luni


Smartwatches, copiii și imunitatea





Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni - virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Astfel, sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, ceea ce este și foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacționa prompt și data viitoare când îl va întâlni. Imunitatea poate fi înnăscută sau naturală – este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.

De obicei, noi ne amintim de imunitate când se apropie sezonul rece sau în cazul răspândirii alarmante a unei boli, cum este acum cazul coronavirusului. De-abia atunci ne întrebăm dacă am făcut tot ce ține de noi ca să avem grijă de sănătatea noastră atât de valoroasă. Cum nu există vreun tratament minune care să întărească într-o clipă sistemul imunitar, în acest moment, tot ce putem face este să prevenim această boală prin măsuri de igienă sporite și prin comportament responsabil față de noi și ceilalți. 

Unul din modurile cu care putem ajuta sistemul imunitar și cu ajutorul căruia ne putem întări organismul este să facem mișcare în mod constant. Sportul declanșează o serie de procese chimice în organism care asigură o stare de bună dispoziție, un somn mai odihnitor, reduce stresul și anxietatea și consolidează memoria și funcțiile cognitive. 

Acum stăm mai mult timp în casă și cum sănătatea noastră este prioritară, nu trebuie să renunțăm deloc la exercițiile fizice, ci trebuie să găsim soluții alternative. Eu am ales aplicațiile mobile pentru sport care mă ajută să fac exercițiile fizice acasă. Căci condiția fizică de invidiat și dezvoltarea armonioasă a corpului sunt posibile doar cu ajutorul sportului. Potrivit cercetătorilor, practicarea diferitelor exerciții sportive sporește și sănătatea psihică a celor care sunt mai activi. Starea lor de bine este vizibilă cu ochiul liber, sunt mai fericiți și mai încrezători în forțele proprii.

Sportul afectează hormonii apetitului (exercițiile de aerobic, în special) declanșează eliberarea peptidei YY, hormon care suprimă apetitul. De asemenea, exercițiile fizice “repară” senzitivitatea neuronilor implicați în controlul sațietății, cei care ne transmit nouă informația că suntem plini, că nu mai avem nevoie de mâncare. Automat, asta duce la mai puține alimente consumate și pierdere în greutate.



Ca să-mi fie mai ușor să-mi monitorizez exercițiile și caloriile pierdute, eu folosesc un smartwatch (de fapt, toți ai casei au câte unul). Ca să pot evalua și pentru a fi motivat să fac cât mai multă mișcare, este bine să am o evidență exactă a activității mele fizice, dar și a rezultatelor. Și majoritatea smartwatches, alături de aplicațiile dedicate, tocmai asta face: măsoară pașii făcuți, distanța parcursă și caloriile arse. Modelul meu dispune, în plus, și de funcție de termometru, de monitorizare a ritmului cardiac și de monitorizare a somnului, de analizare a nivelului de hidratare/oxigen al corpului, are accelerometru și multe altele. Unele modele noi de smartwatch au chiar și funcție de plată la terminalele POS.

Dar ceasurile inteligente nu mai sunt de mult o noutate pentru nimeni și tot mai multe persoane le prefera în detrimentul ceasurilor clasice. Chiar și nepoții mei sunt mândri că au la mână cele mai mișto ceasuri bărbați, cum spun ei. Pe care, de altfel, chiar astăzi le-am pus ,,la treabă”, ca să le pot monitoriza timpul de joacă și să-i pot ține ocupați vreo treizeci de minute, cel puțin (deci, timp liber pentru tot restul familiei). Jocurile nu sunt cine știe ce, dar neastâmpărații mei numai în felul acesta pot fi, oarecum, liniștiți. 

Iar dacă aveți și voi nevoie de idei, iată câteva activități simple și caraghioase care îi țin pe copii departe de adulți, autonomi și concentrați, pentru cel puțin treizeci de minute:

Așadar, jocul ,,De-a spionii” (preferatul lor) - am pus ceasul fiecăruia să sune și i-am instruit ca până se declanșează alarma, să stea cuminți, să meargă sau să se joace prin casă fără ca noi, adulții, să îi vedem sau să îi auzim. Numai dacă reușesc, primesc imediat și ,,pașaportul de spion”. 

Un alt joc preferat de ei este ,,De-a gunoierii”. Într-un coș de rufe sau unul de birou, se răstoarnă mai multe jucării, printre care se ascunde o mărgică, o bilă, o mingiuță, o monedă. Contra cronometru și fără a răsturna coșul, desigur, copiii au sarcina de a găsi ,,comoara” din ,,gunoi”. (pot fi două-trei coșuri diferite, ca să le ia timp mai mult). 

Și ,,vânătoarea de comori” are succes. Se taie câteva steluțe din carton sau hârtie- acestea sunt diamantele sau pietrele prețioase. Se ascund prin casă zece astfel de diamante și copiii sunt puși, contra cronometru, să găsească cât mai multe. Dacă reușesc să le găsească pe toate, spuneți-le că abia așteptați ca mâine să își umple cufărul cu încă zece pietre prețioase ascunse mult mai bine.

Poate v-ați gândit să vă achiziționați un smartwatch, dar nu erați convins dacă merită cu adevarat. Acum știți!


Articol Spring SuperBlog 2020


Niciun comentariu: