vineri

Apelați gratuit la un conciliator și spuneți ADIO problemelor cu banca!





Aveți probleme cu băncile? Apelați gratuit la un conciliator!

Toți românii care întâmpină probleme cu băncile pot apela la CSALB, o entitate independentă, apolitică, non profit, de interes public. Este singura entitate de soluționare alternativă din România care este înființată în baza unei legi. Procedura concilierii este o alternativă reală la soluționarea litigiilor prin intermediul instanțelor de judecată. Pentru românii care au probleme cu băncile această alternativă are mai multe avantaje: este gratuită, flexibilă și foarte ușor de accesat. 

Misiunea CSALB este de a organiza soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și instituțiile financiar-bancare în mod echilibrat, rezonabil, rapid și în afara instanței.

În ultimii patru ani, peste 4.500 de oameni au solicitat să-și negocieze problemele financiare cu băncile și IFN-urile prin intermediul CSALB. Cererile au continuat să vină și în această perioadă de criză generată de pandemie, mai ales că solicitările pot fi trimise online, direct de pe site-ul CSALB, iar negocierile cu băncile sunt intermediate de conciliatorii Centrului prin telefon și email. Cu atât mai mult în această perioadă, toate negocierile se poartă prin mijloace de comunicare la distanță.


Ce este, mai exact, CSALB?


Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) a fost înființat în anul 2015, ca urmare a apariției unei reglementari la nivel intern, ordonanța 38/2015, fiind o entitate înființată tocmai pentru a degreva instanțele de dosarele în domeniul financiar bancar, pentru a spori încrederea consumatorilor în entitățile care furnizează servicii financiar-bancare și nu în ultimul rând pentru transpunerea unei directive europene, directiva 11/2013.

Experții CSALB sesizați cu o plângere ascultă expunerea consumatorului, află opinia instituției de credit și analizează situația. În cazul în care aceștia consideră ca acțiunea instituției de credit a fost corectă, informează consumatorul despre cum au ajuns la această concluzie. Dacă experții CSALB consideră că acțiunea instituției de credit nu a fost corectă, aceștia pot propune sau impune instituției de credit o soluție pentru a îndrepta lucrurile. Scopul CSALB este de a rezolva situația echitabil, în mai putin de 90 de zile și fără costuri pentru consumator.

Grupul de conciliatori este format din avocați renumiți, cu mii de ore de practică în instanțe, profesori universitari, foști judecători etc. Dosarele CSALB sunt repartizate aleatoriu, conform unor criterii obiective (ordine alfabetică și grad de încărcare).



Dacă faceți parte din grupul consumatorilor nemulțumiți de modul în care se desfășoară relația voastră contractuală cu banca sau IFN, iată ce trebuie să faceți, pas cu pas:

➔ Încercați, pentru început, să rezolvați problema direct cu banca/ IFN în cauză, prin notificări/ cereri/ scrisori oficiale.
➔ Dacă nu sunteți mulțumiți de răspunsul primit, puteți contacta CSALB.
➔ CSALB vă va prezenta cele 2 tipuri de proceduri: conciliere și arbitraj.
➔ Veți alege împreună procedura potrivită, veți completa cererea și apoi CSALB va contacta instituția financiar-bancară.
➔ Dacă banca sau IFN-ul acceptă intrarea în procedura de conciliere, se va deschide un dosar.
➔ Conciliatorul va fi desemnat aleatoriu dintre persoanele înscrise pe Lista Conciliatorilor, dar acesta va trebui acceptat de ambele părți.
➔ După ce conciliatorul va analiza dosarul, va putea solicita și informații suplimentare, probe etc.
➔ În final, conciliatorul va propune sau impune o soluție, în funcție de procedura aleasă.

Cine se poate adresa CSALB?


Orice consumator de servicii financiar-bancare se poate adresa Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar. Și când spun ,,consumator”, mă refer, de fapt, la orice persoană fizică. Activitatea conciliatorilor are ca finalitate oferirea unei soluții care să fie avantajoasă atât pentru consumatorul care s-a adresat CSALB cât și pentru bancă. Modalitatea prin care acești consumatori se pot adresa CSALB este precizată pe site-ul www.csalb.ro.

Vă puteți adresa prin metoda clasică, poștă, prin email și de la mijlocul anului trecut CSALB a pus la dispoziție și o aplicație informatică ce facilitează foarte mult descărcarea de documente necesare formării unui dosar. 

Acest dosar trebuie să cuprindă contractul de credit, solicitarea pe care ați făcut-o către bancă pentru a vi se deschide procedura prin care dovediți faptul că ați încercat să negociați cu banca în prealabil și orice alte documente ce le puteți descărca de pe site, chiar cu ajutorul telefonului mobil. Conciliatorul vă poate propune (inclusiv, băncii) să prezentați și alte documente pentru a ajunge la o propunere. Trebuie să rețineți că accesarea acestui serviciu oferit de CSALB este gratuită. Cei care plătesc pentru soluționarea alternativă sunt comercianții: băncile sau IFN-urile. Astfel, consumatorii pot să obțină, de foarte multe ori, rezultate mai bune și de câteva ori mai rapide în comparație cu cele pe care le-ar putea obține în instanță.


Beneficiile pe care le puteți avea dacă apelați la CSALB: reducerea sau eliminarea unor comisioane, scăderea dobânzii, scăderea ratelor sau chiar ștergerea întregii datorii (ultima măsura este luată în special în cazurile sociale sau în cele ale consumatorilor care au diferite probleme medicale).

Mai multe informații despre cazurile soluționate de CSALB, cu detalii despre conciliatori, despre negociere, dar și clipuri în care este explicat modul de negociere cu banca, puteți afla din site-ul https://csalb.ro/.


Niciun comentariu: