joi

Păcatul, Luigi Pirandello




Luigi Pirandello (28 iunie 1867 - 10 decembrie 1936) a fost un dramaturg, romancier, poet și eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1934. S-a născut în Sicilia, într-o familie înstărită. După absolvirea cursului liceal își începe studiile universitare la Facultatea de Litere a Universității din Palermo, de unde se transfera la Universitatea din Roma (1888) pentru ca din 1889 să-și continue studiile în Germania, la Bonn, susținându-și în limba germană teza de licență cu un subiect de dialectologie italiană. 

În 1889 publică la Palermo, prima culegere de versuri, Mal giocondo (Veselul întristat). În Germania traduce în italiana Elegiile romane ale lui Goethe. În 1892 se întoarce în Italia și apoi se stabilește la Roma, moment în care scrie primul roman, LÂ’esclusa (Exclusa). La apariție s-a bucurat de aprecieri deosebite, atât din partea criticii, cât și a cititorilor. Romanul ,,Răposatul Mattia Pascal” (1904) îi aduce un oarecare succes și va fi tradus și în germană. 

Pirandello publică eseuri (Artă și știință, Umorismul), iar piesele scrise încep să-i aducă recunoaștere. Anii ‘20 sunt anii veritabilei lui afirmări internaționale. În 1923, fondează Teatro d’Arte di Roma, și este invitat mai apoi în America. Teatrul Fulton din New York se va numi, vreme de trei luni, Pirandello’s Theatre. Trupa va face turnee în Anglia, Franța și Germania, apoi, în 1927, va ajunge în Argentina și Brazilia. După cărțile lui s-au făcut filme, cel mai cunoscut fiind "Așa cum mă vrei tu", cu celebra actriță Greta Garbo.

Pirandello moare în 1936, la vârsta de 69 de ani, în Italia, la Roma. Familia se supune întocmai dispozițiilor sale testamentare: „Când voi muri, să nu mă îmbrăcați, înfășurați-mă într-un cearceaf. Fără flori, fără lumânare la căpătâi. Un dric sărăcăcios. Gol. Și nimeni să nu mă-nsoțească, nici rude, nici prieteni. Dricul, calul, birjarul, asta-i tot. Ardeți-mă!”.

Romanul ,,Păcatul” descrie paradoxul creat de legile ce guvernează viața socială, nepăsătoare în privina adevărului și atente doar la compoziția formală a conflictelor.

În Sicilia tradiționalistă de acum un secol, o femeie măritată poartă o corespondență inocentă cu cel mai popular intelectual și politician al orașului. Soțul o surprinde și, acuzând-o de adulter, o alungă din casă; propriul tată o reneagă și, temându-se de oprobiul public, se încuie într-o încăpere pe care refuză s-o părăsească altfel decât cu picioarele înainte. 

Pirandello construiește cu ușurință în Păcatul o dramă amoroasă cu implicații sociale. „Lumea bună“ care refuză să vadă nevinovăția Martei, de fapt, adevărul, care pare să nu intereseze pe nimeni, de fapt. Deși nevinovată, Marta nu găsește puterea de a se apăra și universul ei începe să se năruiască, fiind izolată rând pe rând de soț, familie, prieteni. Inevitabil, stigmatul de soție adulterină reușește să o urmărească pe Marta peste tot și o izolează total de lume. Astfel, Pirandello arată că atât de rigidele cutume sociale sunt mai presus de sentimentele umane, de prietenie, compasiune, înțelegere, neexistând prezumția de nevinovăție. 

Recunoscându-se învinsă de acest sistem, Marta își dedică noua viață alinării suferințelor mamei și surorii sale. 

Dacă veți citi cartea, veți afla că cei doi bărbați care i-au provocat toate aceste suferințe, nu îi vor lăsa femeii nici o clipă de liniște. Nu sunteți curioși să aflați cum va supraviețui Marta sub stigmatele unei societăți pentru care principiile morale înguste aplicate la situații aparente sunt mai presus de realitate!?

Cartea o puteți comanda pe Libris.rocel mai mare retailer online de carte din România.

Niciun comentariu: