marți

CHEMAREA MONSTRULUI - PATRICK NESS



Titlu: Chemarea monstrului
Autor: Patrick Ness
Titlu original: A Monster Calls
Traducere: Roxana Gamart
Editura: Trei
Colecție: Fiction Connection
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 224



,,Chemarea monstrului” este un fantasy pentru copii și adolescenți, scris de Patrick Ness și publicat în 2011. Ideea romanului aparține însă unei alte autoare, Siobhan Down, a cărei moarte prematură a împiedicat-o, însă, să dea glas  poveștii.


Romanul este dublu câștigător al Carnegie Medal (pentru ficțiune și ilustrații), ne spune o poveste extrem de emoționantă despre dragoste, suferință și speranță, o poveste despre povești și despre puterea lor asupra oamenilor și, mai ales, despre importanța și sensul cuvintelor pentru ei.

,,Chemarea monstrului” este o carte care ilustrează foarte frumos rolul terapeutic al literaturii și nevoia umană fundamentală de povești, pentru că poveștile continuă să facă parte din structura psihicului nostru, oricât de avansată tehnologic ar fi societatea în care trăim. Omenirea s-a dezvoltat cultural pornind de la nevoia de cunoaștere și, mai ales, înțelegere a lumii, iar poveștile și miturile au fost primele noastre adaptări la comunitate. Fie că ne dăm seama sau nu, poveștile ne ajută să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine între noi. Iar lucrul ăsta e cel mai evident în dezvoltarea unui copil. Căci, fie că le sunt citite sau povestite, poveștile reprezintă factorul esențial în dezvoltarea armonioasă a unui copil. pentru că, de cele mai multe ori, poveștile sunt scrise într-o formă subtilă și reușesc să dea, oarecum, un sens unei lumi de neînțeles, absurde și pline de suferință.


Deși Conor O'Malley e un adolescent de 13 ani care e deja prea mare ca să mai creadă în basme și în monștri, în fiecare seară ,,se trezește” că face parte dintr-un coșmar groaznic: un monstru uriaș cu forma unui arbore de tisă umanizat care îi cere ,,adevărul adânc ascuns în inima sa, adevărul de care se teme și care îl bântuie în fiecare noapte”.

,,Monstrul a apărut după miezul nopții. Așa cum fac monștrii de obicei.
Dar Conor nu-l așteaptă pe acesta, ci pe cel din coșmarul său, care-l bântuie aproape în fiecare noapte de când mama lui s-a îmbolnăvit. Cu bezna, vântul și urletele.
Monstrul acesta care-l vizitează e diferit. Sălbatic și neîmblânzit. Și vrea de la Conor lucrul cel mai periculos.”

Unul dintre frumoasele aspecte ale cărții este reprezentat de poveștile cu care monstrul este înarmat, pe care i le spune lui Conor pentru a-l încuraja să ia decizia corectă și să accepte faptul că mama sa este grav bolnavă. Cele trei basme sunt de natură fantastică, fiecare întâmplare relatată contrazicând stereotipurile, dar și regula conform căreia lucrurile sunt ori bune, ori rele. Mi-a plăcut în mod special cum Ness a prezentat dezvoltarea personală a lui Conor, creionându-i atât de realist toate trăirile și experiențele. Conor este pus în poziția în care nimeni nu și-ar dori să fie: confruntarea cu el însuși, urmată de ruperea barierelor auto-impuse, la capătul cărora se află, totuși, un final fericit, care, deși nu arată așa cum se așteaptă băiatul, aduce eliberarea de gândirea dureroasă și auto-distructivă, laolaltă cu acceptarea beneficiilor exteriorizării sentimentelor.


,,Chemarea monstrului” este o carte sensibilă, frumoasă și profundă, o lectură rapidă, perfectă pentru un week-end ploios, așa cum a fost acesta, o carte care poate lărgi orizonturile cititorilor, atrăgându-i nu numai prin subiectul fascinant, ci și prin ilustrațiile grăitoare, oferind o experiență unică, așa cum doar operele literare geniale o pot face.

Cartea o puteți comanda de la Libris, cea mai mare librărie online din România, alături de alte peste 190.000 de titluri de carte, de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme și cadouri.


Niciun comentariu: