sâmbătă

 Cromatique - idei pentru decorul ferestrei

Perdele și draperii. Tendințe


Dacă măcar o singură dată vi s-a întâmplat să nu știți ce perdea să alegeți pentru dormitor, living, camera copilului sau bucătărie, atunci ați ajuns în locul potrivit. Află în acest articol cum alegi perdele și draperii în funcție de culorile din cameră pentru că alegerea corectă a acestora este foarte importantă dacă-ți  dorești să te simți confortabil în propriul cămin. Vă voi prezenta câteva idei de care ar trebui să țineți cont când vă hotărâți să achiziționați o perdea/ draperie fie pentru propria casă, fie pentru a face un cadou celor dragi.
Pentru că draperiile și perdelele completează și poate schimba dramatic interiorul unei încăperi, alegerea lor este foarte importantă. Și oricât ai vrea să o ocolești, decorarea ferestrelor este o etapă necesară, este, de fapt, elementul final care desăvârșește totul și te face să te simți, în sfârșit, acasă

Ce culoare, ce tip de materiale, ce design ar trebui alese pentru ferestre? 

Îți spun din start că nu există rețete clare și că fiecare casă are nevoie de personalizare. Este important să știi care este tema aleasă pentru amenajarea casei tale, să cunoști/alegi stilul ei. Este clar că partea cu decorațiuni textile - perdele, covoare, perne decorative, draperii, lenjerii de pat - rămâne la final și e bine ca aceste decorațiuni să fie asortate pentru ca încăperile tale să arate foarte bine, indiferent de combinațiile cromatice alese. În funcție de gusturile și stilul personal, tipul de perdele/ draperii ales vă poate reflecta personalitatea și poate reda sentimentul pe care doriți să-l creați. Funcționalitatea și stilul fiecărei perdele/draperii trebuie gândit în amănunt în funcție de camerele pe care doriți să le înfrumusețați. De la geamurile de bucătărie la cele de dormitor, perdeaua trebuie să se potrivească întocmai destinației fiecărei încăperi.
Culorile pereților și mobilei îți vor da o idee despre ce culori să alegi perdelelor la fereastră. Mai întâi trebuie să ții seama că peretele cu fereastră este de preferat să rămână cât mai liber, pentru a crea ideea de spațiu mai mare. 
Dacă ai camere mici, este bine să te orientezi spre perdele fine, aproape invizibile, de culoare deschisă și draperii cu două nunațe mai închise decât perdelele. Pentru spațiile mari, poți alege și culori mai închise-combinația de perdea simplă, fină, în culori calde și draperii grele violet- poate fi o alegere excelentă pentru o cameră de zi. 
Pentru spațiile mai personale, în special dormitoarele, dacă optați pentru o perdea în tonuri deschise, din voal transparent, combinați-o cu o draperie mată, eventual în nuanțe mai închise, care să creeze atmosfera intimă de care aveți nevoie. (ex.-draperiile din bumbac și perdelele din material fin și moale). Dacă optați pentru perdele transparente, trebuie să vă gândiți că acestea nu oferă intimitate, mai ales noaptea. Puteți combina aceste perdele cu draperii opace, care vă sunt de folos atât pe timpul zilei cât și la lăsarea întunericului.
În sufragerii, perdelele și draperiile ar trebui să fie de culoare deschisă, mai ales dacă ai flori frumoase la fereastră. Se poartă foarte mult perdeua alb-transparentă și draperiile care acoperă doar partea de sus a ferestrelor și lateralele. Sunt ca niște eșarfe pentru geamuri și dau un aer romantic și intim camerei.
În bucătărie trebuie să ținem seama de distanța pe care o are fereastra față de utilități. Pentru siguranță, nu se montează perdele lungi ci deseori se alege varianta mai sigură a storurilor romane, a rulourilor sau a perdeluțelor scurte, până la glaful ferestrei. Se recomandă perdelele nepretențioase, în culori vesele, ușor de întreținut. Țesăturile care combină fibra naturală cu fibra sintetică sunt ideale în bucătărie, deoarece au o ținută frumoasă, se spală ușor și se șifonează mai puțin. În loc de draperii, care oricum ar fi cam greu de întreținut în bucătărie, alegeți jaluzele simple, din plastic, aluminiu, sau pânză. Cele mai frumoase decorațiuni pentru bucătărie sunt însă, draperiile scurte și crețe, din material mai gros, cu motive înflorate sau în dungi.
Pentru camera copilului, alegeti perdelelor si draperiilor culori vesele și patternuri simpatice care să se potrivească vârstei copilului și personalității acestuia.
Nu este indicat să folosiți același model de perdea în toate camerele, chiar dacă ați opta pentru culori diferite (excepție fac spațiile open-space, în care este indicată utilizarea aceluiași model și game cromatice). La alegerea perdelelor și a draperiilor trebuie să luați în considerare și mărimea camerei. De exemplu, perdelele și draperiile lungi până-n podea conferă o notă elegantă camerelor mari și înalte. Dacă aveți o cameră mică, cu o înălțime medie (2,50), evitați să o decorați cu astfel de perdele, deoarece închide și mai mult spațiul încăperii.
În concluzie, atunci când alegeți perdelele ar trebui să luați în considerare aspectul general al camerei. Luați în calcul că o alegere neinspirată, cum ar fi o perdea care nu se potrivește deloc cu stilul camerei, ar putea strica în totalitate aspectul general al acesteia. Atunci când decideți să vă înfrumusețați o cameră cu perdele, fiți atenți și la partea care se vede din stradă, mai ales dacă stați la un etaj inferior sau chiar la casă.
Dacă doriți să schimbați look-ul locuinței, puteți redecora camerele doar apelând la înlocuirea perdelelor existente cu altele într-o culoare sau nuanță diferită. Cromatique îți poate oferi un decor de calitate, ajutându-te să amenajezi spațiul cu pasiune și dedicație, oferind totodată locuinței tale personalitate și rafinament.

Niciun comentariu: