vineri

Dans dans dans - Haruki Murakami





    Unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, Haruki Murakami s-a născut în 1949. A studiat literatura la Universitatea Waseda din Tokyo. Experiența de proprietar al unui bar din Tokyo în care se cânta jazz și cea de traducător al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote și Raymond Carver își vor spune cuvântul în formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate - un ținut amăgitor, lipsit parcă de suflet și suflu, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime. 
    Primul său roman, "Ascultă cum cânta vântul" (1979), i-a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de "Automatul" 1973 (1980) și ,,În căutarea oii fantastice”. În 1987 publică "Pădurea norvegiană", bestseller internațional, tradus în numeroase limbi și vândut în peste patru milioane de exemplare. Murakami a mai publicat volumul de interviuri "Underground. Atentatul de la Tokyo și spiritul japonez" și romanele "La capătul lumii" și ,,În țara aspră a minunilor", "Dans dans dans", "Cronica păsării-arc" (1994, nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublln Literaty Award), "lubita mea, Sputnik", "Kajka pe malul marii", "În noapte", "1Q84" precum și volumele de povestiri sau eseuri "Elefantul a dispărut", "După cutremur", "Salcia oarbă", "Fata adormită" și "Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă".

    «Una din cele mai mari plăceri de a scrie este de a descoperi ce urmează să se întâmple. Fără această plăcere, scrisul nu înseamnă nimic. Ştiam  că omul-oaie e o figură importantă pentru mine, aşa că am vrut să ştiu mai mult despre ce însemna el, de fapt. De aceea m-am apucat să scriu ,,Dans, dans, dans”», spune Murakami, într-un interviu pentru revista New Japanese Fiction.

    Acest roman a fost publicat pentru prma oară în anul 1988, fiind o continuare a romanului mult mai cunoscut “În căutarea oii fantastice”. În România apare în anul 2004, la editura Polirom, în traducerea Iulianei Oprina şi, de atunci, îi tot prinde pe cititori într-o horă a lecturii, din care cu greu pot ieşi. Ca gen, cartea este o nuvelă psihologică, dar, după părerea mea, are mai mult iz de științifico-fantastic.

    În ,,Dans dans dans” Murakami continuă povestea din ,,În căutarea oii fantastice”, deşi romanul nu face parte oficial din halucinanta Trilogie a Șobolanului, (compusă din ,,Ascultă cum cântă vântul”, ,,Pinball, 1973” şi ,,În căutarea oii fantastice”). Romanul poate fi citit de unul singur, dar multe lucruri veți observa că nu se leagă. Este, de fapt, concluzia unei serii de trei romane excelente, o concluzie atât în privinţa poveştii cât şi în privinţa stilului. Totuși, după părerea mea, nu se ridică la nivelul trilogiei pe care o are în spate.

    Protagonistul romanului, un jurnalist fără pretenţii, fără legături de familie, îşi duce viaţa monotonă şi singuratică într-un spaţiu aproape artificial. Viaţa lui devine interesantă când se decide să se întoarcă la hotelul Delfin, ca s-o găsească pe fosta lui prietenă, Kiki - prostituată de lux, dispărută în condiţii misterioase în timp ce acesta încerca să găsească o oaie cu puteri supranaturale. Urmează un şir straniu de crime care implică prostituate, actori şi poeţi ciungi, un tânăr care ajunge să lucreze, răspunzând la un anunţ din ziar, pentru un mafiot korean care omoară prostituate.

    Romanul tratează mai multe subiecte: căutarea iubirii pierdute, participarea în creșterea și dezvoltarea unui individ, evoluția unui caracter, dar și visul în care spiritul încearcă să se regăsească în ochii altora... 

    Lectura a fost pentru mine o plonjare lentă într-un univers care se întretaie  armonios cu realitatea, dar în același timp, desfășurându-se undeva, departe. Personajul principal m-a fascinat și m-a făcut să-l urmăresc prin paginile cărții, să-i citesc gândurile și să trec prin aceleași stări de spirit. Prin atmosfera ei mistică, dar, mai ales, vârtejul de evenimente într-un timp indefinit, ,,Dans dans dans” rămâne să fie una dintre cărțile ce m-a impresionat și s-a clasat pe raftul operelor preferate cumpărate de la libris.ro 

Lecturi plăcute vă doresc tuturor!


Niciun comentariu: