sâmbătă

 Trei surori, trei regine - Philippa Gregory 



Philippa Gregory este o romancieră de naționalitate engleză, foarte cunoscută și apreciată pe plan mondial. Ea s-a născut în 9 ianuarie 1954 la Nairobi (Kenya). A urmat studiile Facultății de Jurnalism din Cardiff, apoi a lucrat timp de doi ani la Radio BBC. Philippa Gregory a obținut titlul de Doctor în literatură și este membră a Universității Kingstone începând din anul 1994. Romanul său de debut a fost "Wideacre" (în 1987) și a reprezentat un mare succes. P.Gregory scrie romane istorice, dar și ficțiune contemporană. Unele din romanele ei au câștigat importante premii internaționale și au fost ecranizate de mari case de producție.

,,Trei surori, trei regine” este o poveste tot atât de adâncită în istorie pe cât e de plină de intrigi și de neînțelegeri în familia regală. Philippa Gregory e o maestră în a lua femeile din planul secund al scenei lumii reale și a le plasa în centrul atenției, în roluri celebre. O adevărată cunoscătoare a ficțiunii istorice, Gregory reușește să aducă în povestea ei trei femei, toate parte a lumii regelui Henric al VIII-lea, și le pune în ipostaza de regine pe trei tronuri diferite: al Angliei, al Franței și al Scoției.

De mici, prințesele Tudor din romanul Philippei Gregory știu că sunt excepționale, că se vor căsători cu cei mai puternici bărbați din Europa și că trebuie să-și păstreze puterea cu orice preț. Pentru Margaret, sora lui Henric al VIII-lea, asta înseamnă să-și privească mereu surorile ca un șoim. În ciuda faptului că este logodită cu regele Scoției, Margaret este chinuită de invidie față de grațioasa ei cumnata Katherine de Aragon și pentru frumoasa ei soră mai mică, Mary. Cu toate acestea, Margaret are o admirație ciudată și pentru aceste femei. Gregory, autorul romanelor The Other Boleyn Girl and the Cousins' War (care servesc drept bază pentru miniseria Starz The White Queen), este extrem de pricepută ca să pătrundă în mințile reginelor. Ea o dezvăluie pe Margaret ca fiind o femeie care posedă atât un curaj impresionant, cât și vanitatea unei adolescente răsfățate. În timp ce viața ei poate părea obscură pentru cititorul modern, relația cu surorile ei este, într-un fel, tipică multor tinere de astăzi, care își admiră, invidiază și se măsoară cu prietenele lor.

Este una dintre cărțile mele preferate scrise de Philippa Gregory, căci descrie cu măiestrie viața grea a unei prințese și a unei regine mai puțin cunoscute. M-a impresionat modul de viață și gândirea oamenilor în acel secol și, mai ales, viața acestei femei puternice care merită să fie cunoscută pentru sacrificiile făcute. Philippa Gregory ne prezintă lumea văzută prin ochii reginei Margaret, o lume plină de afecțiuni și rivalități, într-un roman fermecător despre curtea Tudor, oferind o relatare bogată în detalii despre viața și luptele ei pentru a fi regina Scoției. Pe tot parcursul romanului, împletite cu aceste lupte, sunt scrisorile de la cumnata ei Katherine de Aragon și sora mai mică Mary. Cele trei sunt, de cele mai multe ori, alături una de alta într-o epocă în care femeile în poziții puternice aveau de fapt foarte puțină influență.

,,Există o singură legătură în care am încredere, aceea dintre o femeie și surorile ei. Noi trei suntem nedespărțite și nu ne scăpăm niciodată din ochi. În dragoste și rivalitate, ne gândim mereu una la alta.”

Philippa Gregory aduce la viață trei personalități foarte diferite: Margaret care este într-o competiție constantă cu celelalte surori ale sale și are un sentiment de mândrie pentru postul ei, Mary care este extrem de zburdalnică și nu ia nimic în serios și smerita Katherine de Aragon care, în comparație cu romanul dedicat ei, este prezentată aici, chiar mai religioasă.

Pe lângă rivalitatea celor trei, romanul evidențiază, de asemenea, tulburările politice dintre Anglia, Franța și Scoția și echilibrul delicat de putere dintre toate cele trei țări, concentrându-se în special pe luptele lui Margaret pentru a deține puterea în lumina morții soțului ei, James și apoi trădarea celui de-al doilea soț al ei. Este un roman al emoțiilor conflictuale, prezentat atât de real, de la început până la sfârșit. Ca orice roman al renumitei Philippa Gregory, există și aici o intensitate a perceperii realității, fiind clar că s-a gândit destul de mult la obținerea corectă a detaliilor istorice – chiar dacă anumite evenimente și conversații nu s-au petrecut exact așa cum și le-a imaginat autoarea. Este suficient, totuși, pentru a-l determina pe cititor să se intereseze în istoria de fundal și poate chiar să încurajeze cititorii să se documenteze și mai mult legat de aceea perioadă.

În esență, totuși, este o poveste a relațiilor complicate care s-au schimbat în funcție de ceea ce se întâmpla în lumea largă, adusă în atenție de povestea a trei femei foarte diferite și de modul în care nenorocirile lor au ajutat, de fapt, la creșterea averii celorlalte surori. E o lectură fascinantă!

Comandă online cu un preț fără concurență de la Libris.ro ,,Trei surori, trei regine”, scrisă de Philippa Gregory, tiparită la editura Polirom, ce face parte din colecția Top 10+ ! Cartea va fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.


Niciun comentariu: