luni


Ce trebuie să știi despre certificatul energetic al clădirilor?


Prețul energiei se află într-o continuă creștere,și, cum prevederile legale sunt din ce în ce mai numeroase, antreprenorii de construcții, arhitecții, proprietarii de clădiri și utilizatorii acestora aduc în discuție tot mai des eficiența energetică a clădirilor și, împlicit, obținerea unui certificat energeticEficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o prioritate de prim rang, având în vedere slaba calitate a majorității construcțiilor existente, fie vechi, fie ieftine. Pe de altă parte, costurile legate de reabilitarea termică a unei clădiri sunt mai mici decât costurile legate de instalarea unei capacități suplimentare de energie termică pentru încălzire. În România, consumurile energetice pentru sectorul populației sunt la nivelul a 40% din consumul total de energie al țării iar ponderea aceasta s-a constatat, mai mult sau mai puțin, peste tot în lume.
De fapt, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană certificatul energetic este obligatoriu, numai că noi, cum suntem și descurcăreți, am reușit să obținem o amânare în acest sens. De fapt, motivul amânării a fost real, obiectiv: lipsa unor auditori energetici la noi în țară. Obligativitatea certificării energetice s-a introdus în anul 2011, la început, doar pentru clădirile pentru care s-a solicitat credit ipotecar; pentru restul tranzacțiilor nefiind necesar acest act. Însă, din 2013, mai exact din 19 iulie, obținerea unui certificat energetic devine obligatorie, cf. legii 159/2013, pentru toate tranzacțiile imobiliare (vânzare, închiriere) și de recepție a clădirilor. Neprezentarea acestui certificat la încheierea unei tranzacții imobiliare, atrage după sine anularea contractelor sau chiar judecata în instanță. 
Dar ce este, de fapt, acest certificat energetic?
Este un document evaluator eliberat de către o firmă specializată, care stabilește performanța energetică a unei clădiri și, în același timp, o și încadrează într-o anumită clasă de performanță energetică- clasa A (imobilele cu cel mai scăzut consum de energie, până la clasa G-ce reprezintă cel mai mare consum de energie). Dacă vreți să cumpărați un imobil este bine să știți la ce clasă energetică se încadrează (majoritatea clădirilor din România fac parte din categorie C și D). Din păcate, totuși, multe încadrări în urma unei auditări energetice legale sunt din clasa energetică G, care presupune un consum de peste 820Kwh/m2/an.
Ce documente sunt necesare pentru eliberarea  acestui certificat:
- copie după schița (plan/cadastru) apartamentului/ casei, clădirii;
- planurile de arhitectură;
- anul în care a fost construit imobilul.
Certificatul se solicită de către proprietar și se efectuează prin intermediul unei echipe specializate de auditori energetici. Inițial se contactează firma de specialiști, stabilindu-se data vizitei la respectiva construcție. Se prezintă, apoi, dosarul ce conține toate actele necesare eliberării certificatului, iar după realizarea evaluării, se predă certificatul proprietarului imobilului evaluat.
Acest certificat energetic are scopul de eficientizare a clădirilor din punct de vedere energetic și de reducere a poluării. Se dorește, practic, construirea din 2020, exclusiv, a clădirilor cu zero energie sau chiar cu energie pozitivă. Dar până atunci...să încercăm să reducem, cu sau fără ajutor, consumul de energie.
Și pentru că m-am hotărât, în sfârșit, să vând vechiul apartament, am să fac totul ca la carte, cu certificat cu tot! Noul locatar va fi foarte mulțumit atât de apartament, cât și de întregul bloc, pentru că anul trecut a fost reabilitat. După reabilitare, la recomandarea eficientă a unui instalator, am hotărât, împreună cu ceilalți colocatari că e necesar să avem o casă a scării mai sigură și mai confortabilă, cu modernizarea instalațiilor comune și asigurarea luminii corespunzătoare în momentele optime (nu era deloc confortabil să aprind lumina când eram cu mâinile ocupate cu sacoșe sau cu bebele în căruciorul sport sau să orbecăi prin întuneric după întrerupătoare). Instalatorul ne-a sugerat automatizarea iluminatului clădirii și tratarea fiecărei zone ca fiind independentă și optimizată. Era așa de ușor! Cu un detector de mișcare am eliminat necesitatea căutării dispozitivului și aprinderea luminii (la detectarea persoanelor, luminile se vor activa), astfel încât să fie posibil un consum inteligent de energie. Deasemeni, factura pentru consumul comun de energie s-a redus simțitor.
Câteva sfaturi și idei practice pentru a fi eficient, tot de la nenea instalatorul citire:
- înlocuiți becurile tradiționale cu filamente de tungsten cu lămpi compacte fluorescente (CFL) sau cu tehnologie LED. Becurile tradiționale consumă cu până la 75% mai multă energie.
- stingeți lumina atunci când părăsiți o cameră, deoarece vârful consumului la pornirea luminii este echivalent cu o medie de 24 de secunde de funcționare pentru tuburile fluorescente, de una sau 2 secunde pentru tehnologia LED și mai puțin de o secundă pentru lămpile compacte fluorescente. Totuși, stingerea și aprinderea în mod repetat a lămpilor cu consum redus de energie și ale tuburilor fluorescente, le diminuează durata de viață, așa că nu vă jucați la întrerupătoare, ca cei mici.
- păstrați libere zonele unde sunt amplasate radiatoarele, pentru ca funcționarea acestora să nu fie afectată în mod negativ.
- Achiziționați aparate de cea mai bună clasă energetică. Există 7 tipuri de eficiență energetică, identificate printr-un cod de culoare și prin litere (de la culoarea verde și litera A, pentru echipamentele cele mai eficientem până la culoarea roșie și litera G pentru cele mai puțin eficiente).

- opriți televizoarele și consolele de jocuri video pentru că, n-o să vă vină să credeți, consumul rezidual al acestora poate costa până la 60 de euro pe an.
Pentru că, până la urmă, economisirea energiei înseamnă și economisirea banilor, eficiența energetică putem spune că este foarte profitabilă.


P.S. Pe 19 martie, la ora 20.30, a avut loc a zecea ediție a ceea ce a devenit un eveniment la scară mondială: ,,Ora Pământului”; peste un milion de oameni participând, într-un fel sau altul, la aceasta, sub deviza: ,,Dăruiește naturii din energia ta!”.
Tu ce-i făcut sâmbătă la 20.30?


Articol care participă la campania Spring SuperBlog 2016

Niciun comentariu: