marți

Economisirea energiei- un mod de viata


Motto: ,,Un zâmbet costă mai puțin decât electricitatea, 
dar poate lumina la fel de bine.”

I-am întrebat ieri pe elevi dacă ei cred că școala noastră irosește energie. Pentru că răspunsurile au fost evazive, contradictorii, am trecut la ,,documentare”. După ce-am vizitat fiecare clasă, fiecare laborator, fiecare incăpere din școală, am observat că e foarte multă risipă, de la becuri aprinse fără motiv, calculatoare în stand-by, ferestre și uși deschise-deși centrala funcționa, ferestre care nu se închideau bine, robinete care picurau, etc., am evaluat nivelurile de consum energetic și le-am sugerat să vină cu propuneri pentru economisirea energiei, să facem ,,Marea schimbare” pentru ca școala noastă să devină eficientă din punct de vedere energetic. 

Tema proiectului le-a plăcut foarte mult, au discutat despre termografie, reducerea emisiilor de CO2, certificat energetic, despre beneficiile economisirii energiei (gaz și electricitate), au identificat idei și acțiuni pentru încurajarea eficienței energetice, au propus să poarte ecusoane cu mesaje de sensibilizare pentru păstrarea unui mediu curat, să realizeze mesaje ECO pe pancarte, să plaseze îndemnuri pentru economisirea energiei electrice și a apei în clase, pe coridoarele școlii, acasă, în magazinele și instituțiile din zonă.
A sunat clopoțelul la noi! ... acum știm ce este de făcut! Și asta pentru că fiecare din noi poate face câte ceva pentru protejarea naturii și a mediului înconjurător, prin lucruri mici, care ar trebui să intre în relex.

Suntem responsabili, noi, adulții, de contruirea unui mediu educațional care să motiveze copiii în procesul de protejare a naturii. Poluarea planetei se agravează pe timp ce trece, devenind o problemă mondială pentru care fiecare om trebuie să-și asume responsabilitatea. Tu ești conștient de importanța energiei și de impactul acesteia asupra mediului? Implică-te!
Acțiunea de protecție a mediului nu este ușoară în comunitate. Schimbarea mentalității oamenilor este dificilă, iar fără educația fiecărui individ în acest sens, începând de la vârste timpurii, orice demers la scară socială este sortit eșecului. Prin urmare, în școală ne propunem să sensibilizăm copiii, elevii, adulții că protejarea mediului este o necesitate impetuoasă generată de certitudinea că oamenii sunt parte integrantă din natură și nicidecum superiori acesteia.

Ai un mesaj cu privire la eficiența energetică? Promovează-l aici! 


Articol scris pentru SuperBlog 2015

Niciun comentariu: