joi

Cum prelungești viața laptop-ului

Odată cu nevoia tot mai crescută de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul- absolut indispensabil, iar gândul de a-l schimba neliniștește pe oricare dintre noi. Marele avantaj al laptopurilor în fața calculatoarelor de tip desktop este mobilitatea, deși nu toți utilizatorii de laptopuri se află în mișcare- mulți dintre aceștia folosesc laptopurile la birou sau acasă, ținându-le ore în șir în priză. În acest caz cel mai indicat este să se îndepărteze bateria pentru prelungirea duratei de viață. Atenție, însă: nu încerca să îndepărtezi sau să instalezi bateria în timp ce laptopul este pornit, chiar dacă este în modurile standby sau sleep!!! Deasemeni, nu te sfătuiesc să scoți bateria dacă ai probleme de tensiune pe rețea (riști să se ardă laptopul).

Așa că cel mai îndrăgit dispozitiv  ce se găsește în mii de case din România, are nevoie de o îngijire și o atenție deosebită din partea noastră. Ce ar trebui să mai facem pentru a-i prelungi viața laptopului cu mimim de efort financiar?

În primul rând trebuie să curățăm zonele importante ale laptopului. Este recomandat ca zonele de aerisire să fie protejate de praf. Acest lucru presupune curățarea spațiilor respective cu ajutorul unei lavete umede. De cel puțin o dată pe an, însă, este indicat să apelați la un service profesional de curățare al laptopului.

La fel de importantă este și folosirea lui numai pe suprafețe netede și tari, pentru o cât mai bună ventilație. Dacă îl așezăm pe pat sau pe pernă nu facem altceva decât să-i blocăm căile de aerisire. Laptopul se va incinge și în timp se va strica. Este de preferat ca atinci când îl utilizăm să stăm cu el la masă/ pe birou sau putem cumpăra un pad special pentru acesta - nu sunt foarte scumpe (unele au și ventilatoare).

Laptopul nu trebuie lăsat în priză 24/7!!! Ținându-l conectat la electricitate tot timpul, riscăm să scurtăm viața bateriei.  Este recomandat ca măcar de două, trei ori pe săptămână să o descărcăm complet.

Evitați mișcările bruște!!! Nu forța porturile USB, nu trage firul din priză de departe, nu apuca laptopul de ecran pentru a-l muta.

Dacă obișnuiești să-ți ții laptopul deschis mai mult de 24 de ore, trebuie să ai grijă ca la o anumită perioadă să-l oprești și să-l repornești, pentru ca sistemul de operare să-și facă update-ul, lucru de altfel, esențial.

Cel mai bine este să nu-l încarci cu date inutile. Nu păstra fișiere de care nu mai ai nevoie și ai grijă să păstrezi informațiile importante și pe un hard drive extern.

Dacă vrei să pleci în grabă și ai nevoie de laptop, așteaptă să se inchidă sau măcar să intre în modul sleep, înainte de a-l băga în geantă. Altfel, poți să-i distrugi hard disk-ul. În niciun caz nu închide clapa și-l arunca așa în bagaj ( cum știu că faci deseori!!!). Folosește geanta specială a laptopului - pentru că-l protejează de lovituri și temperaturi extreme. Gențile pot fi foarte chic sau profi în funcție de ce-ți dorești tu. 

Dacă vei ține cont de majoritatea sfaturilor, te vei bucura mult timp de performanțele laptopului tău. Pentru orice problemă ivită, însă, apelează la un service de profesioniști- ITpremium!

Niciun comentariu: