miercuri

Iartă-mă că te-am iubit - Ela E.H.





,,Nu timpul vindecă, ci oamenii, pentru că nu timpul rănește, ci omul.”






An apariție: 2020
Autor: Ela E.H.
Categoria: Literatura Română
Categoria: Romane de dragoste, Cărți romantice
Ediție: Necartonată
Editura: CREATOR
Nr. pagini: 258



Iartă-mă că te-am iubit este romanul de debut al scriitoarei Ela E.H., un debut promițător, aș spune eu. Am apreciat în mod deosebit modul cum a reușit aceasta să combine realitatea crudă cu sentimentul de speranță și de încurajare. Romanul îți dă senzația clară că nu ești singur, că există zâmbet și în durere și deznădejde, dar, mai ales, viață, după toate acestea și, ce este cel mai important, prietenie adevărată și ajutor necondiționat. 

Am comandat această carte fiind vrăjită de titlu, apoi, când a ajuns la mine, am devorat-o în câteva ore. E un roman pe care l-am citit cu sufletul căci, uneori, m-am regăsit în ipostaza tinerei Feli, în pierderea ei, în neliniștile ei, în apatia ei. Este un roman de dragoste, un roman al realității crunte, fără retușuri. Așa cum e și viața… Scriitura este ca dintr-o suflare, iar lectura, ca dintr-un prelung oftat. Este genul de carte pe care o caut mereu când vreau să citesc un roman bun, pentru relaxare. Deși este o poveste dureroasă, este una trăită din ce în ce mai des în zilele noastre. O carte foarte frumoasa și emoționantă și e aproape imposibil să nu fii în asentiment cu personajele. Recomand cu drag spre lectură!

Iartă-mă că te-am iubit - ELA E. H. abordează o temă foarte interesantă - iubirea toxică, identificarea pașilor ce te aruncă într-o astfel de relație, dar totodată și desprinderea/vindecarea de o astfel de iubire. Subiectul nu e nicidecum inedit, traumele fiecăruia, relațiile neîmpărtășite, toate astea sunt comune tuturor. Romanul reprezintă, de fapt, o radiografie a suferinței din iubire și a eforturilor de eliberare din lanțurile cu care singur te-ai legat singur, de fapt. Așa cum și Felicia s-a atras singură în vechea capcană în care au căzut nenumărate femei de-a lungul timpului și care și-au închipuit că-l pot schimba, la un moment dat, pe EL, pe bărbatul de care s-au îndrăgostit. De fapt, ele vor fi singurele care se vor schimba, după ce vor rămâne cu sufletul și inima zdrobite. 

Deși realizează încă de la început că Petru Alexandru, managerul unei firme de organizări pentru evenimente, are o fire insensibilă, rece, arogantă, Feli se îndrăgostește nebunește de el chiar de la prima întâlnire. Iubirea sa pentru Petru o determină să-și încalce principiile și să devină de nerecunoscut, dintr-o persoană cu un caracter plăcut și puternic, transformându-se într-o persoană aflată într-o perpetuă umilință. 

Lui Petru Alexandru, însă, personajul arogant, ostil, manipulator desăvârșit, nu i se pot reproșa prea multe... El este mereu sincer cu ceilalți- nu se ascunde, ci se expune exact așa cum este. Susține că urăște minciuna și nu-și dorește angajamente, dar fiind conștient de atu-urile sale fizice, manipulează cu ușurință toate femeile din jurul său.

Personajul meu preferat este Max, fratele de suflet și, totodată, protectorul Feliciei. Cu un caracter opus total lui Petru, Max este blând, grijuliu, protector. Cumva, între nepăsarea lui Alexandru și iubirea lui Max, Felicia reușește să mențină în viața ei un oarecare echilibru. 

Finalul cărții m-a emoționat și m-am bucurat că Feli și-a regăsit, într-un sfârșit, echilibrul sufletesc. Mi-au plăcut, în mod special, descrierile tuturor frământărilor și trăirilor protagonistei și modalitatea autoarei de a-și exprima astfel opiniile despre puterea de a continua să trăiești învățând din fiecare experiență. Mi-au mai plăcut și versurile de la început de capitol, un fel de preambul al acestora, dar și discuțiile realiste dintre Felicia și terapeutul ales într-un mod foarte inteligent.

Cartea o puteți găsi și pe libris.ro, la un preț fără concurență.
Lecturi plăcute!

Niciun comentariu: