Nu-ți încalți mașina, nu ai voie să circuli pe drumurile publice!
Iarna, din cauza temperaturii foarte scăzute, ne confruntăm cu cele mai mari probleme la mașină (pornește greu, are aderență scăzută când ninge sau este polei, un consum mai mare, etc.). De ce să nu evităm o parte din aceste neplăceri? Sunt câteva elemente esențiale ce trebuie verificate sau înlocuite înainte de sosirea iernii.
În primul rând echipează-ți corect mașina pentru iarnă!
Legea românească specifică obligativitatea șoferilor de a-și echipa mașina cu anvelope de iarnă dacă carosabilul este acoperit cu zăpadă. Amenzile sunt usturătoare iar riscul de accidente crește și el, proporțional. Pneurile de iarnă sunt esențiale în sezonul rece pentru că sunt produse special pentru a face față condițiilor de drum de pe parcursul iernii. Anvelopele de vară- datorită temperaturilor scăzute din perioada de iarnă sunt pur și simplu de neutilizat, pentru că devin extrem de rigide, nemaiputând oferi conducătorilor auto niciun fel de siguranță sau performanțe. Mai pe înțelesul tuturor: anvelopele de iarnă sunt făcute să nu se facă mașina sanie când e frig!
Și să nu folosiți în niciun caz anvelope reșapate! Iarna, solicitările cresc, odată cu riscurile. Dacă este necesar să vă echipați cu lanțuri, e bine să știți că folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri ale anvelopelor și ale alementelor suspensiei și direcției.
Și bateria este mult mai solicitată iarna, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara, acest lucru fiind legat și de tipul de ulei pe care îl aveți în motor, cu siguranță.
Sfat: Nu țineți farurile aprinse sau alt consumator activat, cu motorul oprit decât dacă aveți neapărată nevoie. Dacă sunteți la munte, unde temeperaturile sunt foarte scăzute noaptea, este bine să aveți în dotare și cabluri electrice pentru orice ajutor, în cazul în care veți avea nevoie. Dacă mașina nu mai pornește, încercați claxonul sau aprindeți luminile din interior iar dacă acestea nu funcționează, este clar: bateria nu mai are curent.
Pentru a întreține mașina în parametrii optimi este necesară și verificarea antigelului, nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune. Dacă ați completat cu apă (situație de urgență, desigur) este cazul să verificați și densitatea antigelului din motor.
Nu faceți asta decât cu motorul rece! Nu turnați niciodată antigel sau apă rece în circuitul de răcire al motorului firbinte! Aceasta ,,ispravă” poate distruge motorul instantaneu.
Iarna, ștergătoarele de parbriz sunt victime sigure ale gheții. Când acționați maneta de pornire a ștergătoareloe, motorul electric este activat și stă sub tensiune, până când ștergătoarele realizează mișcarea lor obișnuită. De aceea, este bine întotdeauna ca, înainte de a te urca în vehicul, să verifici dacă ștergătoarele sunt înghețate sau se pot mișca liber pe parbriz. Dacă sunt înghețate se îndepărtează cu grijă gheața de pe lamele de cauciuc. Puteți folosi racleta de plastic, dar trebuie să aveți mare grijă că puteți tăia, din greșeală, lamelele, dacă acestea sunt înghețate pe parbriz.
Și un ultim sfat: iarna este bine să evitați folosirea frânei de mână pentru că există riscul să se blocheze cablul și frâna să rămână blocată.
Eu, una, am văzut importanța cauciucurilor bune, așa că îmi cumpăr noi și de fiecare dată, le schimb la timp. Mă costă ceva, recunosc, asta e!; dar decât să mă descarcereze cine știe ce echipaj, mai bine fac ceva economie din altă parte. Cauciucurile de iarnă sunt cea mai bună și poate, cea mai sigură investiție pe care poți s-o faci ca să previi un accident.
Întrebare de 100 de puncte! Ia spuneți-mi voi, între un sistem audio bluștuț și un set nou de pneuri, românul nostru ,,jmecher” ce-o să aleagă? Vă spun tot eu. O să aleagă manelele, cu siguranță!
Iar eu, care mi-am încălțat mașina corespunzător, am fost bușită din spate, pe frână, de două ori până acum de niște stimabili manelari fără pneuri corespunzătoare! Și este abia începutul anotimpului rece!
Numai săptămâna trecută am avut două evenimente care au făcut ca toți banii investiți în mașină să aibă un rost: așa că, vă mărturisesc, am salvat un câine bezmetic și o mămică (inconștientă) cu copilul de mână- ambele situații pe carosabil umed, cu 50-60 km/h...nici eu nu înțeleg cum am putut opri într-o distanță așa scurtă, dar am oprit.
Așa că vă rog să-mi permiteți să vă dau un ultim sfat: nu vă mai zgârciți: alegeți cu cap și adaptați mereu stilul de condus condițiilor de drum!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu