vineri

CIVIC FEST - eveniment ce reunește cei mai importanți patru actori sociali: Guvernul, cetățenii, mass-media și societatea civică



Românii-repetenți la spirit civic?!

Simțul civic reprezintă sarea și piperul care lipsesc societății românești, pierdut, pare-se undeva prin ceața regimului comunist. Și astăzi românii sunt la fel de dezinteresați de binele comun și de implicarea benevolă în dezvoltarea societății, deși ovaționează adesea stilul de viață civilizat al occidentalilor. Deși legislația din România condamnă aceleași practici ca și cea europeană, românii întorși din străinătate revin la discriminare și abuz. Marea problemă a societății noastre este reprezentată de lipsa de respect față de ceilalți cetățeni- nerespectarea și disprețul față de reguli fiind unul din cele mai întâlnite aspecte. Românul apreciază civilizația din occident dar nu e dispus să respecte regulile elementare și acasă, în România (liniștea publică, reguli de circulație, păstrarea curățeniei, etc). Putem spune că nici statul nu reușește să dezvolte programe de încurajare a spiritului civic, deși Europa ne oferă destule exemple de succes. În România, din păcate, ordinea publică este de cele mai multe ori încălcată, uneori din neștiință dar de cele mai multe ori din cauza individualismului și a nepăsării.

Simțul civic autentic se formează încă din primii ani de școală

Elevii români beneficiază de educație civică în clasele a III-a și a IV-a, când sunt familiarizați cu noțiuni ca democrația și conduita într-un stat de drept dar și în clasele a VII-a și a VIII, prin studierea materiei de Cultură civică. Se mai poate studia opțional și la liceul, dar realitatea înconjurătoare ne demonstrează că nu este suficient. Cetățenii de mâine sunt formați de școală. Totuși, educația civică se face cu întrerupere și sunt foarte puține școli care oferă opționale dedicate, în timp ce manualele pun accent pe latura teoretică în detrimentul dezvoltării spiritului de inițiativă și implicarea activă în problemele comunității, prin programe de voluntariat, de altfel, foarte apreciate în țările europene pe care le lăudăm atât de mult. Educația civică ar trebui să nu fie doar o materie de studiu ci o disciplină practică permanentă. Copiii trebuie învățați din școala primară cum să-și apere drepturile, cum să se implice constructiv, nu doar să știe cum se numesc instituțiile statului.
Astfel, păstrarea curățeniei și ocrotirea mediului înconjurător pot fi învățate de la vârste foarte fragede. Copiilor nu trebuie doar să li se spună ci trebuie mai ales să li se arate acest lucru. E adevărat că în câteva școli există deja de câțiva ani programe de ecologizare dar pentru un mediu înconjurător mai curat trebuie implementate în toate școalile. Cetățenia activă trebuie să înceapă de la vârste fragde iar acest lucru, din punct de vedere ecologic, înseamnă un mediu înconjurător mai curat pentru ei, dar și pentru cei ce vor veni din urma lor.

CIVIC FEST- un festival al cunoașterii, locul și mediul perfect în care-ți poți dezvolta aptitudinile de implicare civică

Luna iunie nu vine numai cu vacanța ci și cu super- caravana ONG-urilor la ONGFest. Anul acesta, Festivalul Național al Organizațiilor Nonguvernamentale ne invită la un CIVIC BREAK în care să descoperim cum cetățenii activi lucrează pentru a schimba fața României. ONGFest 2017 este finațat prin Programul de cooperare Elvețiano-Român, având Kaufland România ca sponsor principal. Aflat la cea de-a opta ediție, scopul Festivalului este de a spori numărul de cetățeni implicați activ în comunitate, de a promova spiritul asociativ și de a crește implicarea ONG-urilor în societate. Cu valiza plină de inițiative și entuziasmul descoperirii locurilor noi, peste 200 de ONG-uri pun la bătaie cele mai interesante activitați la ONGFest.
Se anunță o ediție de proporții, o călătorie printre cauzele ONG-urilor cu mai bine de 150 de activități non-formale și cu peste 50 de dezbateri în cadrul celor trei evenimente.
Suntem așteptați, așadar, să ne bucurăm de soare și de peisajul societății civice românești în acest week-end în Parcul Herăstrău la ONGFest Civic Break București, în week-end-ul viitor la ONGFest Civic Break Iași în Grădina Palas și pe 1 iulie la ONGFest Civic Break Cluj pe strada Potaissa. 
Fiecare din noi are puterea să devină un factor de transformare pozitivă a țării iar implicarea în viața civică este mai mult decât o datorie, este un drept la libertate pe care avem nevoie să-l conștientizăm zi de zi iar pentru aceasta trebuie să fim activi, informați și, mai ales, determinați să construim țara pe valori și modele pozitive.

Precizare:
,,Din cauza furtunii care a întrerupt evenimentul și a provocat o serie de pagube, ne aflăm în situația de a anula programul ONG Fest pentru ziua de duminică, 18 iunie din parcul Herăstrău. Regretăm această situație care nu a putut fi evitată. Expozanții sunt rugați să contacteze Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, organizatorul ONGFest pentru a primi detalii suplimentare.”
Organizator: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Sponsor principal: Kaufland România
Cu susținerea Programului de Cooperare Elvețiano-Român

Niciun comentariu: