sâmbătă

5 sfaturi pentru o digestie optimă și un stil de viață sănătos



       Suntem ceea ce mâncăm și acest fapt este cât se poate de evident mai ales în zilele noastre. Iată de ce unele persoane strălucesc și au o energie debordantă în timp ce altele se îngrămădesc la ușa cabinetelor medicale în fiecare lună. Corpul uman este un sistem complex foarte bine pus la punct și, ca orice sistem, acesta funcționează pe  baza unor legi fizice. Atunci când aceste legi sunt încălcate, apar problemele. Suntem atât de ocupați și mai ales, preocupați de diverse diete, încât uităm de importanța bunei funcționări a aparatului digetiv. De el depinde greutatea corporală și are rolul principal în reglarea metabolismului și în absorbția nutrienților din alimente. Sistemul digestiv și întreținerea sa la parametri optimi depind în mare măsură de alimente dar și de modul în care ele sunt preparate. Alimentația este ca o sabie cu două tăișuri și putem obține beneficii maxime pentru organism sau, dimpotrivp, putem dezvolta afecțiuni diverse. Este îngrijorător că peste 75% din semenii noștri ajung să sufere aproape zilnic de disconfort digestiv din cauza alimentației dezechilibrate. Disconfortul digestiv se manifestă prin senzație de prea plin, balonare abdominală, arsuri la stomac, durei epigastrice, greață, eructații, reflux gastro-esofagian, respirație urât mirositoare, lipsă de energie, etc. E timpul să dăm mai multă importanță alimentației și implicit digestiei sănătoase. Pentru a avea mereu o digestie bună și a ne păstra sănătatea aparatului digestiv, trebui să ne formăm câteva obiceiuri alimentare și să respectăm câteva reguli de bun simț. 

        Iată cele mai utile cinci sfaturi care te vor ajuta să ai o digestie corectă:
  1. Consumă zilnic fibre, în cantități generoase! Acestea înseamnă sănătate curată pentru întregul organism, nu doar pentru sistemul digestiv. Fibrele stimulează digestia și previn instalarea unor afecțiuni precum diabetul, bolile cardiace coronariene, hemoroizii, cancerul colorectal, etc.
  2. Alege un mod sănătos de preparare al hranei! A opta pentru anumite alimente nu înseamnă neapărat a mânca sănătos (se spune despre cartof că n-ar fi un aliment benefic pentru sănătate. Desigur, dacă ne referim doar la cartofii prăjiți, însă cartofii copți sau fierți în coajă, sunt cât se poate de sănătoși). Este esnțial, deci, să respecți căteva reguli generale de preparare a hranei: folosește o cantitate minimă de grăsimi la gătirea alimentelor și nu uitra să degresezi alimentele sotate sau prăjite așezându-le pe un șervețel de hârtie. Alege mai degrabă să gătești alimentele la abur, pe grătar sau la cuptor.
  3. Fă sport zilnic! Un stil de viață sănătos, cu practicarea frecventă a exercițiului fizic poate face minuni pentru funcționarea corectă a digestiei. Activitatea fizică îmbunătățește motilitatea intestinală, punând în mișcare un colon leneș. Masajul abdominal, fitness-ul sau exercițiile la sală, înotul, alergarea se numără printre activitățile care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Atenție! Nu faceți mișcare imediat după masă, ci la cel puțin o oră după aceea. Nu uitați nici de cei minim doi litri de apă! Apa este esențială în organism pentru că în absența ei celulele nu-și pot realiza funcțiile. Când suntem bine hidratați ne ajutăm imunitatea să ne protejeze, scăpăm mai repede de răceli, avem o stare mentală mai bună și o circulație optimă.
  4. Evită alimentele la care știi că ești alergic! (care te balonează) Se știe că pentru o alimentație variată și echilibrată e necesar să consumăm din toate câte puțin. Cu toate acestea sunt unele alimente care nu ar trebui să fie consumate nici în cantități mici, dacă știți că vă balonează: conopida, broccoli, fasolea, băuturile carbogazoase; în unele cazuri și cartofii, făinoasele sau produsele pe bază de ovăz pot favoriza formarea de gaze. Este indicat să evitați și alimentele condimentate, afumate, marinate sau fezandate, băuturile spirtoase, vinurile în cantități exagerate sau amestecul mai multor tipuri de alcool, chiar și guma de mestecat.
  5. Apelați la suplimente alimentare care accelerează digestia! Dacă sunteți orientați către medicamente pentru a scăpa de veșnicul disconfort, vă propun o modalitate naturală de a vă proteja organismul: Trifyla, un produs natural creat după principiile medicinei tradiționale indiene AYURVEDA care stimulează ușor digestia, atunci când este greoaie, când organismul nu poate produce el însuși suficiente enzime. Suplimentul alimentar Trifyla este obținut din amestecul a trei fructe cunoscute din vechime pentru conținutul foarte bogat de fitonutrienți care susțin sănătatea și funcționarea normală asistemului digestiv. Asigură o digestie optimă prin normalizarea accidității gastrice, a secreției și funcționării enzimelor digestive, protecția mucoasei gastice și intestinale. 
       Aproape toate aceste măsuri sunt recomandate și celor care vor să slăbească. Dacă avem grijă de sănătatea sistemului digestiv și respectăm aceste reguli simple, în mod normal n-ar trebui să ne îngrășăm. Deși regulile de mai sus ți se par banale și le-ai mai auzit de foarte multe ori este extrem de important să le transformi în obiceiuri pentru a-ți păstra sănătatea aparatului digestiv pe termen lung și pentru a avea cu adevărat o digestie bună mereu.

Niciun comentariu: