joi


Eticheta vestimentară obligatorie la dineuri și recepții sofisticate

Motto: ,,Nu poți fi niciodată prea formală sau 
prea informală într-o rochie neagră”-Karl Lagerfeld

Sezonul de toamnă începe în fiecare an în forță cu o serie de evenimente de gală: baluri, nunți, dineuri, serate și recepții sofisticate. Evenimentele din viața noastră au coduri vestimentare nescrise, subînțelese și unanim acceptate, dar când e vorba de evenimentele sociale care au menționat în subsolul invitației ,,Dress code: black tie” trebuie să ții cont de câteva reguli esențiale, deloc complicate, care te vor ajuta să faci față cu brio oricărei provocări vestimentare. 
Dacă recomandarea de a purta o anume ținută te pune în încurcătură, iată câteva detalii care te vor face să îți alegi ținuta fără emoții și să ai un look potrivit. 
Ușor sofisticat și confuz, termenul Black Tie impune o etichetă vestimentară strictă pe care trebuie să o urmezi dacă vrei să participi la un astfel de eveniment fără să te faci de râs. Fiind un stil formal, regulile sunt extrem de stricte: nu intri niciodată într-o rochie scurtă, ci obligatoriu vei purta o rochie elegantă, lungă, fără decolteu adânc, paiete sau alte accesorii stridente. Conform tradiției, rochiile albe sunt purtate exclusiv de debutante. Totuși, albul optic nu este deloc avantajos pentru ten, așa că îți recomand rochițe în tonuri pastelate, ultra deschise, de alb unt, bleu, roz fanat sau bej sidefiu. Pot fi purtate și ținute de ocazie din două bucăți; de exemplu o bluză din organza sau mătase și o fustă lungă din satin. În niciun caz nu puta pantaloni la evenimente cu dress code black tie, aceștia fiind acceptați mai degrabă la stilul business.
Dacă nu poți purta rochii lungi, sunt acceptate și cele medii, cu condiția ca materialul din care este realizată rochia să fie unul de lux. Geanta pe care o alegi la un eveniment black tie trebuie să fie din mică, același material, culoare sau croială cu ținuta. Dacă nu optezi pentru o geantă mică, în ton cu ținuta, poți alege o geantă cu mărgele sau cristale, care se potrivește cu orice ținută. Dacă materialul din care este confecționată rochia este unul ușor (satin, mătase) alege sandale cu barete iar dacă ținuta este dintr-un material mai dens, greu, poți alege pantofi cu toc mediu sau înalt cu suprafață din catifea sau satin. La acest tip de evenimente sunt recomandate bijuteriile mici, discrete (perle, cristale).
Bărbații trebuie să poarte costum negru cu revere satinate, cămașă albă, de gală, cravată/papion negru (de aici și numele acestei ținute- Black Tie) și pantofi eleganți, negri. Bărbații trebuie să știe că la astfel de evenimente nu se poartă ceas și nici curea, și că alegerea costumului perfect nu e chiar așa ușoară, cum pare.
Dacă, totuși pe invitație este menționat ,,opțional” se poate aborda un stil Black Tie mai lejer, mai relaxat. Bărbații pot purta un costum negru sau gri închis, păstrând doar cravata neagră iar femeile pot opta și pentru o rochie de cocktail, neapărat dintr-o țesătură prețioasă: mătase, tafta, organza sau brocart. În ambele cazuri, atât Black tie cât și black tie optional, pentru doamne, sunt indicați pantofii cu toc, eleganți.
Mie-mi place mai mult stilul Creative Black Tie - un dress code ce se încadrează în registrul formal însă care lasă ocazia de a imprima ținutei un aer mai degajat, jucăuș. Bărbații pot purta cămăși sau papioane în diverse culori (cămașă neagră alături de frac cu papion într-o culoare aprinsă) iar femeile pot opta pentru piese elegante cu un twist inedit.
Și, mai ales, ține minte cuvintele lui Bill Blass: ,,Când nu știi ce să porți, alege ceva roșu!”

Articol scris pentru SuperBlog 2016

Niciun comentariu: