joi


Jojo Moyes - După ce te-am pierdut
Cartea a doua din trilogia ,,Înainte să te cunosc”



Jojo Moyes este autoarea best-seller-urilor ,,Ultima scrisoare de dragoste”, ,,Fata pe care ai lăsat-o în urmă” și ,,Înainte să te cunosc”- roman vândut în peste opt milioane de exemplare. Vă recomand să citiți neapărat cele trei best-seller-uri dacă vă plac poveștile romantice cu teme variate care se reflectă perfect în viața de zi cu zi. 


Opere:



      - Sheltering Rain 2002
      - Foreign Fruit 2003
      - The Peacock Emporium 2004
      - The Ship of Brides 2005
      - Silver Bay 2007
      - Night Music 2008
      - The Hourse Dancer 2009
      - The Last Letter From Your Lover 2010
      - Me Before You 2012
      - Honeymoon In Paris 2012
      - The Girl You Left Behing 2012
      - The One Plus One 2014
      - After You 2015
      - Paris For One 2016
      - Still Me 2018


În ,,După ce te-am pierdut” Jojo Moyes abordează cu delicatețe diverse problematici profunde: pierderea unei persoane dragi, alegerea unei noi vieți, lupta contra prejudecăților, pentru dorințe, schimbări sau căutarea unei noi iubiri.
Cele două personaje noi care apar în acest volum dau un suflu nou vieții banale a Louisei- adolescenta Lily, fiica de care Will n-a știut niciodată și Sam, frumosul paramedic, care o ajută să se redescopere dar și să se descurce cu noile probleme adolescentine. Tânăra Lily are o familie pe care o detestă și bineînțeles că nu se regăsește până ce nu o cunoaște cu adevărat pe Louisa. Deși fata îi crează de la început probleme (se droghează, îi fură bijuteriile, îi aduce străini în locuință, etc), Louisa nu are energia necesară de a renunță la ea, considerând-o o responsabilitate față de Will, bărbatul pe care l-a iubit, de fapt, mai mult cu sufletul. Chiar dacă începutul este plin de suișuri și coborâșuri, cele două ajung să locuiască împreună iar Louisa devine ca o mamă pentru tânara Lily.
,,După ce te-am pierdut” este o carte plină de sentimente. Mie mi-a plăcut un pic mai mult primul volum, poate pentru că acesta seamănă izbitor cu o telenovelă, având evenimente extrem de previzibile dar, totuși, ușor antrenante. Pagină cu pagină, poveste capătă contur și odată cu ea, și personalitatea Louisei. Evoluția ei este vizibilă- din personajul plictisitor, plat al primului volum se transformă lent, așa cum îi ceruse Will, de fapt, într-unul mult mai bine conturat. Lou are parte de o întreagă evoluție de la evenimentul care a marcat-o la finalul primei părți și până la tragedia celei de-a doua. Dobândește diferite calități, cunoaște oamnei printr-o consiliere psihologică, redobândește valori umane, într-un cuvânt- se maturizează. Apoi se trezește în față cu o mare responsabilitate și se descurcă cum crede și cum poate ea mai bine. În final, faptul că se decide să se deschidă în fața cuiva, îi arată că e capabilă de o nouă iubire, cu mult diferită de prima. Dacă dragostea pentru Will a fost platonică, pură, inocentă, acum Sam scoate la iveală o latură nouă a Louisei: dragostea fizică care o va transforma, în cele din urmă, într-o femeie completă.
Jojo Moyes abordează cu destul curaj fața hidoasă a poveștilor de dragoste, creând personaje ancorate puternic în realitate și fără scene lovey dovey. Vă las să descoperiți singuri povestea și să-mi spuneți dacă nu sunteți de acord cu opiniile mele.
Cartea o puteți găsi la libris.ro , cu o reducere de 7%!


Fragment din roman:

"Am intrat în dormitorul lui și am închis ușa în urma mea. Deasupra, pe acoperisul vagonului, picaturile de ploaie cadeau zgomotos, acoperind geamul cu un nesfarsit suvoi de apa. M-am gandit sa trag perdelele, dar mi-am amintit ca n-avea cine sa ma vada, in afara de gaini, care se adapostisera in cotetul lor, scuturandu-si, ursuze, picaturile de apa de pe pene. Mi-am dat jos tricoul si blugii, ude leoarca, si m-am sters cu prosopul pe care Sam mi-l daduse odata cu hainele. Ca sa ma amuz, m-am strambat prin geam la gaini, gest pe care, am observat mai tarziu, l-ar fi facut si Lily. Pasarile n-au parut insa impresionate. Mi-am pus prosopul pe fata si l-am mirosit, cu un aer de vinovatie, precum cineva care inhaleaza un drog interzis. Era proaspat spalat, dar pastra totusi un miros inconfundabil, de barbat. Nu mai simtisem un asemenea parfum de cand eram cu Will. Mirosul ma tulbura pentru o clipa, asa ca am pus imediat prosopul jos. 
Patul dublu ocupa cea mai mare parte a dormitorului. Un dulap ingust, aflat langa el, servea drept sifonier si doua perechi de ghete de munca erau asezate, ordonat, intr-un colt. Pe noptiera, am vazut o carte si langa ea, o fotografie care il infatisa pe Sam alaturi de o femeie surazatoare, cu parul blond, strans intr-un smoc ciufulit. Femeia isi tinea bratul in jurul umerilor lui si zambea larg catre aparatul de fotografiat. Nu era o frumusete nemaipomenita, dar avea un zambet irezistibil. Parea genul de femeie care radea mult. Un fel de versiune feminina a lui Jake. Brusc, am simtit ca ma cuprinde o mila coplesitoare pentru baiat si am fost nevoita sa-mi dezlipesc privirea de la fotografie, ca sa nu ma intristez si mai rau. Uneori, simteam ca inotam cu totii printr-un ocean de suferinta, reticenti in a recunoaste fata de ceilalti cat de departe ne-au purtat valurile sau că ne-am înecat. "





.

Niciun comentariu: