sâmbătă

Fotografia de nuntă în București, un vis devenit realitate 


Se spune că meseria este brățară de aur! Îți place ce faci, vei reuși de fiecare dată să te remarci și să primești laude direct proporționale cu efortul depus. Așa e peste tot! Și nu cred că există în lume meserie mai frumoasă ca a fotografului- job-ul lui e să imortalizeze emoțiile evenimentelor fericite din viața noastră, la un moment dat.

Nu mi-am închipuit niciodată că fotografii pot avea așa de multe frustrări. De ce-am făcut această remarcă?! Să vă povestesc... Prietena mea căuta de ceva timp un fotograf nuntă, nu avea pretenții exagerate, evenimentul este abia anul viitor; voia, așadar, să testeze într-un fel ,,piața”. A întrebat la prieteni, cunoștințe, neamuri, nici nenea Google n-a fost uitat. A văzut sute de portofolii cu mii de imagini foto video nuntă, dar nu era ce voia ea cu adevărat. Dezamăgirea cea mai mare a fost când câțiva fotografi (și n-au fost puțini) au luat-o peste picior când a cerut un plus de informații față de portofoliul prezentat. Și vă asigur că n-a cerut explicații exagerate niciodată, nici n-a vrut să știe dacă se poate ca fotografiile să-i fie făcute într-un picior și cu arătătorul în nas. Dar, apopos, dacă vă doriți neapărat așa ceva, vă pot da nu una, ci mai multe adrese. Întreba și ea ce oferte au la pachetele foto video nuntă. Nimic nelalocul lui, după părerea mea. Sau de numărul minim de cadre, câte printuri are albumul digital, dacă stick-ul USB este personalizat, chestii de genul acesta, înțelegeți voi...
Și domnii fotografi au sărit ca arși, imediat: ,,Suntem cumva la supermarket?”; ,,Eu sunt profesionist, nu fotograf nuntă și-atât, nu am promoții!”; ,,Am aparatură performantă, n-am primit-o cadou de Crăciun și nici back-up-ul nu mi l-a adus Iepurașul! Eu nu sunt din aceia care vin în trening la nuntă.”; ,,Pe site scrie ,,fotograf nuntă București”, eu nu filmez la cort, în fundul curții”; ,,De ce căutați oferte de nuntă? Nunta dv. este la ,,ofertă”?”, etc. 
Domnilor fotografi, ne stabilim bugetul pentru foto video nuntă nu în funcție de piață, ci în funcție de câți bani avem disponibili pentru așa ceva. Dacă am 300-400 de euro pentru fotograf, o să caut pe cineva care se înscrie în acest tarif, dar pot întreba și fotografi ,,mai scumpi”, că este doar o întrebare, nu o jignire. 
Atunci când plătesc un serviciu, sincer, nu prea mă interesează cât cheltuie prestatorul pe materialele lui. E vorba, până la urmă, de un produs finit care arată, în mare parte, la fel (mă refer la calitatea hârtiei, a dvd-ului, etc, nu la calitatea fotografiei). Adică, pe înțelesul tuturor, nu mă interesează pe mine, ca beneficiar, dacă fotograful are aparat de 2000 de euro și obiective de încă 5000, dacă Photoshop-ul are licență sau nu (unul i s-a plâns că poartă ochelari de la câte coșuri a trebuit să șteargă de pe fața mireselor și a domnișoarelor de onoare). O poză bună iese din cameră, nu din photoshop. Eu zic că valoarea unei fotografii este dată în proporție de 75% de fotograf, doar restul de aparatură. Nu mă deranjează dacă e meseriaș și folosește un aparat de 500 de euro, cu tot cu obiective, nu e treaba mea (și nu e treaba mea nici câți bani dă pe haine ca să vină la mine la nuntă,  și nici dacă el se crede sau chiar este, cel mai bun fotograf nuntă București). 
Oricum, prietena mea era tare dezamăgită. Am liniștit-o spunându-i că până la nuntă mai are destul timp și că va găsi sigur un fotograf nuntă care s-o facă să exclame WOW! Vrea la nuntă să fie ca o prințesă, nu pentru că este frumoasă (așa o minte mă-sa), ci pentru că în ziua cu pricina vrea să sclipească, la propriu! Și fotografiile să-i ,,memoreze” zâmbetul, bucuria, strălucirea! Vrea fotografii perfecte și-un fotograf profesionist.  

Apoi mi-am amintit de fina mea, care se lăuda peste tot cu pozele de la nuntă. Un fotograf nuntă București care i-a făcut nu doar poze frumoase, ci, așa cum spune ea, i-a dăruit amintiri memorabile, frânturi intangibile de bucurie. Era exact ce căuta și prietena mea.  Sper să fie și ea mulțumită de rezultat, la final.

Niciun comentariu: