea să le afecteze sentimentul de organizare, previzibilitate și securitate. Izolarea la domiciliu și lipsa interacțiunii și jocurilor cu semenii lor îi fac pe copii tot mai anxioși. Și, pentru că le este extrem de greu să înțeleagă ce văd online sau la TV, sau ce aud de la alte persoane, copiii pot să fie deosebit de vulnerabili la sentimente de anxietate, stres și tristețe. Lipsa posibilităților pentru jocuri și activități în aer liber i-ar putea face mai agitați și mai frustrați, stresându-i și mai tare pe părinți. 

Jocuri distractive și educative care alungă plictiseala


Izolarea prelungită la domiciliu poate fi și o soluție de a vă îmbunătăți relațiile cu copilul vostru prin activități comune și timp petrecut împreună. În definitiv, această situație este la fel de grea și pentru copii. Cu siguranță, jucându-vă mai mult timp împreună, veți reuși să abordați constructiv inclusiv comportamentele nedorite (plâns excesiv, colici, isterici, tulburări de somn, tulburări alimentare etc.) 

Iată 3 jocuri care pe mine m-au ajutat în fiecare seară să aduc ,,fun” în familie, să cresc implicarea copiilor și să contribui/sprijin procesul de învățare.

Catan ar trebui să existe în sertarul oricărei familii care organizează regulat seri de jocuri. Este un board game de aventură, unul dintre acele jocuri în 3 sau 4 jucători cu vârsta mai mare de 8 ani, care se vor lupta pentru a aduna cât mai multe resurse și pentru a construi diverse edificii pe insula Catan. Deși premisa jocului este destul de clară și directă, multitudinea de reguli și de obstacole fac ca evoluția să fie neașteptată și extrem de amuzantă. Jucătorii pot schimba cartonașe cu resurse sau se pot sabota reciproc (ca să amintesc doar câteva posibilități). Catan are o tablă de joc alcătuită din 19 hexagoane care nu sunt niciodată aranjate în aceeași ordine, așadar fiecare joc va fi unic, de fiecare dată. Jucătorii au sarcina de a aduna resurse cu care construiesc drumuri și alte structuri, cu ajutorul cărora câștigă puncte, iar cel care acumulează primul zece puncte este declarat învingător.

Dacă aveți chef de un joc clasic, foarte competitiv, Monopoly ar trebui să fie prima și cea mai evidentă alegere. Este unul dintre acele jocuri faine la care pot participa între doi și opt jucători care vor cumpăra, închiria, vinde proprietăți, construi hoteluri și locuințe, până când își vor aduce oponenții la faliment. În general, o repriza de joc durează câteva ore. Dar, având o asemenea durată, pe lângă timpul de calitate petrecut în familie, are și potențialul de a aprinde spiritele. 


Dacă v-ați săturat de jocurile competitive, vă recomand un joc de cooperare, în ton cu situația actuală. Pandemic este, după părerea mea (si nu numai), cel mai bun joc cooperativ și nu trebuie să lipsească din nicio colecție. Jocul este gândit excelent și oferă o bună diversitate de la o partidă la alta, fiind ușor de pregătit și învățat. Are 3 nivele de dificultate (în funcție de numărul cărților EPIDEMIE introduse în joc). Fiind un joc cooperativ, oferă posibilitatea dezvoltării relațiilor dintre jucători pe parcursul unui joc și îmbunătățirea calităților de lider și team-player. Durata unui joc este medie, ceea ce reprezintă un lucru plăcut.

Este vorba despre un scenariu apocaliptic în care jucătorii trebuie să împiedice răspândirea unei boli care amenință să distrugă lumea. Fiecare jucător reprezintă un personaj, fie un om de știință, fie un lider, și fiecare contribuie prin metode proprii la salvare. Nu oferă posibilitatea găsirii unor strategii standard ce pot fi aplicate pentru a învinge jocul, ceea ce înseamnă că nu va fi niciodată plictisitor.

Fiecare jucător se deplasează prin lume, face schimb de informații, tratează infecții și încearcă să identifice un leac, însă epidemia se răspândește cu exact aceeași viteza, deci trebuie să vă mișcați repede. Jocul reușește să creeze o stare deosebită jucătorilor, în timp ce aceștia încearcă să salveze lumea de epidemii. 

Dacă doriți ca lucrurile să fie și mai complicate, puteți începe cu un număr mai mare de boli pe tablă. Regulile sunt însă destul de complicate, iar strategia poate fi și ea relativ complexă, așadar jocul e mai potrivit pentru adolescenți și este apreciat și ca o variantă de jocuri de societate pentru adulți.

Fun fact: Jocul dă jucătorilor libertatea de a oferi denumiri dintre cele mai haioase celor 4 boli din joc și chiar de a crea o poveste în jurul unei partide.

Jocurile acestea, dar și multe altele ce pot aduce fericire în rândul celor mici (și nu numai), le puteți găsi în magazinul eToys, un magazin online de jucării ce distribuie o gamă largă de produse originale de la branduri extrem de cunoscute. 



Niciun comentariu: