joi

Cu sau fără coroniță la clasa I ?!


Încă de mic, copilul află din povești că doar cei puternici, cei mai buni și cei mai viteji (regii, reginele, prințesele și prinții) poartă coroană. Însă, prin curaj și înțelepciune poate ajunge să poarte coroană și cei care nu s-au năcut cu rang înalt. 
Coronița, simbolul cu care sunt premiați elevii ce au obținut mediile/calificativele cele mai bune la sfîrșitul anului școlar, vine din Grecia antică, din vremea olimpiadelor, unde campionii erau recompensați cu o cunună de lauri. Școala românească a introdus coronița ca simbol al recompensării valorii, încă din timpul lui Spiru Haret, în 1879. Ea apare și în literatura românească, unde multe personaje pomenesc de coroniță (de ex. Marin Preda în Moromeții).
Atunci, vă întreb, ce poate fi mai valorizant pentru un copil decât coronița, elementul distinctiv al premiului întâi? Această coroniță pusă pe capul unui om reprezintă garanția că el este cel mai important; iar pentru copii este un lucru extraordinar să fie recunoscuți ca ,,cel mai bun”, mai ales că mentalitatea de învingător știm că se formează de la vârste mici. 
Am citit de curând un articol în care se spunea că ,,toți copiii merită coroniță în clasa I”. Ca învățătoare (și nu este doar părerea mea) cu o vechime de peste 20 de ani, vă spun că nu sunt de acord DELOC cu această afirmație! 
Este total greșit, chiar! 
Care să fie, oameni buni, atunci, sistemul de valori pe care-l promovăm? Să nu mai dăm premii la copiii merituoși, să nu mai ierarhivăm munca și inteligența? 
Nu ne naștem egali, nu suntem la fel de buni, la fel de performanți. Și, până la urmă, nu toți copiii trebuie să termine o facultate, avem nevoie și de meseriași care să ne monteze rapid niște obiecte sanitare,  de mâini pricepute care să ne tundă sau de bucătari pricepuți. Și în România nu există ,,facultate de bucătari”și nici nu trebuie! Poți fi cel mai bun numai dacă îți place ceea ce faci.
Și cu siguranță, competiția nu poate să ducă decât la progres. 
Sincer, ce dacă unii din picii mei vor fi nefericiți că nu au coroniță la sfârșitul anului școlar? Trebuie să înțeleagă că dacă muncesc mai mult, o vor primi și ei. Ce realizăm dacă dăm coronițe tuturor? Oricum, cel ce a primit-o pe nedrept nu va învăța mai mult, dimpotrivă, se va considera egalul celor care au muncit din greu un an de zile. Școala trebuie să pregătească copiii pentru viață. Școala nu trebuie să pună semnul egal între leneș și harnic, între deștept, priceput și nepriceput, între cel ce vine zi de zi la școală și cel care o frecventează sporadic. Dacă nu ar exista calificative, note, premii, diplome, insigne, chiar și o bilă albă la sfârșitul orei; este posibil ca la un moment dat să nu mai funcționeze principiul competiției. Ceea ce nu este deloc benefic, întrucât competiția este cheia succesului, motorul cu ajutorul căreia elevii, și nu numai ei, reușesc să facă eforturi mai mari pentru a fi cei dintâi. Copiii întotdeauna au nevoie de concret, iar aceste lucruri palpabile (diplomele, coronița, etc.) îi fac să se simtă cu adevărat învingători. Psihologii compară aceste obiecte valorizante cu ceea ce la adult reprezintă ceasul, îmbrăcămintea sau mașina de firmă. 
,,Premiile sunt o mândrie pentru cei care învață bine și pot fi un stimulent pentru cei care nu au luat un premiu, dar care sunt motivați astfel să aibă și ei rezultate bune în anul școlar următor.”-Laura Goran Băzărea, psiholog. Coronița e bine să fie păstrată, pentru a-i aminti copilului că a fost premiant. Diplomele, premiile, medaliile sunt de mare ajutor în dezvoltarea personalității copilului, fiindcă reprezintă ancore ale succesului. Vâzînd diploma de anul trecut, de exemplu, există o probalitate mai mare ca elevul să-și dorească și anul viitor o performanță asemănătoare.
Eu am hotărât să dau anul acesta coronițe numai celor care au FB ,,pe linie” și diplome celorlalți. La toți, chiar dacă e doar pentru disciplină.
Voi ce părere aveți - cu sau fără coroniță la clasa I?

Niciun comentariu: