vineri


Maestra, L.S.Hilton - o carte incitantă citită la gura sobei





Rareori se întâmplă să citesc primele pagini dintr-o carte și să nu-mi dau seama dacă îmi place sau nu volumul. Cu ,,Maestra” nu pot spune că s-a întâmplat întocmai, mai mult, chiar, am terminat volumul de câteva zile și nu știu dacă v-aș recomanda cartea sau, dimpotrivă, v-aș sugera să nu vă pierdeți vremea, citind-o. Până și rating-ul de 2,82 de pe Goodreads nu știu dacă e chiar potrivit. Mie mi se pare, totuși, mult prea mic în comparație cu suspansul și nenumăratele surprize pe care le oferă întregul volum, plus un personaj central extrem de complex. Dar dacă nu-ți plac toate acestea, ce-ai zice de câteva scene de sex (sunt destul de multe, chiar) și crime destul de detaliate!? Clar, merită mai mult de un 2,82 , după părerea mea. Recunosc, totuși, că debutul volumului nu promitea mare lucru, dar, încet, încet, acțiunea a prins contur și n-am mai lăsat cartea din mână până ce n-am terminat-o. 

Maestra este un thriller psihologic, o carte provocatoare, tradusă în zeci de limbi, despre care toată lumea vorbește (apropo de Buzz Books - colecția din care face parte). Stilul cărții este precis, tăios, pe alocuri, fără artificii. Subiectul este incitant, iar cartea e, cu siguranță, cel puțin interesantă. Am apreciat stilul autoarei, numeroasele întorsături de situație, dar, mai ales, construcția personajului principal, Judith Rashleigh, o tânără ce duce o viață dublă: în timpul zilei, lucrează la o casă de licitații din Londra, în timp ce noaptea, devine animatoare într-unul din barurile rău famate ale capitalei. 

Disperată să realizeze ceva cu viața ei, Judith demonstrează în Maestra că este genul acela de personaj strălucitor, plin de vervă, cu un caracter puternic, care nu renunță până nu-și îndeplinește scopurile, chiar dacă acest lucru presupune să-și lase furia să-i controleze toate acțiunile. 

Cu toate acestea, deși în majoritatea timpului Judith pare complet dezlănțuită, observăm cu ușurință, totuși, că ea acționează ghidată doar de orgoliu, onoare și corectitudine. Și-n numele artei, desigur, care nu poate fi pângărită sub nicio formă. Iar cel care va face această greșeală, va plăti cu viața. Am descoperit în Maestra o lume întunecată, falsă, plină de escrocherii, animată de puterea banului, o lume fără sentimente, cumva seacă, o lume despre care n-aș fi vrut să știu că există. 

Cel mai mult, însă, m-au impresionat, în Maestra, referirile extrem de bine documentate făcute asupra pictorilor, tablourilor celebre și operelor de artă, mai ales că autoarea, L.S. Hilton are și o diplomă în istoria artei. În ansamblu, cartea e dintre cele care șochează, oferind, uneori, o lectură incomodă, dar vă îndemn să vă faceți curaj s-o ,,descifrați” singuri. 

Cartea poate fi comandată pe libris.ro, unde veți găsi și continuarea acestui volum: Domina.





Niciun comentariu: