sâmbătă

Despre bursă, investiții și randament

,,Câți milionari cunoști care au devenit bogați investind banii în conturi de economii? Mi-am încheiat pledoaria!”- Robert G. Allen, om de afaceri și congressman american. 

Și totuși, toate rapoartele curente de analiză arată că investițiile la bursă au cel mai mare randament din ultimii 10 ani. 


Dar ce este BURSA, de fapt !?
Un mix de noroc și experiență, cred eu.
Termenul de ,,bursă” se referă, de cele mai multe ori, la locul unde se vând și se cumpără titluri de valoare- acțiunile și obligațiunile, acesta nefiind neapărat un spațiu fizic ci numai o rețea electronică care permite executarea rapidă a tranzacțiilor (vz. BVB - Bursa de Valori București). Dacă ați auzit vorbindu-se de creșteri sau scăderi ale bursei, atunci clar este vorba despre evoluția indicilor bursieri; în cazul BVB se vorbește des despre BET- indicele de referință al bursei autohtone, Bet-C- evoluția prețurilor tuturor acțiunilor listate la BVB și BET-FI - indicele sectorului financiar). 
Toți investitorii pe bursă sunt motivați de posibilitatea obținerii unor randamente  mai mari decât cele oferite de produse cum ar fi depozitele  la termen, titlurile de stat sau chiar fondurile de investiții. Tranzacționarea pe bursă implică o dinamică diferită și riscuri suplimentare, fiind necesară o permanentă urmărire a pieței și evoluției acesteia. Începutul este greu întotdeauna și trebuie să începi cu cea mai simplă și sigură idee de investiție. Un prim pas în debutul unei investiții la bursă este informarea în legătură cu acest domeniu. Site-ul Bursei de Valori București este un astfel de reper, aici poți obține informații esențiale despre piață și intermediarii prin care se poate investi. Însă, înainte de a face acest pas trebuie să-ți analizezi cunoștințele din domeniile de care ești pasionat, ideal ar fi să alegi un domeniu pe care să-l cunoști foarte bine, nu risca în acele arii în care nu ai deloc cunoștințe. Warren Buffett- oracolul burselor mondiale, spunea că nu investește decât în companiile pe care le cunoaște. Noi de ce să facem altfel!?Și cred că are perfectă dreptate, pentru că dacă îți place medicina și citești mult despre acest domeniu, atunci e bine să-ți realizezi un portofoliu cu firme din domeniul farmaceutic- Antibiotice SA (ATB), de exemplu. Dacă ești fermier sau dacă lucrezi în agricultură, comerț, etc. e normal este să te gândești la ALBZ (Albalact SA). Eu aș alege, de exemplu, să investesc la FP (Fondul Proprietatea), numai pentru că a performat cel mai bine după Brexit.
Dacă ești, ca și mine, la începutul experienței de investitor pe piața de capital, găsești în BVB un ajutor de nădejde care te învață să faci profit din investiții. A pregătit, astfel, un kit de investiții și un curs on-line de 10 lecții, demonstrând că aspectul educațional reprezintă un scop important al competiției și, totodată, garantând cu investiții responsabile. 
 www.condusderandament.ro
Dacă ai ales să inveștești, te sfătuiesc să participi la cel mai provocator concurs din România, primul concurs de tranzacționare în mediul real organizat de Bursa de Valori București. Poți câștiga o Dacia Duster, cumpărături de mii de euro, o vacanță de 5 zile și multe alte premii. 
Lasă-te și tu condus de randament și câștigă!

Niciun comentariu: