Pregatirea copilului pentru scoala
Luna septembrie anunta inceperea scolii, despartirea de vacanta/ concediu atat pentru cei mari, dar si pentru cei mici si revenirea la activitatile de rutina care inseamna, cateodata, si declansarea unor stari de tensiune in multe familii. Despartirea de vacanta/concediu- de programul lejer si revenirea la un program strict coincide cu sindromul post-vacanta; de fapt un proces de adaptarece poate dura intre 1/3 zile si o saptamana.
Sindromul post-vacanta ii afecteaza si pe cei mici. Pentru unii, reinceperea scolii este un motiv de bucurie- isi revad colegii, primesc carti noi, fac cumparaturi pentru scoala, dar sunt si scolari care sunt nelinistiti, tristi, iritabili. Pentru acestia din urma familia trebuie sa pregateasca din timp (1 sau 2 saptamani) inceperea scolii.
Ce trebuie facut?
Schimbarile trebuie introduse treptat, nu abrupt- copilul trebuie trimis la culcare mai devreme si trezit la orele corespunzatoare orarului scolar, astfel nu se va simti obosit si stresat in primele zile de scoala.
Pregatirile pentru scoala trebuie sa implice activ si copilul: pregatirea listei de cumparaturi, alegerea magazinelor, pregatirea rechizitelor, a uniformei, a ghiozdanului- totul trebuie facut impreuna cu cei mici.
Parintii trebuie sa le arate si aspectele placute ale reinceperii scolii- revederea tuturor colegilor, campionatele de fotbal, orele de laborator, fiecare parinte stie ce-i place mai mult puiului.
Si alimentatia poate sa ajute la o stare de bine, legumele si fructele , produsele lactate ar trebuie sa inlocuiasca snackurile si dulciurile. Orele de masa trebuie respectate si daca in vacanta copilul lua micul dejun mai tarziu, acum trebuie sa inceapa, treptat, pregatirea pentru rutina zilnica, programul de scoala si de odihna al celor mici.
Vor face cu drag unele activitati neplacute (teme, citit, etc) daca sunt responsabilizati. Si recompensele sunt binevenite acum: terminarea temelor de vacanta, rezolvarea unei probleme, ajutorul dat bunicii, copiii trebuie incurajati, premiati, laudati.
Fiecare copil are un ritm al sau propriu, se va adapta mai usor sau mai greu la aceste schimbari, ceea ce trebuie sa stie el, insa, e ca familia il va sustine, il va ajuta, vor reusi impreuna sa depaseasca fiecare ostacol.
Un nou an scolar plin de realizari tuturor, mici sau mari!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu