luni

Povestea imposibilului care a devenit posibil

,,Un băiat pe lista lui Schindler” - Leon Leyson






O carte foarte interesantă despre istorie, viață, supraviețuire! Pagini pline de adevăr, suferință, durere și recunoștință, cu oameni buni și generoși, dar și oameni cu suflet crud și rece. O lectură de neratat în această viață! Un roman perfect pentru iubitorii de istorie și adevăr.



Titlu: Un băiat pe lista lui Schindler

Autor: Leon Leyson

Anul publicării: 2014
Categoria: biografii, memorii, jurnale
Număr pagini: 240
Editura: Rao

Despre Leon Leyson

După terminarea celui de-al doilea război mondial, Leon și părinții săi au stat trei ani într-o tabără pentru deportați, după care s-au mutat definitiv în Statele Unite ale Americii. În California, Leon a învățat engleza, a lucrat ca muncitor în diverse fabrici și, înainte să fie înrolat în armată, în 1951, a făcut și câteva cursuri de comerț. După serviciul militar, își ia diploma în Educație, activând ca profesor de liceu timp de 39 de ani. Nu a uitat niciodată atrocitățile războiului și nici generozitatea lui Oskar Schindler, deși tocmai în anul 1990 începe să vorbească în public despre copilăria sa în Polonia. La cererile repetate ale publicului, se hotărăște să-și scrie memoriile care, însă, au fost publicate, cu ajutorul soției, abia în august 2013, la opt luni de la moartea sa.

,,Un băiat pe lista lui Schindler” este o poveste cutremurătoare, captivantă, care arată o altă față a războiului, una văzută prin ochii unui copil speriat, lăsat mult prea repede fără copilărie, dar a cărui dorință puternică de supraviețuire a fost a fost observată/simțită de Oskar, care îi oferă, protejându-l, un loc de muncă în fabrică. Ulterior, acesta și găsește uluitoare modalități de a trece peste interdicțiile naziste,  de fiecare dată când băiatul avea probleme.

“Eu nu sunt filozof, dar cred că Oskar Schindler reprezintă definiția eroismului. El este dovada că un singur om poate da piept cu raul și poate produce o schimbare. Eu sunt dovada vie a acestui lucru.”




Cărțile despre și cu naziști au un impact puternic asupra oricărui cititor - simți intens durerea, tristețea, neputința dar și speranța cu fiecare pagină citită. Suferințele celor de-al doilea război mondial sunt de neuitat, un timp al ororilor surprins bine în acest roman plin de emoție, care te trezește la realiate. Povestea evreilor lui Leon Leyson este tragică și emoționantă, el încercând să ne prezinte cât mai bine realitatea cruntă a acelor vremuri dezvăluind, în același timp, propriile trăiri, prin propria dramă familială. E fascinant, totuși, să citești cum, cu un noroc incredibil, perseverență și curaj, Leyson reușește să supraviețuiască sadismului naziștilor.  E un roman puternic care nu te poate lăsa indiferent. O carte inspirată ce te transpune numaidecât în pielea personajelor. Un roman emoționant mai ales din prisma faptului că prezintă evenimente reale dar și datorită talentului narativ al scriitorului. O carte tulburătoare, scrisă cu sinceritate, direct, fără multe artificii stilistice, drept pentru care se și citește aproape pe nerăsuflate. Este o carte uluitoare, cu adevărat potrivită pentru cei pasionați de perioada nazistă, care te ține în priză încă de la început și care te face să treci de la o stare la alta, doar într-o singură pagină. Avansând de la un capitol la altul evenimentele te vor marca profund și o să-ți fie tot mai greu să crezi că așa ceva chiar s-a întâmplat în realitate.


,,Un băiat pe lista lui Schindler” este o carte tulburătoare, o lecție de viață greu de descris în cuvinte, o carte emoționantă pe care v-o recomand și pe care o puteți achiziționa și de pe Libris.ro.


Un comentariu:

Monica spunea...

O carte absolut fascinanta!