sâmbătă


Mămico, ține copilul acasă dacă e bolnav!

Copilul tău s-a îmbolnăvit? Este permis să meargă la școală sau este recomandat să stea acasă?
În mod normal, în cazul în care copilul are simptome de răceală, experții spun că factorii decisivi sunt absența sau prezența febrei. Dacă nu are febră, este cel mai probabil, doar o simplă răceală. Dacă starea generală este bună, copilul poate merge la școală. Dacă există dubii în legătură cu existența febrei indicată este o vizită la domiciliu a medicului de familie.

Iată simtomele care trebuie avute în vedere când decizi să trimiți copilul la școală/grădiniță sau să stea acasă.
Febra este un semn comun al infecțiilor virale, precum gripa. Dar poate fi și rezultatul unor afecțiuni mai grave. Dacăp temperatura copilului este mai mare de 38 de grade Celsius, copilul trebuie să stea acasă ți să consume cât mai multe lichide. ori de câte ori există manifestări îngrijorătoare privitoare la sănătatea copilului, anunțați medicul pediatru (medicul de familie)
Tuse ușoară/Curgerea nasului -dacă nu este prezentă febra și copilul se simte bine, este indicat să meargă la școală.
Tuse puternică/Simtome de răceală -copiii care tușesc puternic trebuie să stea acasă și eventual văzuți de un medic. Poate fi vorba de o răceală puternică sau bronsiolita, gripă sau pneumonie. Când tusea se ameliorează și se îmbunătățește și starea generală, copilul poate să meargă la școală. Tusea poate să dispară mai greu, poate trece și o săptămână, până să se întâmple acest lucru.
Diaree/Vomă - Clar, copilul trebuie să stea acasă până starea generală se ameliorează și cel puțin 24 de ore după ultimul episod. 
Durerea în gât- ușoară sau moderată-nu reprezintă, de obicei, un semnal de alarmă, dar o durere de gât puternică poate semnifica o faringită streptococică, chair dacă nu se asociază cu apariția febrei. Alte manifestări ale faringitei la copii sunt durerile de cap (cefaleea) și durerile de stomac. Copilul trebuie să stea acasă și consultat de medic și se poate reîntoarce la școală numai la 24 de ore după inițierea tratamentului antibiotic.
Durerea de urechi- trebuie consultat medicul de urgență, fără aplicarea ,,leacurilor băbești”.
Înroșirea ochilor (conjunctivita)- copilul trebuie să stea acasă până când medicul permite întoarcerea în colectivitate (conjunctivita e contagioasă, dacă e virală).

Lipsa de educație naște monștri. Asta e realitatea: nu ne protejăm semenii de boli. Din păcate, prin lipsa noastră de educație, cel mai mult au de suferit copiii- pentru că sistemul lor imunitar este extrem de jucăuș.
E simplu: Ești răcit sau ai copilul răcit? Stai acasă. Izolat.
Nu fi ignorant! Spitalele de copii sunt pline, nu sunt destule paturi pentru cei mici. Nu deveni un monstru prin ignoranță. Copiii se mai îmbolnăvesc, e adevărat! Dar prin educație, ai șansa să nu pui paie pe foc. Fii un cetățean responsabil, fie că ai sau nu copii. Când te îmbolnăvești ai dreptul să-ți iei liber. Când ți se îmbolnăvește copilul, fii alături de el și îngrijește-l cum se cuvine. Nu-l trimite la grădiniță sau la școală. Dacă trebuie să fii la muncă, găsește pe cineva să stea cu el acasă. Cadrele didactice nu sunt bone.
Tu îți trimiți copilul bolnav la școală/grădiniță?!

Niciun comentariu: