luni

 Harry Potter si prizonierul din Azkaban - J.K.Rowling

Naționalitate: britanică
Titlu original: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Gen carte: fantasy, aventură
Serie: a treia carte din cele șapte ale seriei ,,Harry Potter”

Harry Potter și prizonierul din Azkaban” este un volum plin de aventură și magie, pe care nu poți să îl lași din mână odată ce ai început să îl citești. Harry se întoarce pentru al III-lea an la Hogwarts iar aici apare o nouă alarmă și anume evadarea lui Sirius Black din închisoarea Azkaban. Toată lumea crede că Sirius vrea să-l omoare pe Harry dar acțiunea adevărată va fi concentrată în ultimele o sută de pagini.

    Este vorba despre un roman fantasy și de aventuri care îl are în centrul atenției pe Harry Potter (care are acum 13 ani), iar tot ce se întâmplă în roman este de fapt continuarea evenimentelor ce au loc la școala de magie Hogwarts și acasă la unchiul lui Harry. Suspansul stă la baza acestei cărți și te face să aștepți finalul cu sufletul la gură. Totodată, are și părți emoționante - aflăm că Sirius, nașul lui Harry, își dorește din tot sufletul să îl ia acasă pentru întregirea familiei, odată ce îi va fi demonstrată nevinovăția. Din păcate, vom afla și cum Peter Pettiegrew, adevăratul vinovat, scăpă iar Sirius trebuie să fugă și să se ascundă, Harry fiind, astfel, obligat să se reîntoarcă la îngrozitoarea familie Dursley.

    Conflictul acestui volum este puternic: un personaj periculos evadează într-un mod misterios din crunta închisoare din Azkaban, băgând frica în lumea vrăjitorilor. Harry este vizat în mod special (nu vă spun cum anume, ci doar vă atenționez că la finalul cărții veți avea parte de o surpriză de proporții). Acțiunea are un tipar anume iar Harry ajunge să fie singurul erou, aclamat de toată lumea.

    Volumul al treilea al seriei ,,Harry Potter” este mai întunecat, prezintă noi vrăji, animale magice, personaje și aventuri, călătorii în timp și descoperiri importante, totul pudrat pe alocuri, cu mult umor de calitate. Este volumul în care Harry descoperă cine este de fapt, cine a fost tatăl său, fiind foarte aproape să descopere adevăratul sens al luptei neîncetate cu ,,Cap de Mort”. Este un volum reușit, care te ține cu sufletul la gură de la început și până la sfârșit.

    Deși lectura e ceva mai lentă decât ,,Piatra filosofală” și ,,Camera secretelor”, ,,Prizonierul din Azkaban” plusează prin introducerea unor personaje memorabile, de o importanță crucială pentru viitorul seriei, dar și prin dezvoltarea relației dintre cei trei protagoniști aflați în pragul adolescenței. Tema cărții este fantastică, iar personajele sunt numeroase: apar din nou unchiul, mătușa și vărul lui Harry, Dumbledore, ceilalți profesori, dar și personaje noi, cum ar fi profesorul Lupin și prizonierul din Azkaban ( Sirius Black). 

    Cartea se parcurge ușor, iar misterul se împletește frumos cu amuzamentul și evenimentele neprevăzute. Lectura acestui volum e o experiență minunată și te ajută să ,,vezi” facil povestea destul de încâlcită din acest volum și totodată să descoperi micile indicii presărate de Rowling de-a lungul romanului, care prevestesc ce se va întâmpla în viitor.

    Finalul e fericit, bineînțeles. Se pare că tot ce se întâmplă în cărți are legătură cu ,,Știm-Noi-Cine” iar Harry află din ce în ce mai multe lucruri pe parcurs. Personajul meu preferat din acest volum este Șmecherilă, motanul Hermionei. 

    Consider că nu doar această carte, ci toate volumele scrise de J.K.Rowling (și nu doar această serie) ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toate vârstele. Vă recomand să citiți întreaga serie (o puteți găsi pe libris.ro ) și să reveniți cu o părere.



Niciun comentariu: